“Türk Sanat Musikisi’nin son kalesi” Alaeddin Yavaşca son yolculuğuna uğurlandı!

Vefat eden klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca (95) için kültür ve sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde tören gerçekleştirildi.

MEDYA RADAR‘ın haberine göre, törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yeri doldurulamaz bir insan hazinesine veda etmenin derin üzüntüsü içinde değerli hocamıza Allah’tan rahmet, sizlere, sanat camiamıza ve milletimize baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Alaeddin Yavaşca’nın tıp alanındaki çalışmalarına değinerek, usta sanatçının birden fazla zirvesi olan ulu bir dağ gibi olduğuna dikkati çeken Ersoy, “Şüphesiz hayatı boyunca Türk musikisi vesilesiyle en zarif, en zengin ve özgün şekilde yükselttiği zirve sanat olmuştur. Sanat ruha ve onun duygu dediğimiz dışa vurumlarına hitap etme ilmidir. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, tıp sahasındaki uzmanlığı kadar insanların hayatına sanat alanındaki ilmiyle de dokunmayı başarmış, derin bir iz ve etki bırakmıştır.” dedi.

Bakan Ersoy, Yavaşca’nın aynı zamanda “istisna şahsiyet” kavramının içini bütünüyle dolduran bir insan olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Eski zaman alimlerinin son örneklerinden biriydi demek sanırım bu anlamda doğru bir ifade olacaktır. Birden fazla alanda ve o alanların getirdiği vazifelerle ortaya koyduğu ilmi ve sanatsal eserlerle, yetiştirdiği insanlarla Alaeddin Yavaşça ismi üzerine çokça konuşulması, anlaşılması, araştırılması ve daima faydalanılması gereken engin bir kaynağı ifade eder olmuştur. Sanatçı Alaeddin Yavaşça besteci, icracı, araştırmacıdır, bilimsel bir kalem ve eğitmendir. Bugün Türk musikisi dendiğinde eğitim kurumlarından basılı kaynaklara, özgün eserlerden bu sahaya hizmet etmekte olan birbirinden kıymetli sanatçılara kadar seste, sözde, kişide nereye bakarsanız bakın hocamızın ismini, izini ve etkisini görmeniz mümkün.”

AKM içinde yer alan müzik platformunda Yavaşca’nın anısını yaşatmak için bir köşe hazırladıklarını aktaran Ersoy, “Bakanlık olarak bizim onun anısını, ismini yaşatmak, vefa borcumuz. Sadece Kilis’teki evinin restorasyonuyla sınırlı kalmayacağız. Ayten Hanım’la birlikte zaten daha önce de buluştuk, konuştuk. ‘İsmini farklı farklı nerelere verebiliriz? Daha sonra yeni nesillere ismini nasıl yaşatabiliriz, aktarabiliriz’, bununla ilgili ortak bir çalışmamız var. Milletimiz öz kültürüne nice değerler kazandırmış, duygularına tercüman olmuş, eserleriyle anılarına ortaklık etmiş Alaeddin Yavaşca’yı yaşatmaya ve gelecek kuşaklara aktarmayı sürecektir. Benim bundan hiçbir şüphem yok. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun diyorum. Hocam hepimize örnek olsun.” diye konuştu.

“BİZ YÜZYILIN AŞIKLAR KİTABINA GİRMİŞ BİR MÜTEMMİM CÜZÜZ”
Duygu dolu anların yaşandığı törende usta sanatçının eşi Ayten Yavaşca da bu sıkıntılı günlerde yanında bulunan Bakan Ersoy’a ve tüm dostlarına teşekkür etti.

Yavaşca soyadının çok önemli olduğuna işaret eden Ayten Yavaşca, “Fatih Sultan Mehmet’in kadırgalarının inşasında bulunan büyük büyük Yavaşca dedemizin soyadı ondan bana kadar geldi. Bana hediye ettiği için çok teşekkür. ediyorum. Yavaşca soyadını daima yaşatacağım.” dedi.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca ile eşi Ayten Yavaşca

“SANAT KÜLTÜRÜMÜZÜN YAŞADIĞIMIZ YÜZYILA AKTARILMASINDA VE YAŞATILMASINDA ÇOK BÜYÜK BİR ROL ÜSTLENMİŞTİR”

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise “1976 yılında kurulmuş olan ve 1982’de İslam Teknik Üniversitesi uhdesine bağlanan ülkemizin ilk Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının kurucu, yönetim kurulu üyelerinden olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca hocamız, sanat ilmini konservatuvarımızda her daim öğrencilerine büyük bir azimle aktarmış ve okulun kuruluşundan itibaren yönetim kurulu ve danışman kurulu birimlerinde büyük bir emek vermiş, katkılar sunmuştur. Uzun yıllar Ses Eğitimi Bölümü başkanlığıyla birlikte sayısız sanatçı, öğrenci, sanat ve kültür insanı yetiştirerek Türk musikisi usulünün, sanat kültürümüzün yaşadığımız yüzyıla aktarılmasında ve yaşatılmasında çok büyük bir rol üstlenmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Programda ayrıca Yavaşca’nın öğrencisi Mustafa Doğan Dikmen, yakın dostlu Cengiz Solakoğlu, Prof. Dr. Mutlu Torun, Cumhurbaşkanlığı Türk Musikisi Koro Şefi Mehmet Güntekin, TRT Müzik Daire Başkanı Ahmet Akçakaya ve Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu konuşma yaptı.

Tören sonunda dua edilerek helallik istendi.

SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın naaşı, törenin ardından cenaze namazı için Fatih Camii’ne götürüldü.

Son yolculuğuna uğurlanan Yavaşca’nın cenaze namazına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Başkanvekili Celal Adan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, sanat ve siyaset dünyasından isimler, merhumun eşi Ayten Yavaşca, aile üyeleri ve sevenleri katıldı.

Cenaze namazının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bilal Erdoğan, Yavaşca’nın tabutunu omuzladı.

Yavaşca’nın naaşı Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi Türbesi’nde toprağa verildi.

“TÜRK SANAT MUSİKİSİ’NİN SON KALESİ GİTTİ”
Ses sanatçısı Mustafa Keser, Yavaşca’nın üzerlerinde çok emekleri olduğunu dile getirdi. Yavaşca’ya musiki ve ahlak adına ardında bıraktıkları için teşekkür eden Keser, “Türk Sanat Musikisi’nin son kalesi gitti. Biz de elimizden geldiği kadar onların yolundan gitmeye çalıştık. Allah rahmet eylesin.” ifadelerini kullandı.

ALAEDDİN YAVAŞÇA HAKKINDA
Tam adı Mehmet Alaeddin olan sanatçı, bestekar ve tıp doktoru Yavaşça, 1 Mart 1926’da Kilis’te dünyaya geldi.

“Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok” sözlerinin bestecisi usta sanatçı, 95 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı. Aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82’sini görev yaptığı hastanelerde besteledi.

KAYNAK: www.medyaradar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir