SPD’YE GEÇEN MERYEM ÇELİKKOL:”BEN PROJELERİMLE VARIM !”

Çatı dernekleri kuruluşu TGH “Hamburg Türk Toplumu”nda Müdür ve Vatandaşlık Projesi sorumlusu olarak  2 yıl görev yapan ve 2014’te  Yeşiller partisinden Merkez İlçe Milletvekili seçilen Meryem Çelikkol’un, 2 arkadaşına karşı başlatılan parti baskısına karşı çıkarak 5 ilçe milletvekiliyle birlikte SPD’ye geçmesi, politik çevrelerde ve medyada hayli yankı uyandırdı.

Haber: Mehmet ATAK (gazetem.eu)

6 yıl önce Yeşiller partisinden Hamburg Mitte bölgesi ilçe milletvekili olarak seçilen Meryem Çelikkol, parti içindeki bazı arkadaşlarına yönelik baskı aşırı baskılar karşısında sessiz kalmayıp 5 arkadaşıyla birlikte 6 ay önce Sosyal Demokrat Parti SPD’ye geçince, bu ilçedeki Yeşiller ağırlığı da hayli sarsıntıya uğradı. 13 Şubat 2020 tarihli Hamburger Abendblatt gazetesine konuşan Yeşiller’in Hamburg Merkez İlçe Meclis Grubu başkanı Manuel Muja, şunları söyledi: “SPD, Mitte’de iktidar olmayacağı düşüncesine dayanamadı ve başka bir partinin 6 üyesini kendi bünyelerine katma fırsatından faydalandı. En geç, İlçe Meclisin yeni başkanın seçilmesiyle, diğer şeylerin yanı sıra, iyi ücretli pozisyonlar teklif ettiği açıktır.” 

MERYEM ÇELİKKOL’A GÖRE “ELEŞTİRİ VE İDDİALAR SAÇMA !”  

Hüseyin Yılmaz’ın başkanlık döneminde TGH’da Vatandaşlık Projesi ve bir yılı da Müdürlük olmak üzere 2 yıl süreyle görev yapmış olan  Yeşiller’in İlçe Meclisi Grup Başkan Vekili, şu anda ise SPD İlçe Grup Başkanı Meryem Çelikkol, Yeşiller partisinin Hamburg Mitte’de kendi hatası dolayısıyla güç kaybına tahammül edemediğini belirterek, istifaya uzanan yolu şöyle açıklıyor:

“Bu eleştiri ve iddialar saçma. Yeşiller 26 Mayıs 2019 tarihindeki son belediye seçimlerinde ilk kez çoğunluğa sahip oldu. Ama 6 Milletvekilinin ayrılmasıyla birlikte Yeşiller,   Mitte   ilçesindeki   iktidar   konumunu   tehlikeye   düşürdüler.  Seçimlerden hemen sonra demokratik olarak seçilmiş iki göçmen ilçe milletvekili Fatih Can Karışmaz ve Shafi Sediqi,   Yeşiller   Başkanı   Anna   Gallina   ve   yardımcısı   Martin   Bill   tarafından   hala   daha kanıtlanmamış   aşırı   islamcılık   iddialarıyla   suçlanıp   ilçe   meclis   grubundan   dışlandılar.  Ben ise, sadece   yıllarca   göç   ve   uyum   politikasına   odaklandığım   için   değil,   aynı   zamanda   Yeşiller eyalet  yönetiminin  bu tür ırkçı  ve ayrımcı  davranışlarını  kabul edemediğim  için  bu iki genç kişiyle dayanışmamı ifade ettim. Diğer 3 Yeşil ilçe meclis üyesi de bize dahil oldu. Yeşiller   yönetiminin   kendileriyle   görüşüp   konuyu   açıklığa   kavuşturmak   yerine   bizi   6   kişi olarak   meclis   grubundan   dışladılar.   Bununla   kalmayıp,   Karışmaz   ve   Sediqi’nin   ismini medyalara   açıklayarak,  onları   karalayıp   açıkça   suçladılar.   Bu   olay   onları   büyük   haya kırıklığına   ve   çaresizliğe   uğrattı. Yeşiller   meclis   gurubu   bizleri   dışladıktan   sonra,   siyasi çalışmalarımızı   yürütebilmenin   sorumluluğuyla   ani   bir   karar   ile   benim   başkanlığını üstlendiğim ikinci bir Yeşiller ilçe meclis grubunu kurduk. Yeşiller bu durumu ‘partiye zarar veren   bir   davranış’   olarak   algıladı   ve   biz   yine   basın   aracılığıyla   hakkımızda   ihraç   davası açılacağını öğrendik.”

İSTİFALARA GİDEN YOLDA 4 AYLIK SÜREÇ

Demirkol, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

“Dört ay süren çamur savaşı sonucu sadece yönetimle sadece bir kez görüşme oluştu. Bu   görüşmede   parti   başkanı   ve   yardımcısı,   ilçe   grup   başkanı,  bizlerden   dışlanan   5   milletvekili ve iki tarafın avukatları bulundu. Hakem kuruluna görüşmenin protokolü ve cevapları ancak 6 hafta sonra ihraç davasının başvuru mektubu olarak ulaştı. O  arada,   Hamburg’da   daha   önce   ortak   etkinliklerde   bulunduğum  Cem  Özdemir   bile   30 Temmuz tarihinde gazeteduvar online gazetesindeki makalesinde yeşil arabaya atladı ve bizi Hamburg’daki Yeşiller Partisi’nin içine sızacağı İslamcı bir grup olarak gösterdi. Bu   makaleden   sonra partiye   ve   göçmen azınlıklar için akıllı öncü olduğunu düşündüğüm insanlara olan güvenim nihayet sarsıldı. Besbelli idi ki, partimizin amacı, bir çözüm bulmak değildi, bizi çıkartmak için elinden geleni yapıyordu. Bizler de,  yeni   bir   “siyasi   yuvayı”   aradık   ve   birçok   düşünceden sonra   SPD’ye geçmeye   karar   verdik. Politikada bağımsız kalmak hoş değildir. Bir partiye bağlanmak ve fraksiyonlarda sesini duyurmak en ideal yoldu.  Şunu   vurgulamak   isterim   ki,   bu   geçiş   için   bizler   bir herhangi talepte bulunmadık!  Onlar da aynı şekilde bizlere  bir vaat  etmediler!  SPD  İlçe Meclis  Grubu Başkanı Tobias   Piekatz’ın   yukarıda   belirttiğim   Hamburger   Abendblatt   gazete   makalesinde   verdiği demeçte   “İlçe   meclis   başkanlığı   belirlenmesi en   büyük   fraksiyon olarak   SPD’ye   bağlıdır. Meryem Çelikkol bu görev için çok uygun, çünkü son beş yıldır başkan yardımcılığı yaptı” diyordu.

BEN TOPLUMSAL PROJELERDE ROL ALMAK İÇİN VARIM

Meryem Çelikkol, “Şu an Yeşillerin dışladığı genç milletvekillerinden her ikisi de işsiz, aileleri endişe içinde. Yeşillere en büyük tepkim şu ki, Karışmaz ve Sediqi’yi ağır dille  suçlamalarıyla karaladıklarından dolayı bugüne   kadar   hiçbir   şekilde   özür bile dilemediler.  Bugün bu sözleri söyleyeceğimi asla   düşünmezdim: Hamburg’ta   Yeşiller   partisi hoşgörüsüzdür   ve hiçbir sloganın veya sözcüğün değiştiremeyeceği bir ırkçılık problemi var.” şeklinde konuştu. Çelikkol, bu tür sürtüşmelerin kendisini doğru bildiği yoldan asla döndüremeyeceğini belirterek, “Ben toplumsal projelerde her zaman için rol alıp, demokratik sistem içerisinde fikir üreten bir insan olarak SPD içinde hizmet vermeye devam edeceğim” sözleriyle son noktayı koydu.  

Meryem Çelikkol

MERYEM ÇELİKKOL KİMDİR ?

Hamburg doğumlu olan Meryem Çelikkol, Hamburg Üniversitesi’nde Türkoloji ve Fonetik (dil bilimi) okudu. 

Meslekle ilgili 10 yıldan fazla yetişkin eğitiminde (yabancılara Almanca öğretim, üniversiteye giriş sınavlara hazırlık) çalıştı, TGH’da 2 yıl Vatandaşlık Projesini yönettikten sonra 1 yıl TGH’nın müdürlüğü görevinde bulundu.. Bundan sonra ASM e.V.’de göçmenlerin işgücü piyasasına entegrasyonu için bir projeyi yönlendi. Son beş yıl Hamburg  Üniversitesi’nde okullarda çok dillilik (Türkçe-Almanca) ile ilgili bir araştırma projesinde görevliydi.

Çelikkol, 2010 yılında politikaya Yeşiller partisine üye olarak başladı. 2014 yılında Hamburg Merkez İlçe Meclis Milletvekili olarak seçildi ve İlçe Meclis başkan yardımcısı oldu. 2017’de Federal Meclis Milletvekilliği için direkt aday oldu ama seçilemedi.  2019 yılında tekrar İlçe Meclis Milletvekili olarak seçildi. 2019 yılı Ekim ayında parti içi  çatışmalar nedeniyle SPD’ye geçti. Ocak 2020 yılında Hamburg Merkez İlçe Meclis Milletvekilleri tarafından İlçe Meclis başkanı olarak seçildi. Siyasi odak noktası göç, entegrasyon ve ayrımcılık karşıtlığı üzerinedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir