TEK KİŞİLİK ORDU: SÜMBÜL TARAKÇILAR!

6 ay önce Hamburg’da atıldığı iş dünyasında pek çok daldaki faaliyetleriyle dikkat çeken Sümbül Tarakçılar, Avrupa çapında Danışmanlık ve Tercümanlık hizmetlerini başarıyla sürdürüyor.

Söyleşi: Mehmet ATAK

Sümbül Tarakcılar: 1981 Hamburg doğumlu, İzmir kökenli.. İş hayatına 16 yaşında atıldı. 3 yıl gastronomi sektöründe kendi işletmesini yönetti. Ofis yönetmenliği diploması ve Eğitmen lisansına sahip.. 5 sene özel şirkette çalıştı; bunun son 3 yılını yönetici olarak tamamladı. Avrupa Türk Engelliler Derneğinde (AVTED) Genel Sekreter ve Engelsiz Yaşam Dergisi’nde Koordinatör olarak görev yapıyor. Şimdilerde “Sümbül Tarakcılar Avrupa Danışmanlık & Tercümanlık” firması adı altında hizmet vermekte olan Tarakcılar, hasta bir Beşiktaş sevdalısı..

İşte cesaretli iş insanı Sümbül Tarakcılar’la söyleşimiz:

* Sayın Tarakçılar!..Hamburg’da yeni kurduğunuz Avrupa Danışmanlık ve Tercümanlık adlı firmanızla tekrar atıldığınız iş hayatınızda başarılar dileriz. Danışmanlık ve Tercümanlıkfikri sizde ne zaman ve nasıl doğdu ? Hangi konularda uğraş vermektesiniz ?

S. T : Teşekkür ederim Mehmet Bey.. Bu cocukluğumdan gelen bir ilgi. Evrak doldurmak ve takibi.. Yasaları yakından takip etmek.. Tercüme ve Tercümanlık vs.. Bu tür işleri cevremdeki tanıdıklarıma fahri olarak severek yapıyordum ve fark ettim ki bu alanda bir acık var. Ben de zaten severek yaptığım işlemleri esas iş olarak yapmaya karar verdim.

HER ALANDA KÖPRÜ GÖREVİ OLUŞTURMAK

* Bu konuları biraz açar mısınız?

S. T : Bu Pandemi sürecinde Türkiye genellikle riskli bölge ilan edildiğinden dolayı, seyahat dönüşlerinde Karantina uygulanıyor ama ben Sağlık Bakanlığından ilgili maddeye göre izin alıp kişileri karantinadan muaf tutabiliyorum. Bu süreçte bir çok tanınmış isimlerin de muaf tutulmasını sağladım. . Evraklarla ilgili her konuda aktifim.. Özellikle oturum tabir edilen Oturma Müsaadesi başvuruları, oturumu olmadan evlilik yapmak için gereken işlemler.. Dilekçe, resmi daire başvuruları ve ziyaretleri…Resmi yazılar ve çeviri hizmetleri.. İnsolvenz başvurusu.. Şirketlerin ön muhasebesi.. Türkiye’deki evrak işlemleri ve Organizasyon gibi bir çok alanda aktif hizmet vermekteyim. Polonya’da ortaklarım var, kendileriyle Türkiye’den Avrupa’nın çeşitli ülkelerine “işci” getiriyoruz ve Almanya’da bulunup da oturumu olmayan kişilere de oturum alıyoruz. Ayrıca, bir şirket ile Türkiye’den ürün alıp, pazarlamasını Avrupa’da yapıyoruz. Kısacası, hemen hemen her alanda bir köprü oluşturuyoruz.

* Görüldüğü kadarıyla hayli geniş bir sahada ve toplumun her kesimine yönelik oldukça enteresan konuları kapsıyor sizin hizmetleriniz.. Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz ?

TEK KİŞİLİK BİR ORDU

S. T : Ben şirketimde aslında tek kişilik bir orduyum. Fakat her branşta anlaşmalı Avukatlarım ve iş birlikteliği yaptığım cok değerli insanlar var. OÅNrneğin, yakında toplumun karşısına cıkacak olan Yaşam Kocu Yasemin Gemicioğlu.. Yoğun olarak Sigorta, Gayrımenkul, Arac Expert, İhtiyac /ev / kurumsal ticari/ Proje Kredisi, Birikim, Enerji, Reklam & Marketing hizmetlerini halkımıza birlikte sunmakta olduğumuz FİBOS şirketi sahibi Serkan Olgun.. Ve işbirliği yapıp da, adını burada zikretmediğim cok değerli ve deneyimli insanlar..

10 PARMAKTA KAÇ MARİFET?

* Verdiğiniz hizmetlerden bazılarını işleyiş olarak ve örneklerle biraz açar mısınız ? Sistem nasıl çalışıyor, takip işini de üstleniyor musunuz, bir dosyanın halli ne kadar sürüyor vs.. ?

S. T : Mesela, Oturum konusunda sıkıntısı olan müşterilerimin, genelde Avukatları oluyor ama buna rağmen beni de tercih ediyorlar. Çünkü Avukatlar genellikle müvekkili ile birlikte başvurulara veya buna benzeri konularda, doğal olarak yanında gidemiyor, zaman acısından dolayı. Ben de müşteriye eşlik ettiğim için, ki burada tabii ki önemli olan tercümanlık ama aynı zaman da yasalar hakkında da bilgi sahibi olmak çok önemli.. Zaten bundan dolayı sorunları çözebiliyorum. Bir örnek de şirketlerin ön muhasebesinden vereyim.. Şirket sahipleri genelde ön muhasebeyi yapmak istemiyorlar, çünkü bu iş çok zaman alıyor. Ben ön muhasebeyi hazırlayıp kendilerine teslim ediyorum. Bu da kendilerine büyük kolaylık sağlıyor. Evet, müşterilerimizin işlerinde dosya takibini de yapıyorum ve bir işi sonuçlandırmadan bırakmıyorum. Muhakkak bir olumlu sonuç alana kadar da takibine devam ediyorum. Çok ender olmakla birlikte, sonuca varamadığım konularda ise anlaşmalı avukatlarımızı devreye sokuyorum ve sonuçlanana kadar da yine dosya takibini sürdürüyorum. Dosya sürecini, konunun içeriğini görmeden söylemek çok zor. “Harz 4” gibi başvurularda genellikle 3-4 haftada sonuç alabiliyoruz.

* Sizin işiniz, tam Korona kısıtlamaları döneminde daha da önem kazanıyor. Seyahatlerin bile zaman zaman bazı şartlara bağlandığı Pandemi ortamı sizin işinizi ne şekilde etkiliyor?

S. T : Almanya bürokratik bir ülke olduğu icin, evrak işlemleri genelde hiç azalmaz ve bilakis daha da çoğalır. Fakat bu yoğunluk bizim işimizi hiç engellemedi. Müşterilerime tercümanlık yaptığım için de resmi dairelere girmemde hiç bir sıkıntı yaşamadım, çok şükür!..

* Bir süre önce Lauenburg’da herkesin beğendiği bir Sıra Gecesi ve Türkü Gecesi düzenlediniz, bu konudaki düşüncelerinizi açıklar mısınız?

S. T: Bu İlk Organizasyonumdu ve geri bildirimler beni çok onurlandırdı. İlerleyen zamanlarda çeşitli konseptlerde Organizasyonlarımız devam edecektir.

MEKTUPLARA CEVAP ve İTİRAZ SUÅNRELERİNE DİKKAT

* Sümbül Hanım, son sorumuzu da, branşınızla ilgili olarak sizin eklemek istediğiniz konulara ve tavsiyelerinize ayıralım.

S. T : İnsanlar genellikle gelen mektupların içeriğini tam olarak anlamadıklarında veya uğraşmak istemediklerinde, ki Almanca bilenler de buna dahil, bir köşeye atıp ilgilenmiyorlar. Bu da ileride büyük sorunlar açabiliyor. Mesela itiraz süresi bulunan mektuplar oluyor ve zamanında itiraz edilmediği için de, bazen haklıyken bile haksız duruma düşebiliyorlar. Mesela küçük bir para cezası, önemsenmeyip de vaktinde itiraz edilmediği taktirde bazen katlanarak artabilmektedir. Bu tarz mektuplar da bize ulaştırıldığında, hemen harekete geçip, sorunları çözüme kavuşturabilmekteyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir