”ÇAKO VE LORKE” OYUNU PAZAR GÜNÜ DE SAHNEDE

Hamburg’un Sternschanze semtinde çalışmalarını devam ettiren “Mut Tiyatrosu”sunun sunduğu ”Çako ve Lorke” adlı Almanca çocuk oyunu seyircilerle buluştu. Yetişkinlerin de ilgiyle izlediği oyun, çocukları hayli güldürdü.

Haber ve Foto: Özgül KARIK

Oyunun yazarı ve Yönetmeni Mahmut Canbay, Malatya yöresinin bir masalından esinlenerek Çako ve Lorke’yi sahneye taşıdı. Çocuk oyunu, 4 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için  ve 8 Mart pazar günü saat 15:00’de tekrar Mut Tiyatrosunda (Amandastr.58) seyircilerle buluşacak. Bilet fiyatları 5-7,- Euro

Mahmut Canbay, Gazetem.eu okuyucuları arasından iki kişiye oyun bileti hediye edileceğini duyurdu. Başvurular için: ÖZGÜL KARIK 0157-32672422

BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ, MASAL BU YA!..

Oyunda, sokaklarda müzik eşliğinde zorla dans ettirilip sahibine para kazandıran bir ayının, sahibinden yeterince yemek alamadığı icin „Ari Mezin“ dağına kaçarak özgürce yaşamını konu alan Malatya yöresinin masalı canlandırılıyor. Yönetmen Mahmut Canbay’ın renkli ve ilginç yönetmenlik konsepti, kostüm ve sahne tasarımıyla sahnelenen oyunu, oyuncular Göktuğ Engel, Anja Jarray, Jacky Ballon, Rona Puff, Mohammed Beidas ve Katharina Martin canlandırdılar.


Oyun, Malatya Kürecik bölgesindeki yüksek dağlardan biri olan „Ari Mezin“ yöresinde geçiyor. Dağdaki çiçeklerin o bölgedeki bütün mağaralara kokusunun yayıldığını, o topraklarda yetişen kayısıların portakal gibi turuncu, altın gibi sarı ve baldan daha tatlı olduğu anlatılan oyunda, bu dağda yaşayan Kürt kadın Lorke’nin kocası ile olan ilişkileri anlatılıyor. Bu dağda öyle bir köy var ki, yufka ekmeğin arasına dağ soğanı ve kekik koyarak çocuklar karınlarını doyururlarmış. Ancak dünyalar güzeli Lorkenin bir ayağı sakat olduğu için, kocası ona yardım etmemekte, hatta bazen kızmakta, ayrıca köyün çocukları Lorke’yi „topal kadın“ diye kızdırmaktadırlar. Lorke kendisini kimsenin sevmediğini düşünmektedir. Köye evlerden yemek çalmaya gelen Ayı (Çako) Lorke’nin bu durumunu gözlüyor ve ona çok üzülüp ve Lorke’yi çok beğendiği için kaçırmaya karar verir. Böylece Lorke’nin kendisi gibi dağda özgür yaşamasının iyi olacağını düşünmektedir. Ancak Lorke ayıdan korkmaktadır. Lorke’nin kocası Amar ise bu durumu namus meselesi yapıp, ayının ardına düşmeye karar verir.


Amar, karısını kaçıran ayıya „Eğer seni yakalarsam, bağırsaklarından işkembe çorbası yapacağım“ der. Ayı Çako, Lorke için dağlarda çiçek, bal ve meyve toplar, ancak Lorke hepsini ret eder.
Hem çocuk ve hem de büyüklere hitap eden oyun, bazen izleyiciyi güldüren, bazen çok ciddi ve gerçekçi diyaloglarla ve buna eklenen oyunun akışındaki heyecanla izleyiciyi oyunun içerisine almaktadır. Mahmut Canbay’ın yazıp ve yönettiği „Çako û Lorkê” oyununda masallardan nasıl tiyatro yapıldığına örnek teşkil edildiğini izleyicilerden gelen beğeni ve alkışlar ise başarılı olduğunu gözler önüne serdi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir