Almanlar düşük bütçeli tatil seçeneklerine yöneliyor

Almanya, İngiltere, İtalya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde birçok vatandaş, artan maliyetler nedeniyle tatil yapamıyor ya da düşük bütçeli seçeneklere yöneliyor.

ARTI49’un haberine göre ; Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre Almanya’da halkın yüzde 21.9’u, 2022 yılında bir haftalık tatil için yeterli parayı denkleştiremedi.

2021’de bu oranın 19.9 olduğu ülkede bu durumdan en çok “tek başına çocuk yetiştiren ebeveynler” etkileniyor. Bu grupta yer alanların yüzde 42’si, tatile gidebildiği gün sayısı bir haftayı bulmuyor.

Emekliler ve çocuklu aileler de bu durumdan etkileniyor. 65 yaşın üstündekilerin yüzde 28.7’si, çocuklu ailelerin yüzde 23.4’ü bir haftalık tatili karşılayamıyor.

Berlin’de “Compass Kreuzfahrt” seyahat şirketinden Herbert Rösch, insanların yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle etkilendiğini belirterek, “Müşteriler, tatil ucuz olduğunda veya uzak yerlere rezervasyon yapıyor. Müşteri kazanmak için çok reklam yapmam lazım. Fiyatları düşürdüğümde hemen rezervasyon yapıyorlar.” diyor.

Eurasia Tours seyahat şirketinden Helmut Mochel de meslektaşlarından artan enflasyonun ve ekonomik endişelerin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde çok sayıda insanı etkilediğini duyduğunu söylüyor.

Mochel, “Çelişkili biçimde bu durum, seyahat etme arzusunu azaltmıyor. Seyahat etme talepleri en yüksek öncelik olmaya devam ediyor. Ancak tatil yapma tarzları değişiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Alman Seyahat Acenteleri Birliğinden (DRV) yapılan açıklamada da, Almanların bu yıl çok erken rezervasyon yaptırdıkları, yaz tatilinde Akdeniz’in popüler destinasyonları İspanya, Yunanistan ve Türkiye’yi tercih ettiği belirtiliyor.

İtalyanların tatil yeri tercihlerinde ekonomik sebepler belirleyici
İtalya Ticaret Odasının yaz başında yaptığı bir araştırmaya göre, 2023 yazı için 28 milyon İtalyan tatil planı yapıyor, bunların 16.4 milyonu ağustosta tatile çıkıyor.

İtalya Turizm ve Seyahat Acenteleri Federasyonu Başkanı Giuseppe Cimminisi, “Eğilime baktığımız zaman İtalyanların, bu yıl İspanyol adalarına, Arnavutluk ve Yunanistan’a gitmeyi tercih ettiklerini görüyoruz. Uçak ve diğer seyahat maliyetlerinin çok yüksek olmadığı yerleri tercih ettiklerini söyleyebiliriz.” diyor.

4 kişilik bir ailenin bir haftalık seyahat masrafının İtalya’da ortalama 5,500 avro civarında olduğunu ifade eden Cimminisi, Arnavutluk ve Yunanistan’da bu fiyatın 3,000 avro civarına kadar düştüğünü kaydediyor.

İtalya’daki yüksek maliyetler, İtalyanların kıtalararası seyahatleri tercih etmesine yol açtı. İtalyanların deniz tatili için tercih ettikleri destinasyonlardan biri olan Arnavutluk’un Başbakanı Edi Rama, “2023’te İtalyanlar tatilleri için Arnavutluk’a akın ediyor.” şeklinde bir paylaşım yaparak dikkat çekti.

İngiltere’de de halk, daha az maliyetli tatillere yöneldi
İngiltere’de yaşanan fiyat artışları, vatandaşların yaşamını zorlaştırsa da, tatil planlarından vazgeçmelerine engel olmuyor.

Havayolu şirketi Jet2’nin verilerine göre, İngilizler artan fiyatlar karşısında daha erken rezervasyonlu, uygun fiyatlı tatil paketlerini tercih ediyorlar.

Şirketin müşterilerinin %73’ü, bu yıl sadece uçak bileti almak yerine tatil paketi almayı düşünüyor, bu oran geçen yaz %68 idi.

İskoçya’daki Vatandaş Danışma Bürosu’nun yaptığı araştırmaya göre ise, vatandaşların %36’sı bu yıl yaz tatilinden vazgeçmeyi düşünüyor.

Belçikalıların %52.7’si yeterli bütçeyi bulamadığı için tatile gitmemeyi tercih ediyor
Hellosafe adlı seyahat sigortası şirketinin mayıs ayında yaptığı ankete göre, Belçikalıların %52.7’si yeterli bütçeyi bulamadığı için tatile gitmeyi tercih ediyor.

Kalan kesim ise artan maliyetler karşısında diğer ihtiyaçlarını erteleyerek tatil yapmayı planlıyor. Tatil yapmayı düşünenlerin %86’sı yurtdışına gitmeyi planlıyor.

Belga resmi haber ajansının verilerine göre, her üç kişiden biri, bu yıl daha az para harcamayı planlıyor.

RTBF resmi haber ajansının haberine göre, 10 Belçikalıdan sadece 4’ü tatil yapmayı düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir