Alman hükümetinden ‘infaz listesi’ açıklaması: İşaretler bulunuyor

Alman hükümeti Türkiyeli muhalif gazetecilerin isimlerinin yer aldığı infaz listeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda Türk hükümetine eleştirel yaklaştığı varsayılan kişilerin isimlerinin olduğu farklı listeler olduğuna dair işaretler bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Federal hükümet, Almanya’da Türkiyeli gazetecilerin isimlerinin yer aldığı infaz listeleriyle ilgili ilk kez açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Helmut Teichmann, Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer’in soru önergesine verdiği yanıtta, “Şu anda Türk hükümetine eleştirel yaklaştığı varsayılan kişilerin isimlerinin olduğu farklı listeler olduğuna dair işaretler bulunmaktadır” dedi.

Açıklamada federal hükümetin elinde somut bir liste bulunmadığı, konuyla ilgili incelemenin derinleştirildiği belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ülkede yaşayan Türkiyeli muhalif gazetecilere yönelik artan tehdit, taciz ve saldırılarınardından dün Deutsche Welle’ye bir açıklamada bulunmuştu. Açıklamada, “Federal Hükümet dünya çapında basın ve ifade özgürlüğünü destekliyor ve gazetecilere yönelik her türlü şiddet olayını kınıyor” denilmişti.

“Almanya’da yaşayan tüm insanların – ne tür bir saikle olursa olsun – şiddete maruz kalmaması güvence altına alınmalıdır” denilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın geçmişte de “birçok kez ve doğrudan Türkiye’deki gazetecilerin hakları” konusunda destek verdiği ifade edilmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’deki eksikler, Türk tarafı ile yürütülen ikili görüşmelerde, Avrupa Birliği bağlamında ve çok taraflı platformlarda mütemadiyen dile getirildi” denilmişti.

Alman Gazeteciler Sendikası (DJV), Almanya’da yaşayan Türkiyeli muhalif gazetecilere yönelik artan tehdit, taciz ve saldırılar karşısında Alman hükümetini harekete geçirmeye çağırmıştı.

Sendika Başkanı Frank Überall, polis kaynaklarından aldıkları bilgiye göre, Türkiyeli muhaliflerden oluşan ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 55 kişilik bir infaz listesi bulunduğunu kaydetmiş ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan, Türk Büyükelçi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasını talep etmişti.

Alman polisi, geçtiğimiz günlerde Köln kentine yaşayan Artı Gerçek ve Artı TV Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç’ı da can güvenliği konusunda uyarmıştı.

Başlangıç, “21 kişilik infaz listesindeki isimleri biliyorduk. Sonra 43 kişilik bir liste daha olduğu konusunda bir bilgi yayılmıştı ama bu listede yer alan isimler kimler bilinmiyordu. Evime gelen Alman polisleri bir üçüncü listeden bahsederek, yurt dışında yaşayan Erdoğan karşıtlarından oluşan 55 kişilik bir liste olduğunu ve adımın bu listede yer aldığını söyledi” demişti.

Öte yandan, Berlin’deki evinde 7 Temmuz’da evinin bahçesinde üç kişinin yumruklu ve bıçaklı saldırısına uğrayan BirGün yazarı gazeteci Erk Acarer de tehditlerin sürdüğünü açıklamıştı.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/alman-hukumetinden-infaz-listesi-aciklamasi-isaretler-bulunuyor-353049

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir