AB, DOĞU AKDENİZ’DE GERİLİMİ DÜŞÜRMESİ İÇİN TÜRKİYE’YE ARALIK BAŞINA KADAR SÜRE TANIDI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Zirvede birçok konunun yanı sıra Doğu Akdeniz’deki durumu da görüştüklerini aktaran Michel, “Türkiye’nin tek taraflı eylemlerde bulunduğunu” ve “provokoasyon” yaptığını savundu.

“Türkiye’nin tek taraflı eylemlerinden ve provokasyonlarından üzüntü duyuyoruz” diyen AB Konseyi Başkanı, Avrupa Birliği’nin olası yaptırımlar açısından durumu aralık ayında değerlendirmeyi planladığını belirtti. Michel, Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmesi için Türkiye’ye aralık başına kadar süre tanıdıklarının da altını çizdi.

Michel, zirvede Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi liderlerinin birer sunum ve konuyla ilgili kısa bir görüşme yaptıkları bilgisini paylaşarak Doğu Akdeniz ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Merkel: AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme her iki tarafın da çıkarınadır

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB zirvesi sonrası basın toplantısı yapan diğer bir lider de Almanya Başbakanı Angela Merkel idi.

Doğu Akdeniz’de gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulunan Şansölye, Ankara’nın “kışkırtıcı adımlar” atmaktan kaçınması gerektiğini savundu ve Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde ilerlemenin her iki tarafın da çıkarına olacağını söyledi.

Doğu Akdeniz konusunda AB’de 14 gün önce alınan sonuç bildirgesine desteğini yineleyen Merkel, Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisini tekrar bölgeye göndermesini “çok üzücü ve gereksiz” bulduğunu, bunun gerginlikleri düşürmek yerine daha da artırdığını savundu.

Macron: Yunanistan ve Kıbrıs’a desteğimizi sürdürüyoruz ama Türkiye ile de görüşmek istiyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da zirve sonrası yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nin Yunanistan ve Kıbrıs’a desteğini sürdürdüğünün altını çizdi.

Bununla birlikte Macron zirvede, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile görüşme isteklerini yeniden ifade ettiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir