TGH Kaplan’ı bırakmadı

Hamburg’daki Türkiye kökenli göçmen derneklerinin çatı kuruluşu TGH, olağan seçimli Genel Kurul toplantısında tek aday olan eski başkan Murat Kaplan’ı 77 evet oyuna karşı 4 çekimser oyla tekrar seçti.

Haber ve Fotoğraflar: Salih KARTAL (Gazetem.eu)

Hamburg’da faaliyet gösteren 24 derneği bünyesinde toplayan çatı kuruluşu pozisyonundaki Hamburg Türk Toplumu (TGH) dernek delegelerinin hazır bulunduğu seçimli Genel Kurul toplantısını yaptı. Dernekler bünyesinde çalışmaları sırasında vefat eden merhum dernek üyeleri anılarak başlanan toplantı divan seçimi ile devam etti. Divan Heyetine Asım Kılıç (Başkan), Durak Demir (Başkan Yardımcısı) ve Sekreter olarak da Gülcihan Özdemir seçildi.

RAPORLAR OKUNDU ve YÖNETİM AKLANDI
TGH Başkanı Murat Kaplan slayt fotoğraflar eşliğinde çalışma raporunu, Sayman Aydın Yıldız tarafından okunan mali rapordan sonra, Denetleme Kurulu adına Olgay Sadak tarafından sunulan Denetleme Raporunun ardından yapılan oylamada eski yönetim aklandı.

BAŞKAN MURAT KAPLAN’DAN SİYASETÇİLERE SİTEM
Başkan Kaplan çalışma raporunu sunarken; seçim kampanyası zamanı dernek ziyaretlerini aksatmayan özellikle Türkiye kökenli Milletvekillerinin ilgisizliğinden yakındı. Kaplan, uzunca konuşmasında özetle ” Korona salgını çalışmalarımızı olumsuz yönde etkiledi, ama dijital platformları kullanarak çalışmalarımızı kısıtlı şartlarda da olsa yaptık. Önceliklerimizin başında göçmen müzesinin kurulması ve düzenlenmesi çalışmalarında yer almak, Irkçılığa karşı çalışmalar, çifte vatandaşlık şartlarının yeniden gözden geçirilmesi gibi konular gelmektedir” ifadesinde bulundu.

Başkan Kaplan, TGH’dan istifa eden Demokrat Çorumlular Platformu Hamburg Derneği ve Hamburg Anadolu Alevileri Kalkınma Kooperatifi’nin TGH’den kendi iradeleri ile ayrıldıklarını belirtirken, TGH’ya yeni katılan “Freunde und Förderer des Migrationsmuseums Hamburg e.V.” ile “23 Nisan İnitiativ”e de hoşgeldiniz dedi.
Bir dernek de Genel Kurul oyları ile ihraç edildi. Tüzük kuralları ihlâli ile dernekten çıkartılması oylamaya sunulan Bergedorf Türk Emekli ve Yaşlılar Derneği için ise, uzun süren tartışmalar sonrası yapılan oylama sonucunda TGH çatısı altından çıkartılması kararı alındı.

Kasa’da 528 bin 715 Euro
Mali Raporu sunan sayman Aydın Yıldız TGH’nın Billstedt şubesinin büyük çapta zarar ettiği ve korona nedeniyle gerçekleştirilemeyen projelerden dolayı gelir seviyesinde hatırı sayılır kayıplar olduğunu belirtti.. Devlet tarafından korona yardımları çerçevesinde gelen paralar nedeniyle kasada bugün itibarı ile (12.12.2021) 528 715 Euro mevcut olduğunu da ifade eden Yıldız, “Lakin yapılan inceleme ve hesaplar sonrası bu meblağın bir miktarının belki geri ödeme durumu olabilir . Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz” diyerek mali durumu açıkladı.

500-600 Euro Emeklilik Almanya’ya Yakışmıyor

35 Yıl önce kurulan TGH’nın 10 süreyle başkanlığını yapan  Prof. Dr. Hakkı Keskin yaptığı konuşmada, TGH’nın türk toplumu ve diğer göçmen kökenliler için olan önemine değindi.“TGH Almanyanın en tanınmış kuruluşudur. Bizim gelecek nesillere kaynak bırakmamız lazım.Bundan dolayı bize bir göçmen müzesine ihtiyacımız var.” diyerek Müze derneğinin önemine değindi. Keskin, Hamburg Türk Toplumu ve Almanya Türk Toplumu Başkanlığı yaptığı zamanki çalışmalarının derlemeleri ve elindeki yaklaşık 2500 kitabı müzeye hediye edebileceğini paylaştı.

Prof. Dr. Keskin, sözlerinin devamında Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz’a yazdığı mektubu da anlattı. Dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahip Almanya’nın 500-600 Euro gibi emeklilik maaşlarının Almanya’ya yakışmadığını, çifte vatandaşlığın olması gerektiği yönünde görüşlerini belirtti.

Program sonrasında Prof. Dr. Hakkı Keskin, delegelere imzaladığı ve kendi yaşamından kesitlerin de yer aldığı “Kızıl Ordu Süvarisi Trabzon’lu Hacı Hasan ve yedinci oğlu” adlı kitabını hediye etti.

Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu Derneği’nin (TGH) temel kuruluş amaçlarının başında gelen Almanya’nın kanayan yarası ırkçılığa karşı birlik ve beraberlik içinde mücadele etmek görüşü benimsenirken, bu bağlamda aralarında Hamburg Türk Basın Birliği’nin (HTBB) de yer aldığı dernek temsilcilerinin oyları ile , oldukça uzun süren Genel Kurul sonunda yapılan seçim sonuçları şöyle şekillendi: 

Tek aday olan Başkan Murat Kaplan,

1. Başkan yardımcısı Derya Tüncel,

2. Başkan yardımcısı Önder Zeybek,

Sayman:  Aydın Yıldız,

Üyeler: Alena Tanyel Akçay, Aslıhan Yeşilkaya, Hakan Demirel, Şenay Kaya, Şuayip Karakuş,

Yedek üyeler: Serkan Biçen, Turgut Duman, Ahmet İnci,

Denetleme Kurulu: Olgay Sadak, Ali Kurtuldu, Nebahat Güçlü, Ayhan İlhan, Azmi Akgül,

Tahkim Kurulu: Prof. Dr. Hakkı Keskin, Mehmet Serdar Temur, Nurdan Kaya, Kamuran Pelek, Coşkun Coştur.

Oylamadan sonra yaptığı konuşmada Başkan Murat Kaplan tüm katılımcı üyelere ve TGH’ya destek veren kesimlere teşekkür ederken, Kongre Divan Başkanı Asım Kılıç da gayet olgun bir havada geçen Genel Kurul vesilesiyle memnuniyetini dile getirdi. 
 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir