VURAL ÖGER: “MALAZGİRT İLE 30 AĞUSTOS MUKAYESESİ AHMAKLIKTIR!”

Zeynep Arslan’ın organizesi ve  özel izinle korona önlemleri çerçevesinde Hamburg’da Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Başkonsolosluk önünde topluca okunan İstiklal Marşı ve yapılan konuşmalar eşliğinde kutlandı.

Haber: Salih KARTAL / Fotoğraflar: Cem SUVEREN / Yorum: Mehmet ATAK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde yokluk ve imkansızlıklar içinde başlatılan İstiklal Savaşı’nın nihai dönüm noktası ve bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti’nin sarsılmaz temeli olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, bu yıl korona virüs salgını gerekçesi ile Hamburg’da 300 kişinin katıldığı bir açık hava etkinliği ile coşkulu bir ortamda kutlandı.

Hamburg’da Atatürkçü Düşünce Derneğinde bir dönem başkanlık yapmış olan Zeynep Arslan ve Cumhuriyet’e gönül vermiş katılımcılar, kırmızı beyaz renkli giysileri ve ellerinde Türk bayrakları ile Atatürk posterleriyle  Hamburg T.C. Başkonsolosluk binası önünde toplanarak bu milli günümüze karşı olan duyarlılklarını sergilediler.  Program, şehit ve gazilerimiz için yapılan saygı duruşunu müteakip İstiklal Marşı okunarak başladı.

BİR ATATÜRK KIZI ZEYNEP ARSLAN

Kutlamayı organize eden ve kendini “Bir Atatürk kızı” olarak gören Zeynep Arslan, konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramının Türk Milleti için önemine değindikten sonra özetle şu konuşmayı yaptı:

” Ey türk istikbalinin evladı!

İşte bu ahval ve şeriat içinde dahi vazifen türk istiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” diye biten talimat, o yüzden bugün 30 Ağustos’ta yüzünde maske, elinde Türk Bayrağı, yüreğinde Atatürk sevgisi ve Cumhuriyet kazanımları ile birlikte alanlardayız. Ne mutlu türküm diyene !..”

ÜNLÜ İŞADAMI VURAL ÖGER “30 Ağustos olmasaydı bizler burada olamazdık!”

Bir çok STK üyesi ve iş dünyasından simanın görüldüğü kutlamada konuşmak ve şiir okumak isteyenler duygu ve düşüncelerini serbestçe dile getirdiler.

Bir dönem Türkiye ve dünyada turizm denince ilk akla gelen işadamı ve politikacı kişiliği ile de adından sıkça söz ettirmiş olan Öger Türk Tur’un kurucusu  Vural Öger, konuşmasında “Malazgirt ile 30 Ağustosu mukayese etmek ahmaklıktır” dedi. Sözlerine samimi bir uslup ile başlayan Öger, “Bence 30 Ağustos Türkiye Cumhuriyetinin en önemli günlerinden biridir. 30 Ağustos Zaferi olmasaydı ne olurdu?

Sevr antlaşmasına göre, bugün Trakya ve Ege bölgesi Yunanlıların, Antalya ve Konya bölgesi İtalyanların, Adana ve Gaziantep bölgesi Fransızların, Van’la Trabzon arası bütün coğorafya Ermenilerin Türklere kalan Ankara Samsun arası küçük bir toprak parçası. 30 Ağustos Zaferi olmasaydı biz bugün burada olamazdık, İstanbul bugün yunan şehri oluyordu, bu tarihi bildikten sonra 30 Ağustosu kutlamamak Türklere yapılan en büyük ihanet, en büyük günahtır. Şiddetle kınıyorum!

30 Ağustos ile Malazgirt’i mukayese etmek büyük ahmaklıktır. Malazgirt Türklerin Anadolu’ya gelişidir, 30 Ağustos Zaferi olmasaydı Türkiye diye bir ülke yoktu. Bunu söylememiz lazım bizim kutlayacağımız en büyük bayram 30 Ağustos’tur.” sözlerini sıraladı. Konuşmasının sonunda Sevr antlaşması ve sonuçlarına da değinen  Vural Öğer,  sonunda Vahdettin’in bir ingiliz gemisi ile ülkeyi terk ettiğini günümüzde tarih içinden bir şeyler aranarak alternatif tarih yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

ESKİ TGH BAŞKANI MESUT SİPAHİ :”Kutlama bahaneleri arkasına saklanmak çok yanlıştır!”

Bir dönem Hamburg Türk Toplumu başkalığı görevinde bulunan Mesut Sipahi,  kolluk güçlerine yardımlarından dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında Zafer Bayramının önemine vurgu yaptı. Sipahi özetle “Bu gün sadece bir Zafer Bayramı değil. Bugün nefes almamızın sağlandığı, bize rahat ve huzur içerisinde yaşadığımız güzel yurdumuzun armağan edildiği bir gündür. Bugün en değerli günlerimizden birisi olarak şükran ve minnetle kutlanmasını istemek ve beklemek bizim en doğal hakkımızdır ve vazifemizdir. Milli Bayramlarımızın kutlanması için her türlü çabayı harcamak yerine çeşitli bahaneler arkasına saklanmak hem yanlış, hem affedilemez bir tutumdur. Ancak son 18 senedir şahit olmaktayız ki, iktidara sahip olanlar laik cumhuriyetimiz ve onun değerlerine yeterli ihtimam ve sadakati ortaya koyamamaktadır. Bu tutum maalesef yıllardan beri süre gelmekte laik cumhuriyetimizin değerleri ile bir hesaplaşma yapıldığı izlenimi yaratmaktadır. Bu bizler için çok acı bir gerçektir.

Buraya bugün gelmekle hepimiz ve hepiniz önemli bir vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz. Çünkü bizler İstiklal Savaşını yapan o büyük taarruzu gerçekleştiren insanlara bunu borçluyuz.” sözleriyle büyük alkış topladı.

FB DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI HİMMET KEKLİKÇİ.: “Vefa borcu asla unutulmaz”

Hamburg Fenerbahçeliler taraftar derneği adına konuşan Başkan Yardımcısı Himmet Keklikçi,  “ Bizler Fenerbahçeliler olarak Milli Bayramlarımızın kutsallığı ve önemini idrak etmiş bir camiayız. Sonsuza kadar Atamızın bize emanet ettiği laik cumhuriyetimizin, milletimizin ve vatan sevgimizden asla geri adım atmadan istiklal savaşındaki şehit ve gazilerimize olan borcumuzu asla unutmayacağız. Şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz.” sözleriyle duygularını dile getirdi.

İYİ PARTİ’Lİ SELÇUK HAN :”8 bin yıllık Mitolojik tarih” 

Hamburg İYİ Parti Gönüllüleri adına konuşan Almanya İcra Komitesi Başkanı Selçuk Han ise, “Cesur yürekler hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum”. diyerek başladığı konuşmasına şu sözlerle sonlandırdı:  “Ülkemiz bugün siyasi, askeri ve ekonomik bir kıskaç altında, kuşatılmış bir durumda. Bir çıkış yolu aramaktadır. Biz bu ülkenin vatandaşı olarak ötekileşmeden bir birimizi severek Cumhuriyete bağlı Atatürk ilke ve inklaplarına bağlı birey olmak vatanımızı her konuda savunmak için and içmiş insanlarız.

Tarih bizim tarihimiz, bizim tarihimiz ne 26 Ağustos 1922’de başlıyor, ne de 1071’de. Mitoloji tarihi 8 bin yıla varan yazılı tarihi ve 5 bin yıla varan büyük bir milletiz.”

Lübeck TÜRGEM BAŞKANI REMZİ UYSAL: “Emperyalist güçlere karşı İsyan ve baş kaldırma hareketinde dünyaya öncülük”

Kısa adı Türgem olan Lübeck kentindeki 19 Mayıs Türkiye Gençlik Halk Kültür Merkezi Başkanı Remzi Uysal, 

“30 Ağustos emperyalist güçlerin Türkiye’den sökülüp atıldığı kutsal bir gündür. Türkiye Cumhuriyetinin kurulması Mareşal Gazi Mustafa Kemal  adının efsaneleşmesi, dünyadaki sömürge olan pek çok ülkeye özgüven kazanıp kendilerini sömüren emperyalist ülkelere ve emperyalist ordusuna karşı isyan ve başkaldırma hareketini beraberinde getirmiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı Türk milletinin her bireyine kutlu olsun” alkış aldı.

Program gereği kutlama şiirler ve marşlar eşliğinde devam etti.

                                        ***

MEHMET ATAK’TAN YORUMLAR:

Cumartesi günü Le Royal düğün salonunda sınırlı sayıda katılımcıyla yapılan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasından sonra Pazar günü Hamburg Başkonsolosluğu önünde düzenlenen ikinci kutlama etkinliği hakkında yorum notlarımız şöyledir:

* Kısa bir dönem Hamburg Atatürkçü Düşünce Derneği’nde başkan olarak görev yapmış olan Zeynep Arslan’ın “Bayrağını al, sen de gel” çağrısına uyan kadınlı erkekli 300 kişiyi etkinlik alanına toplaması bir başarı olarak düşünülmelidir.

* Koronavirüs önlemleri doğrltusunda hijyen kurallarına uyan her katılımcının maskelerini takarak 2 saat süresince alandan ayrılmamaları yanında, polislerin de büyük bir dikkat ve titizlikle etkinliği izleyip kontrol altında tutmaları olumlu noktalardı.

* Bir dönem SPD’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekli olarak Brüksel’de 5 yıl hizmet vererek Almanya-Türkiye münasebetlerine katkı sunan emekli işadamı Vural Öger, milli bayramlar karşısndaki duyarlılığını konuşmasındaki “30 Ağustos- Malazgirt” mukayesesi sözleriyle ortaya koydu.

* Hamburg Fenerbahçeliler Derneği 2. Başkanı Himmet Keklikçi de, sarı lacivertli camiadan 30 kişiyle birlikte etkinliğe katılarak  diğer spor camialarına güzel bir mesaj vermiş oldu.

* Haber ve yazılarıyla artık tam bir Facebook fenomeni haline gelen serbest gazeteci  Ali Akdemir, son bölümüne katıldığı etkinlikte kendini bir anda mikrofonun karşısında buldu ve yaptığı ateşli konuşma ile beğeni topladı. 

* Kutlama programının bitmesini takiben katılımcıların çoğu kutlma alanını terketmedikleri görüldü.  “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” sözleriyle başlayan İzmir Marşı ve çeşitli şarkılar eşliğinde, ellerinde bayraklar ve Atatürk posterleriyle doğaçlama hoplayıp zıplayarak, bölümler halinde fotoğraf ve video çekimi için poz vererek, kimileri de çoktandır görmediği arkadaş ve dostlarıyla sohbet ederek unutulmaz bir gün yaşadılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir