AP TÜRKİYE ÖNERGESİNİ ONAYLADI: ‘ANKARA MİLİYETÇİ SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞINDAN VAZGEÇMELİ’

Brüksel’de toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda ‘Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin rolü ve bölgede tansiyonun tehlikeli bir şekilde artması’ başlıklı önerge ezici çoğunlukla onaylandı. 601 Avrupa Parlamenteri evet oyu kullanırken 57’si hayır oyu kullandı. 36 parlamenter ise çekimser kaldı. Toplam 694 Avrupa Parlamenteri oy kullandı. Bağlıyıcı olmayan önerge önümüzdeki hafta yapılacak ve özellikle Türkiye’nin tartışılacağı Avrupa Birliği Liderler zirvesine hazırlık niteliğinde. Önerge Avrupa Parlamenterlerinin zirveden beklentilerine yönelik görüşlerini içeriyor.

Önergede Türkiye’nin sondaj çalışmaları yürüttüğü Doğu Akdeniz’in Avrupa Birliği’nin istikrarı ve barış açısından kilit bir alan olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin tek taraflı eylemlerden kaçınmasının önemine vurgu yapılıyor; öte yandan Ankara’nın ‘Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden’ uzaklaşması isteniliyor. Avrupa Birliği yetkililerine ve Avrupa Birliği ülkelerine çağrıda bulunan Avrupa Parlamenterleri şu ana kadar yürütülen çalışmaları memnuniyle karşılayarak Türkiye ile diyaloğun devam etmesini istiyor.

Önerge metninde neler var ?

Metinde Doğu Akdeniz’in jeopolitik, ekonomik ve siyasi açıdan Avrupa Birliği için önemli bir bölge olduğu belirtiliyor.

-Onaylanan önergede Türkiye’nin 12 Eylül 2020’de sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i geri çekme kararı memnuniyetle karşılanıyor.

-Türkiye tüm komşularının toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymaya davet ediyor.

-Ankara’nın ‘Milliyetçi savaş çığırtkanlığı söyleminden’ uzaklaşması isteniliyor.

-‘Üye devletlere ve Avrupa Birliği’ne yönelik tehditlerin ve küfürlü dil kullanılmasının’ kabul edilemez olduğu belirtiliyor.

– Türkiye’nin 15 Eylül 2020 tarihli Yavuz sondaj gemisinin görev süresini 12 Ekim 2020’ye kadar uzatmak için yeni bir Navtex çıkarma kararı kınanıyor.

-Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Almanya’nın bu durumuna çözüm arayışı memnuniyle karşılanıyor.

-Türkiye’nin AB’ye aday bir ülke olduğu ve Avrupa Birliği’nin önemli bir partneri olduğu hatırlatılıyor; demokrasi ve uluslararası kuralları en üst seviyede korumasının önemine vurgu yapılıyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları 24-25 Eylül tarihlerinde Brüksel’de Türkiye’ye yönelik atılacak adımları görüşecek.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir