İSMAİL HAKKI KARADAYI ÖLDÜ

Necmettin Erbakan’ın başbakanlığındaki REFAHYOL hükümetinin iktidarda olduğu 28 Şubat 1997’de, postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin de kilit isimlerinden biri olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, organ yetmezliğinden hayata veda etti.

28 Şubat dönemiyle ilgili olarak başlatılan soruşturma vesilesiyle, yakınlarına “Aklanmadan ölmek istemiyorum” demesiyle gazetelere konu olan  22’nci Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın bir an önce mahkeme karşısına çıkma isteğinde olduğu biliniyordu.

Çankırı doğumlu olan Karadayı, 30 ağustos 1994’te Genelkurmay Başkanı olmuştu. Necmettin Erbakan’ın istifası ve Mesut Yılmaz’ın Başbakan olmasından sonra Refah Partisi de kapatılmış, 2002 yılında yapılan genel seçimlerde AKP tek başına iktidar olmuştu.
Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıklar müebbet hapisle cezalandırılmış ancak sanıklar yaş haddinden dolayı, adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Derleme: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir