VATANIMDA GÖMÜLMEK İSTİYORUM

Son zamanlarda sıkça dile getirilen “Almanya’da vefat eden Türkler neden Türkiye’ye nakil ve defini tercih ediyorlar?” sorusunu, ARD-ZFD’in araştırmacı muhabiri Özgür Uludağ hazırladığı doktora tezinde ele aldı.

Haber: Mehmet ATAK / gazetem.eu

SÜNNİ İLAHİYATÇILAR NE DİYOR?

Araştırma çalışmalarıyla tanıdığımız Özgür Uludağ’la son hazırladığı Doktora tezi üzerine konuştuk. Uludağ’ın vardığı sonuçlara göre,  Türkiye ile Almanya arasında 1962’de imzalanan İşe Alım Anlaşması’ndan bu yana, Almanya’da ölen Türkler çoğunukla Türkiye’ye nakledildi ve orada defnedildi. Ancak bazı Sünni ilahiyatçıların ağırlıklı görüşü de, vefat edilen  şehirde  şayet bir Müslüman mezarlığı mevcut ise orada toprağa verilmesi yönünde. 

Peki bu tavsiyeler neden yerine getirilmiyor?

Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan  Özgür Uludağ, Doktora tezinde bu soruyu ele alarak, mezar seçiminde aile gibi sosyal ağların çok önemli olduğunu belirtiyor.  Uludağ, araştırması sonunda mezar seçimini etkiliyen kriterler olarak, ölenlerin ruhları için kimin dua edeceği ve bunun olasılığının nerede daha yüksek olarak tahmin edilirse orasının seçilmekte olduğunun önem taşıdığı gerçeğini açıklıyor.

Özgür Uludağ

AİLEDEN GELEN TECRÜBE

“Cenaze nakli ve defin” konusundaki araştırmalarını ailece uğraş verdikleri branştaki tecrübelerine dayanarak  geliştiren Özgür Uludağ (44), Amasyalı bir ailenin çocuğu olarak Hamburg’da dünyaya geldi .  “İslami ve Sosyal Bilimler, Felsefe, Türkoloji ve Göç” branşlarındaki Üniversite öğrenimini Hamburg ve Münster’de tamamladı. Almanya’daki ilk İslami cenaze firmalarından biri olan  Uludağ Cenaze  firmasını babası Osman Uludağ’la ve ablası Vildane Uludağ ile birlikte kurdu. NDR (Norddeutscher Rundfunkt) muhabiri olarak eğitim gördü.

NEDEN ALMANYA, NEDEN TÜRKİYE ?

Uzun yılar Uludağ-Cenaze’de çalışarak ve hem de Christian-Albrechts-Universtität zu Kiel’de yayınlamış olduğu Doktora tezinde bu sonuçlara gelmiş olan Özgür Uludağ, “Cenaze nakli ve Defin” konusundaki son araştırması hakkında ek olarak şunları söyledi: 

“Bu aynı zamanda demektir ki Türkiye’de defin olmayı tercih etmek, Almanya’yı benimsememek anlamına gelmiyor ve çoğu zaman Almanya’nın her köşesinde bulunmayan Müslüman mezarlıklara da ilişkin bir soru değil.  Bir vatandaşımızın Almanya’da vefat etmesi durumunda, Türkiye’deki hısım akrabalarının pasaport, vize gibi işlemler sebebiyle kısa süre içerisinde defin için Almanya’ya gelmeye imkânları yok. Ama Türkiye’ye nakledilmesi halinde hem Almanya’da yaşayan aile, dost ve komşuların vedalaşma imkânları oluyor hem de Türkiye’de yaşayan akraba ve hemşehrilerinin son görevlerini yerine getirmiş olmaları mümkün oluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir