Depremzedelere Yardım Treni için UID-TGH gerginliği!

Deprem mıntıkasına gönderilmek üzere toplanan giyecek  yardımlarının yola çıkarılması esnasında yaşananlar, kamuoyunu meşgul etmeye devam ederken, taraflar arasında başlatılan görüşmelerin  olumlu sonuç vereceği ümit ediliyor.

DERLEME HABER: Mehmet ATAK (Gazetem.eu)

6 Şubat’ta Türkiye’nin 10 ilinde ve Suriye’de  yoğun hasara neden olan feci depremde zarar görenlere iletilmek üzere Hamburg ve çevresinden toplanan eşya yardımlarının gönderilmesi aşamasında, 13 dernekle birlikte yardım organizasyonu gerçekleştiren   Uluslararası Türk Demokratları Birliği UID’in Hamburg teşkilatı ile, kısa adı TGH olan 26 dernekli çatı kuruluşu  Hamburg Türk Toplumu. bazı STK‘larla birlikte ağırlıklı olarak maddi yardım, akabinde de Alman yardım kuruluşu ASB’nin katkısıyla giyim eşyası gönderimi için hummalı bir çalışma ortaya koydular. Ancak, tam da trenin Türkiye’ye hreket edeceğin gün, hiç beklenmeyen bazı olumsuzluklar yaşandı.

Edinilen bilgilere göre,  Depremzedeler yardım konusunda yaptıkları organizazyonlar Türk ve Alman Mesyasında da yer bulan TGH  bünyesindeki dernekler ve  bazı STK’lar  ile UID yardım kampanyası etrafında kenetlenen 13 dernek, gece gündüz demeden yoğun bir çalışma temposu ile uğraş verdiler.

Bir Alman gazetesinin 1999 depremi haberine dayanarak yaptığı yayın sonrası ASB kurumundan gelen bir öneri üzerine giyim eşyası konusuna da eğilmek zorunda kalan TGH,  UID’in daha kapsamlı yardmlarını depremzedelere ulaştırmak üzere işadamı Adem Gülaz’ın organize ettiği Yardım Trenine topladıkları eşyaları yükleme konusunda UID ile iletişin kopukluğu veya noksanlığı yaşanması sonucu, Wilhelmsburg tren istasyonunda SAT 1 Televizyonu kameraları önünde  hiç de hoş olmayan ifadeler dile getirildi ve 38 yıllık bir kuruluş olan TGH’nın başkanı hakkında ithamkar sözler sarfedildi. TGH’nın, yüklenen bir yardım vağonunun temsili olarak yola çıkarımasının video görüntülerinin de kızgınlıklara vesile olduğu ifade ediliyor.

Şimdi olanlar oldu ve yardım treni belki de yerine varmak üzere, ama Hamburg bu olayla çalkalanıyor. Taraflardan peşpeşe Açıklamalar yayınlanıyor.. Bu arada tabii arabulucular da  iki taraf arasında mekik dokuyarak, taraflar arasında barışcıl bir bulunması ve el sıkışılması için gayret gösteriyor. Umuyoruz ki, belki de bu haber yayınlandığı saatlerde taraflar arasındaki bu gereksiz gerginlik sona ardirdililmiş olur.

İŞTE YAŞANAN GERGİNLİKLER SONRA TARAFLARCA YAPILAN AÇIKLAMALAR: 

UID HAMBURG BAŞKANI ALİ EKİNCİ’DEN KINAMA DUYURUSU

T.C.Hamburg Başkonsolosluğumuzun koordinesinde, Ululslararası Demokratlar Birliği Hamburg UID’nin öncülüğünü yaptığı ve Hamburg’da ki 14 STK Sivil Toplum kuruluşuyla 7/24 mücadele ederek malumunuz olduğu üzere bu Treni Türkiye’deki depremzedelere göndermek için hazırlık yaptık ve dün akşam itibariyle yola çıkardık.

Maalesef TGH Hamburg başkanı Murat Kaplan bu organizasyonu kendileri ile beraber Rotes Kreuz, ASB, Samariter Bund ve Türkiye’deki AHBAB derneği ile yapmış gibi Alman basınına beyanat vermiştir.
Bu tamamen YALANDIR!
Bu organizasyon AFAD ile beraber yürütülmüştür.
Bu kabul edilemez bir davranıştır .
Ortak organize ile 7 gündür mücadele eden STK’larımızın emeklerine büyük haksızlıktır, emek hırsızlığıdır!
Bu organizasyonda emeği geçen bütün STK’lar adına Murat Kaplan’ı en ağır şekilde kınıyoruz.

Bu organizasyonda emeği geçen Dernekler;
– UID Hamburg
– ADAB Avrupa Alaatinliler Denizliler Birliği
– Trabzonlular Derneği
– ASBİR Avrupa Sivaslılar Birliği
– EUBA Avrupa İş adamları Derneği
– ASİDER Avrupa Sinoplular Derneği
– HTBB Hamburg Türk Basın Birliği
– Kemankeş Hamburg
– Türk Okçuluk ve Güreş Kulübü
– Deutsch Türkische Flugtaube e.V.
– SLG Kaltehofe e.V.
– ABIM e.V.
– Yozgatspor
– UG Steindamm e.V.
Stk’larımıza teşekkür ediyoruz..

Ali Ekinci
Hamburg UID Bölge Başkan

HAMBURG TRK VELİLER BİRLİĞİ BAŞKANI AZMİ AKGÜL’DEN AÇIKLAMA:

KAMUOYUNA DUYURU

UID Başkanı Ali Ekincinin suçlayıcı açıklamasına cevaptır:

TGH Başkanı sayın Murat Kaplan’a karşı yapılan haksız eleştiriyi kabul etmiyoruz..

AÇIKLAMA

Tren Projesi, TGH’nın değildir!!!
TGH ve diğer sivil Toplum Örgütlerinin ortak kararı bağış kampanyası başlatmaktı..
TGH ve diğer dernekler sadece Bağış kampanyası başlatmıştır.

1999 yılında Gölcük depremi için yapmış olduğumuz çağırıyı Hamburger Abendblat gazetesi tekrar yeniymiş gibi yayınlayınca, Altona’da bulunan Derneğimize yoğun Malzeme bırakılmıştır.

İnsanlara “almıyoruz” diyecek halimiz yoktu.
POST Gazatesi’nden Erdal Altuntaş bey, bir Tren projesinin olduğunu söyleyince biz de kısa sürede Derya Tüncel⁩’in öncülüğünde 2 gün içerisinde bize gelen Paketleri ASB’nin desteğiyle paketleyip Wlhelmsburg istasyonundaki  trene yetiştirdik.Bizim bu çalışmamızı bazı basın-yayın kuruluşları takip edip haber yaptılar.

Murat Kaplan⁩ hiç bir açıklamasında “biz yaptık” veya “biz yapıyoruz” demedi.
Bütün açıklamalarında “Hamburg TGH ve diğer STK’lar olarak yapıyoruz” demiştir..

Yiğidi vur ama Hakkını yeme!…

Ana vatanımda 10 Şehir yerle bir olmuşken,  bazı arkadaşlar “sen göndermedin, ben gönderdim” derdinde.

UID Bölge Başkanı Ali Ekinci’nin  yapmış olduğu son Video konuşmasından  anlaşıldığı gibi..
TGH Başkanı  Murat Kaplan⁩ çağrısında “bağış yapın, yeter ki bağış yapın.. Kime yaparsanız yapın” demiştir..
Saygılarımla.

Azmi Akgül
Hamburg Türk Veliler Birliği Başkanı.
.

TGH (Hamburg Türk Toplumu) Başkanı MURAT KAPLAN’DAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA:

Maalesef 14.02.2023 tarihinde yapılan yayında yanlış anlaşılmaya yol açabilecek, eksik bilgiler bulunmaktadır.
Özellikle belirtmek isteriz ki; TGH bu yardım kampanyasının ne düzenleyicisidir ne de tüm yardımı tek başına toplamıştır.
TGH sadece çağrı yaparak, pek çok dernek ve kişi tarafından toplanan yardımlarla bu kampanyaya destek olmuştur.

AVTED TEMSİLCİSİ SÜMBÜL TARAKÇI’DAN İTİDALE DAVET

Merhaba arkadaşlar!

Susmak olmaz, susmak ta suç ve kul hakkına girmektir düşüncesi ile bu paylaşımı yapıyorum.

Dün Sosyal Medyada dolaşan bir Video vardı… Bu konunun başlangıcına kendim bizzat şahit oldum ve bu durumu açıklık getirmek istedim.

08.02.2023 tarihinde STK’lar arasında, TGH binasında bir canlı yayın bağış kampanyası yapılmıştı.
O gün aramızda ASB de vardı, ASB: “Türkiye’ye biz de yardım etmek istiyoruz. Biz yıllardır bunu Profesyonel olarak yapıyoruz, Biz bunu üstleniriz”
 diye teklif ettiler… Salondaki STK’lar olarak eşya göndermeme kararını almıştık daha önceden… Ve toplantımızada bulunan bir dernek temsilci de  “Perşembe günü Türkiye’ye gidecek  bir Tren var, eşyaları verebiliriz” teklifi getirdi. Bunun üzerine karar alıp, TGH binasında ve ASB’ye eşyalar Vatandaşlar tarafından getirildi ve ASB’nin desteği ile paketlendi…

Bu acılı günlerde böyle durumlar yaşamak çok üzücü.. Hepimizin maksadı aynı amaçta birleşiyor, o da  Vatanımızın yaralarını sarmak!

HTBB BAŞKANI ERDAL ALTUNTAŞ’TAN ÖZÜR AÇIKLAMASI:

Değerli başkanlar ve gruptaki katılımcılar.

Son on gündür hepimiz deprem için çok güzel çalışmalar yaptık, çok yorulduk, çok gayret gösterdik. bu işin finali çok görkemli olması lazımdı ama olmadı.

Birbirini kıran yazışmalar oldu. Aslında hepimizin amacı belli. Depremzedeye yardım etmek, acıları sarmak, acıları paylaşmak ama bazı hatalar, yanlışlar olayı farklı yönlere götürünce de  gerçek amacımızı unuttuk.

Bunda en büyük hata bana ait, kabul ediyorum. İyi niyetli yapılan çalışmalar farklı bir şekilde sonuçlandı. Koordine eksikliğim oldu. Tüm suçu üzerime alıyorum ve bu tartışma kapansın lütfen.

TGH Başkanı Murat Kaplan‘ın  Alman televizyonundaki demeçleri yanlış aktarıldı veya yanlış demeç verdi. Trenin dolması ile ilgili sahada büyük mücadele veren UID  Başkanı Ali Ekinci ve arkadaşları doğal olarak sinirlendi, üzüldü ama ikili görüşüp olayı çözme yerine, büyüdü gitti.

Sizlerden ricam, bu konuyu burada kapatalım ve bundan sonra yaraları sarmaya devam edelim. Gerekirse ben geldikten sonra 23 Nisan hazırlık toplantısında bu konuya kısa bir vakit ayırıp konuşalım ve tamamen kapatalım.

Ben şu anda deprem bölgesine geldim, daha ilk günde gördüğüm bir olay beni çok üzdü. 13 yaşında Mehmetin omuzlarında taşıdığı yüke bakın, bir de bizim tartıştığımız konulara bakın.

Bugün Antep’teydim yarın depremin merkezi Kahramanmaraş’a geçeceğim. Oradaki acılar çok daha büyük olacak ve 4-5 gün mesajlara cevap vermeyeceğim.

Hepinize iyi akşamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir