TARİH 15 YIL SONRA TEKERRÜR ETTİ

30 gollü haftaya 4-3’lük FB – BJK derbisi ile Galatasaray’ın farklı Rizespor galibiyeti damga vurdu.

İşte Hakan Ortatepe’nin yorum farkıyla Süper Lig’de 10. haftaya bakış:

FENER YANDI, KARTAL UÇTU 

Liderlik için sahaya çıkan Fenerbahçe, favori gösterildiği kendi evindeki maçı kaybetti. Derbi mücadelesini Beşiktaş hem de 10 kişi ile kazandı. Derbi adına yakışır bir maÇ oldu. Tarih tekerrür etti.  Mutlaka hatırlayanlar vardır 15 yıl önce de Beşiktaş, yine Kadıköy de ve yine aynı sonuçla  galip gelmişti. Hatta o karşılaşmada kalecisi Cordoba da atılmış, Beşiktaş 9 kişi kalmış ve oyuncu değişiklik hakkı olmadığı için Romen oyuncu Pancu kaleye geçmişti. 

Bu maçta da nerdeyse aynısı olacaktı. İkinci sarıyı gören ve takımını 10 kişi bırakan Larin’den sonra, oyunda faydalı işler yapan, ancak yaptığı faulde, aslında kırmızı kart görmesi gereken Josef de Souza, hakemin sarı kart göstermesi ile oyunda kaldı ve Beşiktaş 9 kişi kalmaktan son anda yırtmış oldu.

Maça baktığımızda adeta taktik savaşı yaptı her iki Hoca. Bu kadar erken gol yemeyi beklemeyen Fener takımı, bilakis maça da etkili başlayan ve hemen ilk pozisyona giren taraf odu. ilk 11 tercihinde yanlış isimleri sahaya sürdü Erol Hoca. 

Nowak’ın ismini kac kez duyduk ve topla kac kez buluştu acaba? Aynı şekilde stoperler de Lemos ve Tisserand, bu maç için ne kadar doğru tercihlerdi? Orta sahada Gustavo, bu maçta klasik bal yapmayan arı konumunda.. Sosa beklenilenin çok altında, Ozan ise normalin çok üzerinde agresif ve devamlı hakemle bir diyalog içindeydi ama yine de takımın en iyisiydi diyebiliriz. Perotti, bir var bir yok, henüz kendisini anlayamadık. Sonradan oyuna giren Caner ve onun adeta ekürüsü durumundaki Gökhan Gönül de çok etkili oyun ortaya koyamadılar..

Kadıköy’de Fenerbahçe karşısında tam 15 yıldır galibiyet yüzü görmeyen Beşiktaş, bu defa  maçın başında bulduğu golle üstün duruma geçti. Larin bu golün hazırlanmasında, aslında topu tekrar geri almak amacıyla Aboubakar’a verdi ama o nefis bir vuruşla  gol yaptı. Akabinde yine Aboubakar’la ikinci golü buldu Beşiktaş ve daha ilk yarıda önemli bir avantaj elde etti. Atiba ile birlikte orta sahada, çıkana kadar Mensah da iyi işler yaptılar. Sonrasında da üstelik 10 kişi kalmasına rağmen Sergen Hoca “kapanıp defans yapalım, skoru koruyalım” diye düşünmedi. Bilakis NKodou gibi hızlı bir hücum oyuncusu alıp gol aramaya devam etti ve amacına da ulaştı. Beşiktaş’ta diğer golleri atan Necip ve NSakala, en son ne zaman gol attığını unutan futbolcular kervanından çıkmış oldular böylece. 

Diğer taraftan bakıldığında, genç Rıdvan Beşiktaş’ta uzun yıllar oynayabilecek, ancak çok ta ekstrası olmayacak gibi ama ikinci bir Necip olma yolunda ilerliyor. Atılan gollerde Sergen Hoca’ya baktığımızda, saha kenarında değil de, sanki halen sahada oynuyormuş gibi seviniyor. Bu da onun ne kadar futbolla iç içe ve naturel olduğunun göstergesi. Kısacası derbi de olması gereken hemen her şeyin olduğu bir maç oldu. Beşiktaş haketti ve kazandı. 15 yıl öncesinin tıpkı bir kopyası olan bu maç, uzun zaman akıllarda kalıp asla  unutulmayacak cinsten bir karşılaşmaydı. Sık sık hakem kararlarına itiraz ederek yan hakemle tartışan Sergen Yalçın hoca ile onu teskin etmeye çalışan yardımcısı Murat Şahin‘in de maçın sonlarına doğru   Sarı Kart görmeleri ise dikkat çeken görüntülerdi.

ALANYASPOR 3 PUAN FARKLA EN TEPEDE 

Transfer döneminde iyi işlere imza atan aldığı genç isimlerle ve sattığı oyuncularla “transferin en kârlı” takımı dediğimiz Alanyaspor, kurduğu bu yeni takımla 

ligin zirvesinde varım demeye devam ediyor. Ligin en az gol yiyen, en çok gol atan ve  yenilgisiz tek takımı. Çağdaş Hoca gerçekten iyi bir ekip kurmuş ve takıma bir oyun planı ve sistem oturtmuş. Efecan ve Bakasettas bu planın en önemli iki parçası. Yardımcı rollerde de Salih Uçan, Davidson ve Babacar var.

Takım olarak oynadığı oyun göze hoş geliyor. Rakibi olan Konya’da son haftaların iyi futbol oynayan takımlarından. İsmail Hoca ne yaptığını bilen bir futbol oynatıyor takımına.

O nedenle keyifli bir mac oldu. Alanya 3 puan alarak ilk sıradaki yerini korudu.

GALATASARAY’A 4 SEPET MANDALİNA 

Galatasaray geçen sene hasar alarak çıktığı Rize den bu defa farklı galibiyet ve 

3 puanla ayrıldı. Geçen hafta “Galatasaray niye gol atamıyor” tartışmamız gerek dedik, bu hafta Galatasaray gol oldu yağdı. Gol atması icin milyonlar ödenen, ama bir türlü beklenen performansı sergileyemiyor diye eleştirdiğimiz Diagne 3 gol attı. Sınıfta kaldı dediğimiz Oğulcan ve Emre Akbaba ile Donk bu hafta sanki nazire yaparcasına oynadılar. Demek ki hafta içi Fatih Hoca teşhisi koyup gerekli tedaviyi uygulamış. 

Eğer Oğulcan verilen şansları iyi değerlendirip daha çok çalışırsa, tıpkı Taylan’ın gösterdiği gelişmeyi gösterip Galatasaray’ın değişmezi olabilir ve hatta bu iki genç isim, Milli Takımda da yer bulabilir ki futbolumuz için bu tip oyunculara ihtiyacımız var.

TARBZONSPOR PUAN AVCI’SI

Trabzonspor’un ikinci galibiyeti bu Abdullah Avcı Hoca ile, oyun sisteminin oturması daha zaman alacak. Ancak bu süreçte kaybetmemek asıl olan ki, Abdullah Hoca da bunun farkında ve puan kaybı yaşamadan bu geçiş sürecini tamamlamak istiyor. Bu süreçte hangi oyuncunun ne kapasitede olduğunu da görecek ve ona göre dokunuşlar yapacak mutlaka. Ligin ikinci haftasında Denizli mağlubiyetinden sonra Baker için oynadığı oyunla “sanki Sosa’nın yerini dolduracak gibi” demiştik. Ancak sonraki haftalarda oyun seviyesi aşağı doğru ivme gösterdi. Abdullah Hoca gelir gelmez onun kapasitesini fark etmiş olmalı ki hemen eli ilk Baker’a dokunmuş. Bu maçta top ayağına geldiğinde bir şeyler yapacak dedirten ve topu daha efektif kullanan, daha insiyatif alan ve birde bunu muhteşem bir golle süsleyen bir oyuncu gördük. İlerleyen haftalarda Baker takımın lideri olacak gibi.

Yanısıra Ekuban ve Afobe’nin de farklılıklar ortaya koyacağını göreceğiz. 

Mwakame’ nin tavırları ve vücut dili küskün ve mecburiyetten oynuyormuş gibiydi. Bu maçta eskisinden biraz daha istekliymiş gibi göründü. Ancak halen tam olarak geçen sezonki istek ve arzusu yok ve bir Masterler Takımı oyuncusu edasında. 

Trabzon için 3 puan önemliydi ve istediğini aldı. Biraz daha zaman gerek, bu kesin.

GAZİANTEPSPOR  – MALATYASPOR ve  BAŞAKŞEHİR – DENİZLİSPOR

Gaziantepspor önünde son dakikada attığı golle beraberliği kurtaran Yeni Malatyaspor aslında kaliteli ve iyi bir kadroya sahip. Ancak 10 kişi kalan rakibi karşında, galip gelmek için oynayacağına, iki forveti oyundan alıp, topu ortada tutmak amacıyla, iki orta saha Hoca oyuncusu sokarak skoru korumaya çalıştı ve az kalsın maçı kaybediyordu. Aslında daha önce yapması gerekeni yaptı Hamza hoca ve 10 kişilik rakibinden ikinci golü yeyince, önce Fofana ve son dakikada da elindeki son kozu Topalli’yi oyuna aldı. Topalli de oyuna girip son saniye de beraberlik golünü attı. 

Başakşehir farklı öne geçtiği maçta doksan artılarda yediği gollerle 1 puana razı oldu.

Takım oyunu oynuyor” dediğimiz Başakşehir oyuncuları eğer son girdikleri pozisyonlarda bencillik yapmasaydılar sahadan galip ayrılabilirlerdi. Başakşehir de iki haftadır üst üste gol atan Norveç’li Guldbransen yeni bir Sörloth olma yolunda gibi. Diğer taraftan Rodellaga’nın liderliğinde Denizlispor son saniyeye kadar mücadele etti ve hakettiğini aldı.

Ligin dibinde ise adeta kazan kaynıyor.. O da gelecek haftaya! 

Süper Lig’i  bizim yorumlarımızla  izlemeye devam edin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir