SÜPER LİG ZİRVESİNDE DEPREM

Türkiye Süper Lig’in 13. haftası, özellikle puan cetvelinin ilk sıralarındaki takımlar için tam bir hüsranla kapanırken, gerilerden gelen Beşiktaş için 12 puanlık ballı kaymak oldu. Tabii yine hakem hataları ve Kırmızı kartlar da haftaya damgasını vurdu.

HAKAN ORTATEPE, radarına takılan noktalarla maçları yorumladı: 

FENERBAHÇE’DE MAĞLUBİYET SERİSİ

Fenerbahçe, geçen hafta Malatyaspor bu haftada Gaziantepspor karşısında sahadan mağlûbiyetle ayrıldı. Bu yenilgilerde Fenerbahçe’nin kendi içinde yaşadığı bir çok etkenin yanı sıra, bu iki Anadolu takımının son haftalarda yükselişte olması da dış etken olarak görülebilir.

Kendi içindeki etkenlere bakacak olursak..

1) Erol Bulut Hoca: 

Erol Hoca’nın şu anki durumu, Beşiktaş kötü giderken Sergen Hoca’nın içinde olduğu durumun aynısı. Sergen Hoca o dönemde “Beşiktaş benim için diğer takımlar gibi değil. Ben Beşiktaş’ın içinden biriyim, bırakıp gitmem” demişti. Ve onu Beşiktaş’ la özdeşleşmiş bir isim olmasından dolayı da bu konuşması oldukça olumlu bir etki yaratmıştı. Oysa Erol Hoca çıkıp şu durumda aynı şeyleri söylese, (ki oda Fenerbahçe forması giymiş biri) çok yüzeysel görülür, aynı etkiyi yaratmaz ve aynı derecede de inandırıcılığı olmaz. Çünkü takımın başına geldiğinde ondan beklenti çok yüksek ve güven tamdı. Yapılan yeni transferler de başarılı olması için eline verilmiş en büyük kozdu. Ancak geçen bu sürede Erol Hoca bu beklentiyi tam olarak karşılayamadı. “Açık ara, yenilgisiz şampiyon olurlar” denen bu kadrodan henüz bir takım meydana getiremedi ve üstüne üstlük yaptığı hatalarla da güven kaybetti. 

2) Oyuncular açısından; Fener takımına baktığımızda sahada bir lider oyuncu göremiyoruz, çünkü sahadaki bir çok isim  daha önce oynadıkları takımlarda lider konumda olan isimler. Burda da bir başkasının liderliğini kabul etmiyorlar.  Aslında, sadece etmiş gibi görünüyorlar. Yine Erol Hoca’nın tercih hataları yüzünden küsen oyuncular da mevcut. Bu nedenle de bu oyuncuların Erol Hoca’ya bakış açılarında değişiklik oldu, bu oyuncuların bir çoğu popüler isimler ve Erol Hoca’nın bu oyuncular üzerindeki otoritesi de ilk haftalardaki gibi değil.

3) Çok başlılık; Emre Belezoğlu’nun sportif direktör olması ve Volkan Demirel’in teknik kadro içinde yer alması. Her ne kadar “aramızda problem yok” deseler de Erol Hoca için avantaj değil, bilakis baskı oluşturuyor. Bu da onun kendine olan güveninin kaybolmasına ve hep kafasında “acaba” ile hareket etmesine ve  akabinde de hatalar yapmasına neden oluyor. Tüm bunlar Fenerbahçe takımının aşağı doğru gitmesinde önemli olan etkenler. Önümüzdeki haftalarda Fener takiminin olur da alacağı kötü sonuçlar sonrası Erol Hoca’nın Fenerbahçe deki serüveni sonlanabilir.

       ***

OYNAMADAN KAZANMANIN ZEVKİ KAÇTI

Galatasaray, geçtiğimiz hafta oynamadan kazanmıştı, bu hafta ise oynayarak kaybetti. Karagümrük karşısında  aslında kötü oynamayan Galatasaray’da yine aynı hastalık nüksetti ve gol yollarında başarılı olamadığı maçın uzatma dakikalarında  yediği golle, sahadan mağlup ayrıldı. Bu maça dair en ilginç not, Fatih Hoca’nın gördüğü kırmızı kart ve hakemle olan diyaloğuydu. Son 10 yıla bakıldığında bir futbolcudan daha çok kırmızı kart görmüş  ve cezası nedeniyle parçalı olarak  tam 30 hafta takımının başında olamamış bir Fatih Terim görüyoruz. Son Kırmızı kartı sebebiyle gelecek muhtemelen en az 5 maçlık ceza da  eskilerin üstüne eklenecek.

     ***

TRABZONSPOR NİHAYET 

Trabzonspor bu hafta kazananlardan biri..  Karadeniz derbisi olarak adlandırılan Rizespor maçındaki bu galibiyet, aslında oyun olarak çok ta üstün olmayan Trabzonspor’da Abdullah Hoca açısından moral olması için önemliydi. Çünkü puan kaybetse daha da geriye düşecek ve işler daha da zorlaşacaktı. MWakame’ nin geriye döndüğü, Ekuban ile birlikte oyuna ağırlığını koyduğu ve Trabzonspor’un kayıpsız atlattığı bir karşılaşma oldu.

    ***

ALANYASPOR FIRSAT TEPTİ 

Alanyaspor, bu haftanın kaybedenlerinden olmasina rağmen liderlikte kaldı. Rakiplerinin 3’er puan kaybettiği haftada kazanarak puan farkını açma şansını kaçırmış oldu. Kolay gibi görünen maçların sonuçları bu şekilde ters bitebiliyor. Kolay maç kalmadı. Çağdaş Hoca kolay görüp kaybettiği bu maçtan  ders çıkarıp önümüzdeki maçlar için gerekli tedbirleri alacaktır mutlaka. Diğer yandan Denizlispor kazanmak istedi ve Teknik Adam değişikliğinden sonra çıktığı ilk maçta galip geldi. Bu kan değişikliği işe yaramış görünüyor Denizlispor da.

    ***

BEŞİKTAŞ 4 GOLLE 12 PUAN KAZANDI 

Haftanın en kazançlı takımı, Erzurumspor’u farklı yenen Beşiktaş oldu. Zirvedeki üç takımın da kaybetmesi ile aslında 12 puanlık bir maç kazandı. Beşiktaş son yarım saatte farka gitti. O dakikaya kadar heyecanı az bir mücadele oldu. Penaltı maçın kırılma anıydı ve arkasından da fark geldi. Futbol oyununda dün diye  bir şey yok, bir anda göklere çıkabiliyorsunuz. Dün acaba istifa eder mi diyenler, bir anda zirveye ortak olan  Sergen Hoca için bakalım şimdi ne diyecekler?

    *** 

KOMŞU TAKIMLARA DİKKAT

Çıkış yapan Malatyaspor’un  iyi bir kadroya sahip olduğunu söylemiştik.  bu hafta da aldığı galibiyetle, ilerleyen haftalarda daha etkili olacağının sinyalini verdi. Aynı şekilde Gaziantep Spor Kulübü de Fenerbahçe karşısında almış olduğu galibiyetle çıkışını devam ettirdi.

Öte yandan 1. Lig’de mücadele eden İstanbulspor’la Bursaspor arasındaki 3-3’lük maç da haftanın zevkli ve heyecanlı  karşılaşmalardan biriydi.

Artık Türkiye Liglerinde  de maçların fikstür gereği hafta içinde de oynanacağını hatırlatıp, heyecanla izlemeye devam edeceğiz.

HAKAN ORTATEPE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir