Zeynep kasırgası Avrupa’yı yıktı geçti: En az 10 ölü

Avrupa, Zeynep Kasırgası’yla alarm durumuna geçerken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İngiltere’de fırtınanın hızının saatte 196 kilometreye ulaştığı belirdi. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor…

Avrupa’yı vuran Zeynep Kasırgası birçok ülkeyi alarm durumuna geçirdi.

İngiltere‘de Eunice olarak adlandırılan Zeynep Kasırgası nedeniyle kırmızı alarm uyarısı verilirken, Belçika, İngiltere, İrlanda ve Hollanda’dan can kayıpları olduğu haberi geldi. Yapılan açıklamalarda en az 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Üç gün içinde ikinci büyük fırtına kuzey Avrupa’da etkisini hissettirirken, birçok bölgede tren ve uçak seferleri iptal edildi.

İngiltere Meteoroloji Dairesi, fırtınanın özellikle ülkenin güney kesimini etkilediğini, şimdiye kadarki en güçlü olduğu düşünülen kasırga olduğunu ve hızının Wight Adası’nda 196 kilometre/saati geçtiğini açıkladı.

Almanya’da Zeynep olarak bilinen fırtınanın şu anda Avrupa anakarasına ilerlediği ve özellikle Belçika, Hollanda, Danimarka ve Almanya’yı etkisi altına aldığı bildirildi.

Özellikle Kuzeybatı Avrupa’da etkili olan Eunice Kasırgası nedeniyle birçok ülkede çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Saatte yaklaşık 196 kilometre hıza ulaşan rüzgarların hızı nedeniyle İngiltere’nin başkenti Londra’da 1 kişi seyahat ettiği aracın üzerine ağaç devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Yine Liverpool‘da 1 kişi uçan enkaz parçalarının aracının üzerine düşmesi nedeniyle yaşamını yitirirken, Hampshire’da da 1 kişi aracının devrilen ağaçla çarpışması sonucu hayatını kaybetti. İrlanda’da fırtınanın neden olduğu enkazı temizlemek isteyen 1 kişi, devrilen ağacın altında kalarak yaşamını yitirdi.

ÜÇ ÜLKEDE HASAR VERDİ

Avrupa’nın birçok ülkesini etkisi altına alan kasırga, Almanya’yı da vurdu. Ülkenin batısındaki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde etkili olan sert rüzgarlar nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Kasırganın bu sabah Almanya’nın kuzey bölgelerinde de etkisini göstermesi bekleniyor. Hollanda’da da etkili olan şiddetli kasırga nedeniyle ağaçlar devrildi ve 3 kişi yaşamını yitirdi. Belçika’da Eunice Kasırgası nedeniyle hastanenin çatısına vinç devrildi. Fırtına anında teknede bulunan 1 kişi de denize düşerek hayatını kaybetti.

O2 ARENANIN ÇATISI PARÇALANDI

İngiltere’de etkili olan Eunice Kasırgası nedeniyle çok sayıda yapı zarar görürken, birçok sanatçıyı ağırlayan O2 Arenasının çatısı parçalandı. Şiddetli rüzgarlar nedeniyle ulaşımda da aksamalar meydana geldi. İngiltere’deki birçok havaalanında pilotlar, uçağın iniş anlarında zor anlar yaşadı.

Hollanda’da bulunan Schiphol Havaalanında da yaklaşık 390 uçuş kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Galler’de ise elektrik direklerinin ve ağaçların devrilmesi nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinde 100 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.

Zeynep fırtınası, bu hafta Avrupa’yı vuran ikinci fırtına olurken, daha önce Dudley Fırtınası’yla sarsılan Almanya ve Polonya’da en az beş kişi hayatını kaybetmişti.

İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde bir meteorolog olan Peter Inness, fırtınaları doğu Atlantik Okyanusu üzerinde alışılmadık derecede güçlü bir jet akımına bağlarken, yüksek irtifalarda 320 km/s’ye yakın rüzgarların kaydedildiğini belirtti. Inness, iki gün içerisinde yeni bir fırtınanın da doğabileceği uyarısında bulundu. Inness, “Yakın geçmişte, birkaç gün içinde İngiltere’de ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde iki veya daha fazla hasar veren fırtınanın geçtiği birçok durum oldu.” dedi.

Storm Eunice slams northern Europe with wind and waves | Reuters.com

Almanya genelde kasırga ve fırtınalara uluslararası alanda bilinenden farklı isimler veriyor. Dudley Fırtınası ülkede Ylenia, Eunice Kasırgası da Zeynep ismiyle anılıyor. Ülkede vatandaşlar da para ödeyerek bu tür hava olaylarına isim verebiliyor.

Kaynak : SÖZCÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir