AVRUPA’DA KUŞ GRİBİ PANİĞİ

Fransa, Danimarka ve Hollanda, kuş gribi vakalarının görülmesi üzerine ülke çapında salgını önlemeye yönelik tedbirler aldı.

Koronavirüs salgınında ikinci zirve yaşanırken, Covid-19 virüsünün de mutasyona uğradığı Avrupa’da bir salgın paniği daha yaşanıyor. Vizon çiftliklerinde Covid-19’dan mutasyona uğrayan şimdiden yüzlerce kişiye bulaşan Cluster-5 adlı virüsün yanısıra bir de kuş gribi alarmı verildi.

Binlerce hayvan itlaf edildi

Fransa, Hollanda ve Danimarka’da görülen kuş gribi vakalarının ardından, üç ülke olası tehlikeyi önlemek için düğmeye bastı. Fransa’nın Korsika Adası’nda bir çiftlikle kuş gribine rastlandı. Bunun üzerine yüzlerce tavuk itlaf edildi. Öte yandan; Danimarka’nın batısında da kuş gribine rastlanıldı. Vakalar sonrası Danimarka, 25 bine yakın kümes hayvanını itlaf etti.

Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Kurumu’na (NVWA) göre hastalık, kümes hayvanlarının dışarı salınmasının yasaklanmasına rağmen çitliklerde hızla yayılıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Friesland, Utrecht, Groningen, Gelderland ve Güney Hollanda eyaletleri ile Kuzey Denizi’ndeki adalarda etkili olan kuş gribi nedeniyle geçen haftaya kadar tavuk çiftliklerindeki 300 binden fazla kanatlı itlaf edilmişti.

Nakliye yasağı

Hollanda Tarım Bakanlığı, bu çiftlikler için nakliye yasağı ilan etti. Kümes hayvanları, yumurta ve kanatlı gübresinin taşınması, ikinci bir emre kadar yasak olacak. Nakliye yasağı, kümes hayvanı barındıran çiftliklerdeki diğer hayvan ve hayvansal ürünleri de kapsıyor.

Yumurta ihracatı askıya alındı

Euronews’ün haberine göre; Fransız hükûmeti salgının yayılımını engellemek maksadıyla ulusal çapta önlemlerin artırılmasının talimatını verdi. Danimarka hükûmeti ise yumurta ihracatını bir süreliğine askıya aldı.

Fransa bir süredir teyakkuzda

Fransa, 5 Kasım’da 45 bölgede kümes hayvanları için karantina kararı almıştı. Göçmen kuşların göç rotaları üzerindeki yerlerde uygulanan karantina kapsamında, kümes hayvanlarının güvenlik ağıyla korunması da zorunlu kılınmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir