Documenta’dan Ziyaretçi Akını Açıklaması

Kassel kentinde yapılan dünya çağdaş sanat sergisi documenta, korona pandemisi ve antisemitizm skandalına rağmen, neredeyse ziyaretçi sayısında beş yıl önce rekor kıran bir önceki serginin ziyaretçi sayısına ulaştı.  

Kassel kentinde yapılan documenta’yı sergi süresinin ilk yarısında 410.000’i aşkın kişi gezdi. 100 gün süren dünya çağdaş sanat sergisinin basın merkezi, “Böylece ara bilançoya göre documenta fifteen, korona pandemisine rağmen şimdiye kadarki ziyaretçi rekortmeni serginin ulaştığı ziyaretçi sayısına yaklaştı” açıklaması yaptı. Açıklamaya göre 2017’deki documenta 14, ilk 50 gün içerisinde 445.000 kişi tarafından ziyaret edilmişti.   

Uluslararası serginin sevenleri ve destekleyicilerinden oluşan “documenta-Forum”, yeni küratörlüğün çalşmasından övgüyle söz etti. Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Özellikle documenta fifteen, verdiği birçok ilhamla küresel çapta aşikâr sorunları sanatsal açıdan işlediği için, tam da bu dünya sergisinin documenta tarihinde, bu yerküreyi şimdiye kadar olduğundan daha geniş kapsamlı biçimde göz önüne alan yeni bir sayfa açacağını documenta-Forum çok iyi tahayyül edebiliyor” ifadelerini kullandı.

Ne var ki documenta fifteen’e açılışından bu yana bir antisemitzm skandalı gölge düşürüyor, bu skandal sonucunda serginin genel direktörü Sabine Schormann istifa etmişti. Olayla yüzleşmek amacıyla sergiye gelecek aylarda yedi bilim insanı refakat edecek. Tüm eserlerin muhtemel bir kritik içeriğe sahip olup olmadıklarının sistematik bir biçimde denetlenmesini serginin hem genel müdürlüğü hem de sanatsal yönetimi reddediyor.

Kaynak: dpa, Çeviri: deutschland.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir