“TBMM yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir”

Duayen Hukukçu Turgut Kazan, “İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle asla çıkılamaz. TBMM yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir” dedi. Prof. Dr. Adem Sözüer, “TBMM devre dışı bırakılamaz” diyerek destek verdi.

Türkiye’nin duayen hukukçularından Turgut Kazan,  2011yılında TBMM’de tüm partilerin oy birliğiyle onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tek başına, bir kararnameyle çıkarılmasını SÖZCÜ’ye değerlendirdi.

Turgut Kazan, “İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle asla çıkılamaz” dedi.

İstanbul sözleşmesi uluslararası bir sözleşme olması nedeniyle, Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre ancak mecliste oylanarak yürürlülük kazanabileceğini hatırlatan Kazan,”İstanbul sözleşmesi de aynı yoldan geçilerek yürürlülük kazanmıştır. Dolaysıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu sözleşmeden çıkmak istiyorsa o zaman TBMM’nin ayrı bir yasayla çıkma kararı vermesi gerekir” diye konuştu:

“CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİYLE ASLA FESHEDİLEMEZ” 

Kazan, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle asla çıkılamaz. Böyle bir sözleşmeden ancak TBMM kararıyla çıkılabilir. Tabi o sözleşmedeki çıkma koşullarının durumuna göre… Meclis yeni yeni bir yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, yürürlüğünü sürdürecektir. Hukuksal durum budur.”

“TÜRKİYE’DE HUKUKUN ZERRESİ KALMADI” 

Turgut Kazan şöyle devam etti:

“Ama hep söylüyoruz, Türkiye’de hukukun zerresi kalmamıştır. Doğrudur ama Anayasa’nın 90. maddesi orda duruyor. Ona da uymuyorlarsa.. Ben hukukçu olarak uyarma görevimi yapıyorum. Uymuyorlarsa benim hukukçu olarak yapacağım başka bir şey yoktur. Ben sadece söyleyebilirim.“

“AB VE AVRUPA KONSEYİNDEN BEKLENTİLERİ VARDI”

“İstanbul Sözleşmesi adı bile biz özgündür ve Türkiye ilk imzalayanlardan biridir. O gün bunu imzalayanların o gün Avrupa Birliği’nden Avrupa Konseyi’nden beklentileri vardı. Onun için onayladılar. Ama başka beklentileri, asıl beklentileri öyle çıktığı için şimdi o sözleşmeyi yok sayıyorlar.“ 

“KÜÇÜCÜK KIZLARIMIZ KONUSUNDA BEKLENTİLERİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN” 

“Aslında kadın konusunda, kadın hakları konusunda, yaşını doldurmamış küçücük kızlarımız konusunda, onlarla evlenmek konusunda  beklentilerini hayata geçirmek için yaptıklarını düşünüyorum, yani bu sözleşmeye karşı olduklarını düşünüyorum.”

ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRÜLEMEZ 

Turgut Kazan, “Bu kararnamenin iptali için Meclis’te yasa çıkarmak dışında, Anayasa Mahkemesi gibi bir çözüm olabilir mi?” sorusuna net cevap verdi. “Hayır. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile sözleşmeden çıkılamaz. Dolayısıyla hiçbir yere de (Anayasa Mahkemesi vb.) götürülemez.”ʻʻİstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer de, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı tarafından feshedilemeyeceğini ileri sürdü. Anayasa’nın 90’ıncı maddesini hatırlatan Sözüer, bu maddedeki, ‘Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa’ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz’i ifadesine vurgu yaparak şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Anlamı; İstanbul Sözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez. Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz.’

Kaynak : SÖZCÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir