21 TAKIMLI SÜPER LİG’E TEPKİLER

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun da onayını alarak dün açıkladığı “Tüm Liglerde küme düşme kaldırılmıştır” kararına, Hamburg ve çevresinde taraftar dernekleri ile spor kulüplerinden tepkiler geldi. Ortak görüş, 40 maçlık maraton ile Yabancı kuralının devam etmesi kararının yanlışlığı üzerine idi.

TRABZONSPOR’A KARŞI OYNANAN BİR FUTBOL OYUNU

Hamburg Trabzonsporlular Derneği Başkanı İlhan Yılmaz, alınan karar karşısında çok sert ifadeler kullanarak şunları söyledi:
Tüm Liglerde küme düşmenin kaldırılması kararı ile, özellikle Süper Lig’in ne kadar şaibeli olduğu da tescil edilmiş oldu.
Türkiye’de futbol, Trabzonspor’a karşı oynanan bir oyundur. Ne büyüksün Trabzonsporum !.. Senin kupalarını çalanlar, şeref kavramının ne anlama geldiğinin bilicinde midirler acaba ?


***

BU KARARLA HAKSIZ REKABET ORTAMI YARATILMIŞTIR

Hamburg Galatasaray Spor Kulübü ve Taraftar Derneği Başkan Yardımcısı Aydın Aktürk ise, Yönetim Kurulu’nun görüşü doğrultusunda Futbol Federasyonu’nun küme düşmeme kararını gayet tafsilatlı bir yazı ile yorumladı. İşte Aydın Aktürk’ün bu konudaki düşünceleri:

Türkiye Süper ve diğer Liglerin Korona salgını sebebiyle zorunlu iptali ve verilen aradan sonra tekrar devam kararı şüphesiz tüm takımları ilk etapta hem fiziki hem de psikolojik olarak etkilemiştir. Zararları özellikle maddi açıdan telafisi zor yaralar açmıştır.  Salgının en ağır döneminde futbol oynamak  ne kadar zor ise, verilen uzun aradan sonra salgın ile ilgili kafalardaki  şüphe ve soru işaretlerinin  gölgesinde oynamak da bir o kadar zor olmuştur.

Her şeye rağmen alınan karar gereği maçlar eşit şartlar altında oynanmış, sonuçlanmış,  Süper Lig sıralaması tüm takımların mücadelesinin sonucu olarak belli olmuş ve hiçbir takımın itiraz etmeyeceği, edemeyeceği şekilde kabul görmüştür.


Sportif bir mücadelenin gereği amacına ulaşmıştır. Avrupa Kupalarına katılacaklar dışında ligden düşen takımlar da belli olmuştur.

Bu aşamadan sonra tüm dünyada eşi  benzeri olmayan, hiçbir mantıksal ve sportif gerekçesi olmadan, fırsat eşitliği ilkesi çiğnenerek alınan ligden düşmenin kaldırılması kararı bize göre objektif değildir.

Korona salgınının kulüplere ve futbol takımlarına yarattığı  etkilerinden dolayı alınmış bir karar ise eğer, bu salgının etkisinin sadece ligin alt sırasındaki düşen takımları değil üst sıralar için mücadele eden takımları da etkilemiş olması son derece doğaldır. Görülüyor ki, lig sıralamasının hangi pozisyonunda olursa olsun bu karar görüldüğü üzere diğer takımlara karşı haksız bir rekabet ortamı yaratmış, belli kulüplere ayrıcalık tanınmış  olduğu görülür.


Bu durumda hangi kulübün olduğu önemli olmadan,  örneğin BJK, GS, TS veya FB kulüpleri; Bizler bu olaydan Kayserispor veya Malatyaspor’dan  beklentilerimiz doğrultusunda daha fazla etkilendik ve ilk 3 ten uzaklaştık. Gelecek sezon için bu iki kulübe yapılan ayrıcalığın bizlere de uygulanmasını talep ediyoruz.

Aynı şartlarda mücadele eden ve beklentilerinin altında sonuç alan kulüplerinde mağduriyetlerinden dolayı maddi, sportif  hedeflerinin ve başarılarının gerçekleşmemesiyle birlikte, gelirlerinin de azalacağı kesindir. Dolayısıysa durumun düzeltilip telafi edilmesini talep  ettiklerinde durum ne olacaktır.?


Sonuç olarak, oynanmış bir ligin ardından alınmış bu karar kafalarda soru işaretleri ile futbol tarihimizde yerini almıştır. Diğer takımların haklı mücadelelerini hiçe saymış, dikkate almamış, futbola gölge düşürmüştür.

MADEM KÜME DÜŞÜLMEYECEKSE!

Eski futbolcu ve bir dönem Hamburg Bingölspor’un başkanlığını yapmış olan işadamı Cahit Balat, alınan küme düşmeme kararını şahsen çok saçma bulduğunu belirterek, “Madem küme düşme olmayacaktı, Korona sebebiyle verilen uzun aradan sonra seyircisiz olarak yapılan son 8 haftalık maçları bu sıcaklarda neden oynattınız? Yabancı oyuncu serbestisi  yüzünden  Türk futbolu gelişemezken, bu uygulamanın aynen devam etmesi yönünde karar alınması da akıl kârı değildir.” dedi.

***

BU KAFAYLA DÜNYA İLE REKABET MÜMKÜN MÜ ?

Hamburg Sivassporlular Taraftar Derneği Başkanı Ruhi Özer, “Futbol Federasyonu’nun aldığı bu ani kararla Liglerden düşmeyi kaldırması anormal bir uygulamadır. Şikenin daniskası da bu olsa gerek! Uzun süre lider giden takımları gerilere düşürüp, kafalarındaki takımı şampiyon yaptılar ve düşen takımları da kurtardılar. 21 takımlı bir ligde 40 maçlık bir maraton hiç de mantıklı değildir. Bu kafayla, Dünya ile rekabet edilebileceğini hiç sanmıyorum. Rejimin getirdiği koşullar bu olsa gerek” şeklinde görüş bildirdi.

***

LİGLERİN YA İPTALİ, YA DA PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE TESCİLİ GEREKİRDİ

Galatasaray Hamburg derneğinin eski başkanı, eski profesyonel futbolcu ve DİGİTÜRK Kuzey Almanya Bayii Ziya Toprak, Futbol Federasyonu’nun 29 Temmuz’da aldığı karar konusuna sporcu gözüyle enteresan bir yorum getirdi. Liglerin, Pandemi öncesindeki puan cetveline göre tescil edilmesi gerektiğini vurgulayan Ziya Toprak şu açıklamada bulundu:  

Daha önce pandemi sebebi ile durdurulan liglere, spordan gelen bir kişi olarak şahsımca devam edilmemesi gerekirdi.. Gerek siyasi gerekse ekonomik boyut gözönüne alınarak liglerin oynanması kararı alınmış olup, ligler bambaşka bir türlü sonuçlandı..Burada hangi takımın bu süreci iyi atlattığı ve de saha içi olaylarına girmeden işin insani yönünü değerlendirmek isterim.

Profesyonel sporcu, ritmine ara verdiği zaman kendini toparlama süreci minimum 3-4 haftadır. Yaklasık 2 ay verilen arada, her ne kadar bireysel çalışmalar yapılsa da takımsal performansa hiç bir zaman ulaşılamaz. Hele ki futbol sektöründe taraftar etkisinin çok önemli olduğu dönemde takımlarin seyircisiz maç atmosferine alışamamaları, bu sezonun oynanmaması için önemli bir mesaj olması gerekirdi. Hadi sezon oynandı bitti, küme düşenler ve şampiyonlar belli oldu; şimdi alınan bu karar neyin nesi ?
Takımların durumu ve insani açıdan küme düşmeme kararını destekleyip saygı duyarım, ancak şampiyon olan takımın tesciline onay vermiyorum..Alınan  kararların her taraf için kabul edilebilir olması gerekir. Bence bu yıl Ligler ya tamamen iptal edilmeli ya da pandemi dönemi önceki kalınan yerden tescil edilmemeli idi.


Bu durumda daha çoook tartışmaların yaşanacağı aşikardır.

***

ALMANYA’DA DA AMATÖR KÜMELER İÇİN BENZER KARAR VERİLDİ, FAKAT!

Schleswig-Holstein eyaletindeki Kiel İnter Türkspor kulübü başkanı İsmail Hakkı Aşık, Amatör Futbol Liglerindeki çok sayıda takım için de “Küme düşmeme” kararı alındığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Alına karara saygı duyarım ama böyle bir karar daha Pandemi aşamasında alınmış olsaydı daha gerçekçi olabilirdi. Şimdi seyircisiz maçlardandan sonra her şey belirlenmiş, şampiyon ve düşenler meydana çıkmış; siz bu ortamda “Küme düşme kaldırılmıştır, Yabancı futbolcu sayısı gelecek yıla kadar aynı kalacaktır” diyorsunuz. Sonuç olarak, daha ligler başlamadan, o sezonun kuralları da belirlenip açıklanmalıdır.”

***
Haber: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir