Zeynep bitti, gitti derken, ‘Antonia’ geliyor!

Alman Hava Servisi’nden (DWD) bir meteoroloji uzmanın açıklaması;  “Zeynep” kasırgasından sonra, “Antonia” fırtınasından gelen rüzgar şimdiden hızlanıyor ve özellikle Pazartesi gecesi tehlikeli fırtınalara neden olabilir”. 

Meteoroloji uzmanı, “Pazar akşamı saat 9’dan itibaren dikkat edilmeli” dedi. Daha sonrasında, rüzgarın tekrar önemli ölçüde artacağı ve soğuk bir cephe ile bağlantılı olarak ülke genelinde kuzeybatıdan güneydoğuya doğru hareket edeceğini ifade etti.

Uzmanlara göre, rüzgar hızı 115 km/s’ye kadar çıkacak, buna bağlı olarak şiddetli fırtına ve kasırga kuvvetli fırtına riski var. Şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Baltık Denizi’nde kasırga benzeri fırtınalar pazartesi sabahına kadar sürebilir. Bununla birlikte, orta kısmın üzerinde, şiddetli rüzgar esintileri tehlikesi o kadar yüksek değil.

Sabahları soğuk cephe Alplerin eteklerine ulaşacak. Özellikle güney Bavyera’da kasırga benzeri rüzgarlar göz ardı edilmemeli. Öğle saatlerinde fırtına biraz dinecek. Meteoroloji uzmanı, “Pazartesi aynı zamanda bol yağmurlu, rüzgarlı ve fırtınalı bir gün olacak” dedi. “Kar 400 ila 600 metrenin üzerine düşecek. Maksimum sıcaklıklar 5 ile 11 derece arasında olacak, dağlarda biraz daha serin olabilir” dedi.diyerek sözlerini tamamladı.

Akşama doğru rüzgar belirgin şekilde yavaşlayacak ve Salı gününden itibaren durum önemli ölçüde rahatlayacak. Meteoroloji uzmanı, “Rüzgar hafta boyunca bir sorun olmaya devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.

Demiryolu trafiği pazartesi öğleden sonraya kadar etkilendi

Fırtına hasarı nedeniyle, yolcular tren iptalleri ve gecikmeler beklemeye devam etmeli. Alman Ulusal Demiryollarından yapılan açıklamalarda, şu anda 1000 kilometreden fazla pistte hasar olduğunu söyledi.

“En azından pazartesi öğleden sonraya kadar ciddi aksamalar olacak” ifadesi kullanıldı. Yaklaşık 2.000 acil servisin, devrilen ağaçları kaldırmak ve havai hatları onarmak için 24 saat görev yaptığı ifade edildi. 

Peki kasırganın adı neden ‘Zeynep’?

Almanya’da kasırga isimleri satışa sunuluyor.  Kasırga isimlerini Berlin’deki Freie Üniversitesi ve Berlin Hava Haritası Derneği tarafından belirleniyor. İsteyenler alçak basınçlı havalar için 240 Euro , yüksek basınçlı havalar için ise 360 Euro ödeyerek isim kaydı yaptırabiliyor. İsimler sırasıyla hava durumlarında yerini alıyor. Yüksek basınç alanları önemli ölçüde daha uzun bir ömre sahiptir ve bu nedenle hava durumu haritalarında daha uzun süre görünür kalıyor.

“Zeynep” yaklaşık 162 km/s hıza ulaştı

DWD,  “Zeynep” fırtınasının cuma akşamı Kiel, Hamburg, Sylt ve Helgoland’da 9 ile 11 arasında rüzgar kuvvetleri elde ettiğini duyurdu. Büsum’da saatte 143.3 kilometrelik bir kasırga fırtınası tespit edildi. En yüksek değer, cumartesi gecesi Kuzey Denizi deniz feneri “Alte Weser”de saatte yaklaşık 162 kilometre hızla ölçüldü.

“Zeynep”te en az 12 kişi öldü

Zeynep kasırgası nedeniyle Almanya ve diğer ülkelerde en az 12 kişi hayatını kaybetti. Aşağı Saksonya’nın Wurster Nordseekueste belediyesinde fırtına sırasında bir kişi çatıdan düşerek hayatını kaybetti. Polis, 68 yaşındaki adamın cumartesi gecesi bir ahırın hasarlı çatısını tamir etmeye çalıştığını söyledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir