VİYANA’DA SİLAHLI SİNAGOG SALDIRISI

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki saldırıda, saldırgan ile birlikte 4 kişi hayatını kaybetti, en az 17 kişi de yaralandı. Hastanede tedavisi süren 7 kişinin hayati riski bulunuyor.

Viyana polis şefi basın toplantısında, olayda iki erkek ve iki kadın olmak üzere 4 sivilin hayatını kaybettiğini; bilinen tek saldırganın ölü ele geçirildiğini açıkladı.

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, polis tarafından öldürülen saldırganın “IŞİD sempatizanı” olduğunu ifade etti.

Kaçan bir başka kişinin halen arandığını vurgulayan içişleri bakanlığı, olayda birçok şüphelinin olabileceğini açıkladı.

Saldırgan, Viyana doğumlu 20 yasında Makedon kökenli bir genç

Yerel basında, öldürülen saldırganın Kurtin S. adlı 20 yaşında Makedon kökenli bir gencin olduğu belirtildi.

Falter gazetesinin editörü Florian Klenk, Viyana’da doğup büyüyen Kurtin S’nin istihbarat servisleri tarafından takip edildiği ileri sürüldü. Saldırgan, Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmak isteyen 90 Avusturya vatandaşından biri olarak biliniyordu. Fakat polis, eyleme geçeceği tahmin etmiyordu.

Saldırganın 2019’daki hapis cezası küçük yaşı sebebiyle ertelenmiş

Öte yandan daha önce IŞİD ile bağlantısı olduğu belirlenen Kurtin S.’nin Suriye’ye gitmek isterken yakalandığı ve Nisan 2019’da 22 ay hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, zanlının yaşı küçük olduğu gerekçesiyle sadece 7 ay cezaevinde kaldığını ve aralık ayında serbest bırakıldığını açıkladı.

Saldırı ile ilgili şu ana kadar bilinenler:

  • 4 ölü sivil ve en az 17 yaralı var, 7’sinin hayati riski bulunuyor
  • Saldırı ‘terör eylemi’ olarak değerlendiriliyor
  • Uzun namlulu silah taşıyan saldırganlar 6 noktada polisle çatışmaya girdi
  • IŞİD sempatizanı bir saldırgan ölü ele geçirildi, bir saldırgan aranıyor, birçok şüpheli olabilir
  • İddia: Öldürülen saldırgan 20 yaşındaki Avusturya vatandaşı Kurtin S. Saldırgan istihbarat tarafından takip ediliyordu.

‘Açık bir terör saldırısı altındayız’

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, başkentteki saldırıya ilişkin, “Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir mücadele yürütüyor.” ifadesini kullandı.

Kurz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin zor saatler yaşadığını belirterek, bu zaman zarfında emniyet güçlerinin gösterdiği çaba için teşekkür etti.

Kurz, uluslararası toplumdan gelen dayanışma mesajlarına teşekkür ederek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

İçişleri Bakanı Karl Nehammer de eylemin ‘terör saldırısı’ olarak değerlendirildiğini aktarırken “Şu an açık bir terör saldırısı altındayız.” ifadesini kullandı.

Güvenlik yetkilileri, şehrin merkezindeki bir sinagogun yakınlarında meydana gelen olayda, altı noktadan ateş açıldığını belirtti.

Yetkililer, insanları tüm açık alanlardan ve toplu taşıma araçlarından uzak durmaya çağırdı. Polis ayrıca sosyal medyada yaptığı son paylaşımda, “Acil servis çalışanlarının ve sivillerin güvenliği için Sosyal medyada video ve fotoğraf YAYINLAMAYIN” dedi. Güzergahı şehir merkezinden geçen toplu ulaşım araçları durduruldu.

Öte yandan Viyana’daki Yahudi cemaati başkanı Oskar Deutsch, çatışmanın şehrin ana sinagogunun bulunduğu sokakta gerçekleştiğini, ancak ibadethanenin hedef alınıp alınmadığının net olmadığını söyledi.

Deutsch, sinagogun çatışmanın yaşandığı sırada kapalı olduğunu da belirtti.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir