Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayan dünyadaki 6 ülkeden biri

Türkiye’nin iklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris Anlaşması’nı onaylaması için 37 sivil toplum kuruluşu tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), Ekoloji Birliği, Ekosfer Derneği, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 37 sivil toplum kuruluşu (STK) adına yapılan ortak açıklamada, Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı belirtildi.

Bunların 191’inin anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladıkları, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye’nin ise anlaşmaya taraf olmadıkları bildirildi.

G-20 ülkelerinden sadece Türkiye kaldı

Türkiye’nin, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi durumunda yer aldığı ifade edilen açıklamada, anlaşmanın ilk imzacılarından olan Türkiye’nin süreci tamamlayarak anlaşmaya taraf olması çağrısında bulunuldu.

Bunun için söz konusu anlaşmanın TBMM’de onaylanması gerektiğine işaret edilerek, kampanya kapsamında toplanacak imzaların TBMM’ye teslim edileceği bildirildi.

“Uluslararası ilişkiler, iklim hedefleri üzerinden yeniden tanımlanıyor”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen SEFİA Direktörü Bengisu Özenç, düşük karbonlu ekonomiye geçiş stratejilerinin bugün ülkelerin yalnızca sanayilerini değil dış politikalarını da şekillendirdiğini belirtti.

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli de Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamaması halinde geleceğin siyaseti, ticareti ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını savundu.

Gayretli, “Türkiye yön veren değil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de sera gazı emisyonları 18 yılda yüzde 138 arttı

Türkiye’de karbondioksit (CO2) eşdeğeri olarak 2018 yılı toplam sera gazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 138 artış gösterdi.

Ancak TÜİK sera gazı emisyon verilerine göre, 2018 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalarak 520,9 milyon ton (Mt) CO2 eşdeğeri (eşd.) olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 1990 yılında kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 4 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer 2018 yılında 6,4 ton/kişi olarak hesaplandı. 1990’da 219,2 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonu 2018 yılında 520,9 milyon tona yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir