BARIŞ ÖNEŞ: YENİ KORONA ÖNLEMLERİ!

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Barış Öneş’in (SPD), 10 Şubat’ta yapılan hükümet ve eyalet yetkililerinin istişare toplantısında alınan kararlarla ilgili açıklaması.

Değerli vatandaşlarımız,

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında federal hükümet ve eyalet hükümetlerinin istişare toplantılarının bir yenisi daha dün gerçekleştirildi. Alınan kararları, bilgileri Türkçe edinmek isteyenler için Türkçe dilinde derledik. Bu zor günlerde elimizden geldiğince sizlerin yanında olmaya çalışıyoruz. Sizler için yapabileceğimiz bir şey olursa bir telefon veya bir E-Mail uzağınızdayız.

Sağlıkla kalın.

Pandemi önlemleri 7 Mart tarihine kadar uzatıldı

10 Şubat Çarşamba günü Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve eyalet başkanlarının yaptıkları 5 saatlik video konferansın ardından alınan kararları sizlerle Türkçe olarak paylaşmak istiyorum. Almanya genelinde Ekim’den bu yana ilk kez 7 günlük vaka sayısının (insidanz) 100 bin kişide 80’in altına düşmesi hepimiz için güzel bir gelişme olsa bile gevşeme konusunda dikkatli olmak hepimizin sağlığı açısından çok önemli. Bugün, ekonomiyi ve iş insanlarını derinden sarsan salgın kapsamında verilecek ek yardımlara yenilerinin ekleneceğinin açıklanması da sevindirici bir haber. Detayları aşağıdaki açıklamalarda bulabilirsiniz. Bu konuda soru veya sorunlarınız olduğunda bana veya ekibime ulaşabilirsiniz. Kendimiz ve çevremiz için salgın önlemlerini dikkate almanızı ve sağlıkla kalmanızı diliyorum. 10 Şubat’ta toplantıdan çıkan kararlar şu şekildedir:

  • Almanya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle mücadele kapsamında 16 Aralık 2020’den beri yürürlükte olan önlem, yasak ve kısıtlamalar 7 Mart tarihine kadar uzatıldı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in eyalet başkanlarıyla gerçekleştirdiği video konferansı sonunda, koronavirüsün daha da bulaşıcı olan mutasyonlu türüne karşı, bazı istisnalar dışında mevcut önlemlerin devam etmesi kararı alındı.
  • Gerekli hijyen ve mesafe kurallarının alınması durumunda kuaförler 1 Mart’tan itibaren açılabilecek. Buna gerekçe olarak özellikle yaşlı insanların zaruri vücut bakımı ihtiyacı gösterildi.
  • Ekonomi alanında mağaza, müze gibi diğer sektörlerde gevşemelerin ancak 7 günlük insidanz değerinin 35’in altına düşmesi durumunda konuşulabileceği kararı alındı.
  • Restoran, otel, kültür ve eğlence yerleri için bu toplantıda herhangi yeni bir karar alınamadı. Bu konu 3 Mart’ta yapılacak toplantıda yeniden tartışılacak.

Okullarla ilgili genel bir uzlaşma sağlanamadı ve genel olarak okul ve kreşlerin erken açılabileceği yönünde anlaşma sağlanırken bu konuda eyaletlerin kendi kararlarını alması üzerinde mutabık kalındı. Yani eyalet yönetimleri okul ve kreşlerin hangi tarihte açılacağına kendileri karar verecekler. Bunun yanı sıra öğretmen ve eğitmenlere aşı önceliği verilmesi konuşuldu ve bu konuda imkanların araştırılması kararı alındı. Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Tschentscher, 1 Mart’ta

  • Hamburg’da 2 haftalık Paskalya tatili başlayacağı için okulların bu tatilden önce açılmasının söz konusu olmayacağını bildirdi.
  • Hane halkı dışında sadece bir kişi ile temas kuralı yine geçerli
  • Gereksiz seyahatler ve akraba ziyaretleri, günübirlik turistik gezilerden kaçınılması tavsiye edildi.
  • Toplu taşıma, resmi daire, alışveriş yerleri ve kalabalık mekanlarda tıbbi maske zorunluluğu devam edecek.
  • İşverenlerin imkanları doğrultsunda çalışanlarına evde çalışma imkânı sunması kararı da güncelliğini koruyor.
  • İnsidanz değeri 50’in altına düşmeyen bölgelerde eyaletler kendi ek önlemlerini alabilecek.
  • Federal hükümet aşıların daha fazla insana ulaşabilmesi için gerekli finansal desteği ve organizeyi sağlayacak. En geç yaz sonuna kadar tüm vatandaşlara aşı imkânı sunulması öngörülüyor.
  • İşyerleri için Kasım 2020 tarihinden beri sunulan 5 milyar avroluk yardımın yanı sıra ek yardım kararı da alındı. Bugün itibarıyla 3. köprüleme yardımı için başvurular yapılabiliyor. Pandemiden en fazla etkilen kültür emekçileri için ek 1 milyar avro daha ayrıldı ve en kısa zamanda ödemelerin yapılması kararı alındı.

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir