OTOMATİK CENAZE YIKAMA MAKİNESİ

Sonunda bu da oldu ve Konya Büyükşehir Belediyesi, otomatik yıkama makinesi kullanmaya başladı.

Sözcü yazarı Emin Çölaşan, geçtiğimiz günlerdeki yazısında, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir firmaya sipariş edilen ve üretimine başlanan otomatik cenaze yıkama makinesini köşesine taşıdı.
Cihazı, benzinliklerdeki araba yıkama makinalarına benzeten Çölaşan, “Cenaze yıkama makinesi de aynen öyle… Yaşamını yitiren kimsenin naaşını tomografi benzeri bir aletin içine sokuyorlar. Sıcak suyu falan önceden ayarlanıyor. Dışarıdan düğmeye basıyorlar, fıskiyeler çalışıyor. El değmeden tam otomatik… Naaş sabunlu sularla yıkanıyor, sonra durulanıyor, yine elektronik ortamda (tomografi cihazından çıkmak gibi) görevliler tarafından dışarıya çekilip kurulanıyor ve son aşama olarak kefenleniyor. Bu makine ile cenaze yıkama olayının dinimizin kurallarına uygun olup olmadığını ben bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

DİYANET’TEN ONAYLI

Sistemin şimdilik Konya’da bir hastaneye kurulduğunu ve öncesinde Diyanet’in onayı alındığını belirten Çölaşan, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘Bizim yaptırdığımız bu makine öteki illere de örnek olsun’ demiş” ifadelerini kullandı.
Yerel gazete Son Mühür’ün aktardığına göre ise, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sistemi hakkında şunları söyledi:
“Özellikle cenaze defin işlemlerinde koronavirüs salgınının ilk günlerinde önemli problemler yaşandı. Bunu aşmak için Din İşleri Yüksek Kurulu’muzun yetkilileri ve enfeksiyon hocalarımızla yapılan istişareler neticesinde tam otomatik cenaze yıkama sistemini bugün itibariyle hayata geçirmiş olduk. Bu sistem cenazeye el değmeden önce dezenfeksiyonunu yapan, sonra da cenazenin yıkanması ve kefenlenmesi ile sonuçlanan bir süreç. Tamamen el değmeden bu süreci yürütüyoruz. Ayrıca bir bayan bir bay gassalımız (Cenazeyi yıkayıp temizleyen ve kefenleyen kişi) süreci baştan sona kadar takip ediyor. İslami usullere göre kefenlenme işleminin sonlanmasını ve dua işlemini gerçekleştiriyor. Bu sadece Covid-19 nedeniyle ölenler için değil aynı zamanda başka salgın hastalıklar, trafik kazaları, yanıklar ya da uzun süre cesedine ulaşılmamış adli vakalar için de çok önemli bir çözüm oluşturacak. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

HAMBURG’DAKİ CENAZE DEFİN FİRMALARI NE DİYOR ?

Bugüne kadar hiç akla bile gelmeyen Otomatik Cenaze Yıkaması Makinesi konusunda görüşlerine başvurduğumuz Almanya’nın Hamburg kentindeki Uludağ cenaze defin firması sahibi Vildane Uludağ, şaşkınlığını dile getirdikten sonra, “Tabii ki önemli bir buluş olup, büyük kolaylık sağlayan bir makine. Din İşleri Yüksek Kurulu da onay verdiğine göre mesele yok. Fakat her cenaze için uygulanabilir mi konusunu araştırmak gerekir” şeklinde konuştu. Uludağ firmasıyla defin konusunda işbirliği yapan Hoca Mustafa Yurtseven de, “Gusül abdesti ve makat temizleme gibi sorular da akla geliyor. Ayrıca bulaşıcı hastalık, deri dökülmesi gibi konular düşünülmelidir” dedi.


Arif Cenaze firması sahibi Arif Tokiçin ise, pratik bir yol olmasına rağmen, her cesedin bu sisteme uymayabileceğini belirterek, kararın cenaze sahibine bırakılması gerektiğini söyledi. 

Derleme: Mehmet ATAK

Kaynak: SÖzcü/ Sputniknews Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir