ASKIDA KAHVE..ASKIDA FATURA

Hem dünyayı aylardır perişan eden Coronavirüs dönemi hem de içinde bulunduğumuz Ramazan ayı münasebetiyle, tam bir toplumsal dayanışma örneği olan İtalya’daki “Askıda Kahve ve Yemek” geleneği ile İstanbul’da başlatılan “Askıda Fatura” sistemini okuyucularımıza sunuyoruz.

ASKIDA KAHVE VE ASKIDA YEMEK

İtalya’nın başkenti Roma’da bir restoran, göçmenler ve muhtaç durumdakiler için “askıda yemek” kampanyası başlattı.
Garbatella semtindeki Casetta Rossa isimli toplum merkezine bağlı restoranın başlattığı kampanya, Napoli’de yaygın olan “askıda kahve” uygulamasından ilham alıyor.

Askıda kahve geleneği, bir barda kahve içen müşterilerin ekstra bir kahve ücreti daha ödemesi ve parası olmayanların da daha sonra aynı barda bu “askıdaki kahveden” faydalanması esasına dayanıyor.
Örneğin bir kahve içen müşteri iki kahve parası ödeyip bunlardan birinin “askıda kahve” olduğunu söylüyor. Böylece maddi gücü yetersiz bir kişi aynı bara gidip bir askıda kahve rica ederek ücret ödemeden kahve içebiliyor.

Roma’daki Casetta Rossa ise, Napoli’nin ardından İtalya’nın diğer kentlerine de yayılan bu uygulamayı bir adım öteye taşıyor.
Şubat ayı başında “askıda yemek” uygulamasını hayata geçireceğini duyuran restoran bağışları almaya ise şimdiden başladı.
Kampanyaya katılmak isteyenler Casetta Rossa’nın restoranında yemek yedikten sonra ya da havale yoluyla bağışta bulunabiliyor. Bağışçılar, kendi hesapları dışında 5 euro daha ödeyerek ihtiyaç sahiplerine yemek ısmarlamış oluyor.
Askıda yemek kampanyası, Roma’daki göçmenlerin ağırlandığı Baobab göç merkezinin iş birliği ve yazar Erri De Luca ile Şef Rubio olarak tanınan aşçı Gabriele Rubini’nin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Kampanyayla özellikle göçmenlerin ve ekonomik krizden etkilenen kişilerin ücret ödemeden yemek yiyebilmesi amaçlanıyor.
Organizatörler, hem göçmenlerle hem de “ekonomik kriz ve işsizliğin yeniden su yüzüne çıktığı bu dönemde” muhtaç durumdakilerle dayanışma sergilenmesini amaçladıklarını belirtiyor.
[via: BBC Türkçe]

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

VE.. ASKIDA FATURA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik sıkıntı içindeki İstanbullular için başlattığı “Askıda Fatura” uygulaması ile, yardımseverlerce geçtiğimiz günlerde ödenen fatura sayısı 41 bin 883 olurken, toplam ödenen miktar 5 milyon 27 bin 92 liraya yükseldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) corona virüsü salgını nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlar için 4 Mayıs’ta Askıda Fatura uygulaması başlatmıştı. Bu uygulama kapsamında İBB tarafından ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen aileler, kurumun internet sitesine giriş yaparak Askıda Fatura uygulamasına tıklamış ve İSKİ ile İGDAŞ’a ait su ve doğal gaz faturalarının bilgisini girmişti. (…)

”YENİ BİR ADIM”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Askıda Fatura uygulamasını şöyle tanıtmıştı:

* İstanbul’da, hayatını günlük gelirle kazanan milyonlarca insan, neredeyse 2 aydır çalışamıyor.
* Evlerine ekmek getiremiyorlar. Hayat, her geçen gün zorlaşıyor.
* Bu tablo, bize dayanışmayı daha da güçlendirmemiz gerektiğini gösteriyor.
* İBB olarak, her gün on binlerce aileye gıda yardımı, alışveriş kartı yardımı ve nakdi destek vermeye devam ediyoruz. Ancak hayat sadece bununla sınırlı değil.
* Vatandaşların gelir kaybı nedeniyle ödenemeyen faturaları da var.
* Pandemi süreci nedeniyle İstanbul’da 3 ay boyunca su faturası ödemeleri ertelendi.
* Ancak 3 ay sonra bu faturalar, mevcut faturalarla birlikte ödenecek.
* Yani birikmiş bir borç olarak, ihtiyaç sahiplerini zorlayacak.
* Doğal gazda ise yasal olarak fatura ertelemesi ne yazık ki yapılamadı.
* İBB olarak, bu zor günlerde ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmayı artırmak adına, yeni bir adım daha atıyoruz.
* Bu süreçte çok sayıda vatandaşımız dayanışma duygusuyla bizimle iletişime geçiyor ve ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşlarımıza destekte bulunmak istediğini paylaşıyor.
* ‘Ben ne yapabilirim?’ diye soruyorlar.
* Şimdi aylık faturalarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahipleriyle, bu ihtiyaçları onlar adına gidermek isteyen hayırsever vatandaşlarımızı bir araya getiriyoruz. Bütçesi el veren herkes aynı sistem üzerinden fatura alarak bir ihtiyaç sahibi ile dayanışma gösterebilir.

KAYNAKLAR: 
– https://coffee.digital/kultur-detay/italyada-askida-kahve-ve-askida-yemek-uygulamalari
– https://kesfet.tv/askida-kahve-ve-napoli-kafeleri.html
– SÖZCÜ

Derleme: Mehmet ATAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir