Hamburg’da faaliyet gösteren Liman Yaşlılar ve Emekliler Derneğinin düzenlediği toplantıda Alman-Türk Sosyal Güvenlik Anlaşması ve uygulaması tartışıldı.
Hamburg’da faaliyet gösteren Liman Yaşlılar ve Emekliler Derneği üyelerini bilgilendirmek üzere, Başkonsolos Emine Derya Kara, Sosyal Güvenlik Ataşeliği uzmanı Hasan Basri Arıcı ve Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili ve parlamentonun Sağlık Komisyonu üyesi Güngör Yılmaz’ın da davetli olduğu bir toplantı düzenledi.
Liman Derneğinin Billstedt semtindeki salonundaki toplantıyı dernek başkanı Ural Kundak yönetti.
T/A 11 sadece acil müdahaleler için geçerli
Hamburg’a kısa bir süre önce atanan Başkonsolos Emine Derya Kara’nın selamlama konuşması ardından Hasan Basri Arıcı, 1964’de imzalanan Türk-Alman Sosyal Güvenlik Anlaşmasının tarihçesi ve güncel uygulaması hakkında bilgi verdi. Özelikle borçlanarak emeklilikte yapılan düzenlemeler ve Almanya’dan emekli olup, uzun süreli Türkiye’de yaşayanların yararlanabileceği sağlık hizmetleri üzerine konuşan Arıcı, yaşanan sorunlara da değindi. Arıcı, kesintisiz 183 günü aşmayan Türkiye seyahatleri için iki ülke arasındaki anlaşma çerçevesinde sigortadan alınacak T/A 11 adlı formüler ile Türkiye’de ancak acil tıp hizmetlerinden faydalanabildiğine işaret etti. 183′ aşan ve kesin dönüşlerde tüm sağlık hizmetlerini kapsayan T/A 20 formülerin alınması gerektiği belirtildi. Arıcı 2018’den beri Almanya’nın ısrarıyla T/A 11 formülerinin sadece 24 saat içinde yapılması gereken müdahaleleri kapsadığını, kronik hastaların seyahatleri için diğer sağlık hizmetlerini de kapsayan T/A 12 formülerini almalarını tavsiye etti.
Güngör Yılmaz: “Konuyu parlamento sağlık komisyonuna taşıyacağım”
Güngör Yılmaz, T/A 11 ile sıkça sorunlar yaşandığını, SGK ile anlaşması bulunan sağlık kurumlarında dahi yer yer belgenin kabul edilmediğinin vatandaşlar tarafından kendisine aktarıldığını söyledi. Bu nedenden insanların seyahate gittikleri Türkiye’de yaşadıkları sağlık sorunlarında, hızlı tedavi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile (SGK) anlaşması olmayan özel hastanelere giderek, tedavi masraflarını ceplerinden ödediklerini söyledi. Bunun ciddi bir sorun olduğuna ve konuyu Hamburg Eyalet Parlamentosu Sağlık Komisyonunda gündeme getireceğini açıkladı. Konuşmaların ardından dernek üyeleri sorularına geçildi. Sorularda ağırlıkla neredeyse 60 yıl önce yapılan sosyal güvenlik anlaşmasının güncel olmadığına ve iki ülke arasında yapılacak görüşmelerle güncellenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bir katılımcı, “Alman sağlık sigorta kartıyla Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede sadece kartımı göstererek, Almanya’da aldığım sağlık hizmetine eşdeğerde hizmet alma hakkım varken, Türkiye’de bundan mahrumum. Siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları bunun değişmesi için çaba harcamalılar. Beklentimiz budur” dediler.
Dernek başkanı Ural Kundak, katılımcılara teşekkür ederken, bu konu önemli konu hakkında düzenli olarak bilgilendirme yapacaklarını kaydetti.