Yeni korona önlemleri ve kısıtlamaları!

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş’in (SPD), yeni korona önlemleri ve  kısıtlamaları hakkında  güncel bir bilgilendirme açıklaması yayınladı.

Almanya genelinde100 bin kişi başına 7 gün boyunca koronavirüs vaka sayısının 100’ü geçtiği bölgelerde Federal Acil Durum Freni uygulanması yasa taslağı Federal Meclis’te koalisyon ortaklarının oylarıyla kabul edildi. Ayrıca 24 Nisan 2021 tarihinde de yeni Enfeksiyondan Korunma Yasası ile birlikte insidans değerinin 100’ü geçtiği yerlerde ülke genelinde bazı istisnai durumlar hariç tek tip düzenlemeler de yürürlüğe girdi. Vaka sayısının henüz istenilen düzeyde olmadığı Hamburg, daha önce başlattığı ve diğer bölgelere nazaran daha sıkı olan uygulamalardan, vaka sayısı düşünceye kadar vazgeçmeme kararı aldı.  Almanya genelinde 30 Haziran, Hamburg’da 21 Mayıs 2021 tarihine kadar devam edecek olan düzenleme Hamburglular için ne ifade ediyor? 

  • Bir hane halkının haneden olmayan sadece 1 kişi ile temas edebileceği uygulaması devam edecek. 
  • Hamburg’da bugüne kadar uygulanan 21.00-05.00 arası sokağa çıkma kısıtlaması aynı şekilde devam edecek. Bu uygulama Almanya genelinde insidans değeri 100’ü geçen tüm bölgelerde 22.00-05.00 olarak uygulanacak. Mesleki veya acil durumlar gibi istisnai durumları olanlar, bunu ispat etmesi durumda kısıtlama ve yasaklardan muaf tutulacak. Tek başına spor, yürüyüş, koşu gibi aktivitelere gece yarısına kadar izin var.  
  • Hamburg’da artık toplu taşıma araçlarında tıbbi maske yeterli olmayacak, FFP2 maskesi takılması zorunlu hale geldi. 
  • Kuaför salonlarına ve ayak bakımı salonlarına sadece önceden randevu alınarak, 24 saatten eski olmayan negatif korona testi ibraz edilerek ve FFP2 maskesi takılarak gidilebilecek. Tıbbi maskeler artık yeterli değil.  
  • Hamburg’da aynı araçta, aynı haneden olmayan insanların, seyahat esnasında tıbbi maske takması zorunluğu var. Sürücünün maske takması gerekmiyor.  
  • Süpermarket, eczane, drogerie, tıbbi malzeme dükkanları gibi günlük ihtiyaçların satıldığı yerler hariç perakende mağazalar kapalı kalmaya devam edecek. Hamburg’da mağazalarda insidans değerine bakılmaksızın sipariş ve kapıdan alma (Click & Collect) sistemiyle alışveriş devam edecek. Almanya genelinde insidans değeri 150’nin altında olan bölgelerde rezervasyon (Click & Meet) ve korona testi ibraz edilerek mağazalardan alışveriş yapılabilecek fakat bu uygulama Hamburg’u kapsamıyor. Hamburg’da Click & Meet uygulaması şimdilik yok. Eğlence, kültür tesisleri ve restoranlar kapalı kalacak. Restoranlar dışarıya servis sistemiyle hizmet vermeye devam edebilecek.  
  • Okullarda yüz yüze eğitim ancak öğrencilere haftada iki kez test yapılmasıyla mümkün olacak. İnsidans değeri 100’ün üzerinde olan bölgelerde hibrit eğitim sistemiyle eğitim devam edecek. İnsidans değeri 165’i geçerse okullar kapanacak ve uzaktan eğitime geçilecek.  
  • Enfeksiyondan Korunma Yasası kapsamında işyerlerinin çalışanlarına evden çalışma olanağı sağlaması yükümlülüğü devam edecek. Bu imkanın olmadığı işyerlerinde işveren haftada iki kez test imkanı ve sunmak zorunda.  
  • Hamburg’da Hagenbeck Hayvanat Bahçesi kapılarını, negatif korona testi olan ziyaretçilerine açıyor. Fakat hayvanat bahçesinin kapalı bölümleri ve tropikal akvaryum bölümü kapalı kalacak. Sadece dışarıdaki bölümler gezilebilecek. 
  • Risk bölgelerinden Hamburg’a seyahat edenlerin negatif korona testleri olsa bile 14 gün karantina zorunluluğu devam ediyor. Karantinadan erken çıkmak isteyenler, 5. günden itibaren test yaptırıp negatif testlerini ibraz ederek karantinadan çıkabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir