Düğün Salonlarının açılışını sağlayan önder : Turgut Duman

Hamburglu düğün salonu işletmecisi Turgut Duman, Korona Pandemisi döneminde Düğün salonlarının açılması konusunda organize ettiği salon sahiplerini resmi makamlarla görüştürerek düğünlerin başlatılması için büyük çaba verirken, Aşı Kampanyaları ile de 20 bin kişinin aşılanmasını sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Röportaj: Mehmet ATAK 

Turgut Duman.. Hamburg’da Düğün Salonu İşletmecisi.. Tokat Niksar’dan kalkıp 1984’te İlkokul sonrası Almanya’ya ayak basan ve henüz 14 yaşındayken babasının aldığı kamera ile ablasının düğününü çekerek bu branşa merak sardı.  Bu işi 6 yıl süren profesyonel kamera çekimlerine kadar götüren Ticaret ve Meslek Okulu mezunu Turgut Duman, Hamburg’da Anadolu Düğün Salonu ile bu mesleğe adımını attı.  Birçok etkinlik salonunda yöneticilik ile yola devam eden Duman, 2015’ten bu yana da La Mira Event Location adlı düğün salonu işletmeciliğini İmren Mutu ile birlikte sürdürüyor. 

Hamburg ve çevresinde ilk Yılbaşı ve Pop Geceleri ile ilk İş Rehberi “Adressbuch“u başlatan girişimci olarak ün yapan Duman, 2 yıldan bu yana da, Corona dönemi vesilesiyle resmi makamlarla yapılan görüşmeler ve düzenlediği “Aşı Kampanyaları” ile öne çıkan isimlerin başındaydı.

İşte Turgut Dumanla söyleşimiz:

* Sayın Duman, 2020 yılınndan itibaren hayatımıza giren Corona pandemisiyle birlikte, düğün salonlarının kapatılmaması konusunda  Hamburg ve Almanya çapında salon sahipleriyle başlattığınız teşkilatlanma ve resmi makamlarla görüşme trafiğinde hep  sizin  adınız öne çıktı. Yaşanan gelişmelere biraz değinir misiniz?

– TURGUT DUMAN: 2020 yılı Mart ayı ortalarında bazı düğünler polis tarafından basıldı ve düğünler yasaklandı. Hemen, şahsen ve La Mira salonu adına ilgili makamlara başvuruda bulunurken, bir yandan da Düğün Salonları sahipleriyle birlikte bir “İnisiyatif” kurulması için önayak oldum. Her iş böyledir, birinin başı çekip girişimde bulunması gerekir.

* Teşkil edilen “İnisiyatif Grubu” olarak ne gibi adımlar atıldı ?

ALMANYA ÇAPINDA 350 DÜĞÜN SALONU VAR

– T. DUMAN: İlk dönemlerdeki Corona tehlikesi karşısında herkeste bir panik havası olması nedeniyle, resmi makamlarla yapılan görüşmelerimiz de hemen sonıç vermemiş olsa da, Hamburg Ekonomi Bakanı sayın Westhagemann’dan aldığımız söz doğrultusunda salonlarımız 2020 yılı Temmuz ayında şartlı olarak açıldı. Almanya çapında yaklaşık 350 düğün salonu faaliyet gösteriyor. Bunlardan 20’si beni arayarak teşkilatlanma önerisinde bulundu. Hamburg’dan sonra sonra Bremen eyaleti ve diğerleri de bizi örnek aldı. Biz La Mira olarak 2021 yılı Haziran ayında özel izinle açılma müsaadesi almıştık.* Hatırladığımız kadarıyla daha sonra tekrar kapanma kararı verildi. 

 T. DUMAN: Evet, 2020 Kasım ayı itibarı ile 8 ay süreli tam kapanma yaşadık. 2021 yılı Temmuz ayında tekrar açılma kararı verildi ama Omicron pandemisi döneminde vaka artışları nedeniyle tam kısıtlama dönemi yaşadık. 2022 yılı Mart ayında tekrar kısmi serbestlik uygulaması getirildi.

* Sayın Duman, geleneksel kalabalık düğünlerin iptal edilmesi karşısında resmi nikahla evlenen çiftler hangi yollara başvurdular?

– T. DUMAN : Biliyorsunuz Almanya’da her eyalet Corona şartlarına göre kısıtlama veya serbestlik kararı getirebiliyor. Bu nedenle de evlenen çiftlerden bazıları komşu eyaletlede küçük çapta katılımlarla düğün, nişan törenlerini yapma yolunu seçtiler. Kimi ise, pandemi kurallarına uyarak aile dostlarıyla birlikte evinde, bahçesinde veya restoran salonunda basit çapta bir düğün merasimi yapmayı tercih etti. Bu gibi Düğün yapan gelin ve damatlarımıza geç olmadan, düğünlerini bir düğün Salonu ortamında yaparak bilhassa gelinlerimizin icinde bir düğün özleminin kalmaması icin düğünlerini yapmalarını tavsiye ediyorum.

AŞI KAMPANYASI’NDAN 20 BİN KİŞİ YARARLANDI

* Düzenlediğiniz Aşı Kampanyaları sürüyor mu ?

– T. DUMAN : Henüz Başbakan olmadan önce Olaf Scholz‘la yaptığımız görüşmenin verimli ve sektörümüz icin iyi şekilde sonuçlanması üzerine, 9’u La Mira salonumuzda olmak üzere değişik bölgelerde düzenlediğimiz ve bazılarında ilgili bakanlar ve Eyalet Başbakanı Tschentscher ile bizleri başından bu yana destekleyen SPD Milletvekili Ali Şimşek‘in bizzat katıldıkları toplam 24 Aşı Kapmanyası günlerinde 20 bini aşkın kişinin aşı olması herkesi sevindirmiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Aşı Kampanyalarımız şartlara göre devam edecektir. 

* Korona pandemisi nedeniyle yapılamayan düğün siparişleri konusunda nasıl bir yol uygulandı?

– T.DUMAN: Yasaklamalar döneminde Hamburg’daki 15 düğün salonu sahibi ve yöneticileriyle toplantılar yaparak, kurulan inisiyatif grubuyla da resmi makamlarla da görüştük. La Mira olarak ilk planda anlaşması yapılmış olan 100´lerce düğünden %95’ini karşılıklı anlaşma ile ileriki tarihlere erteledik ve bazısı zaman içinde gerçekleştirildi. Bu konuda halkımızın anlayışına teşekkür ediyorum.

DÜĞÜNLER İÇİN YENİ FORMÜL ve MEDYA ORGANLARINA TEŞEKKÜR

* Sayın Duman, Hamburg eyaletinde bazı branşlarda süreki yeni düzenlemeler getirilerek esneklik veya serbestlik uygulamaları getirildiği görülüyor. Özellikle yabancılar için inanç, eğitim konusunda sağlanan serbestlik imkanları, insanların yaşamında geleneksel bir yeri olan Düğünler konusunda 2 yıldır verdiğiniz mücadeleyi açıklar mısınız? 

– T. DUMAN : Korona başlangıcından günümüze kadarki yoğun uğraşlarımızın kronolojik dökümünü şöyle açıklayabiliriz: 

2020 yılı Nisan ayının başlarında Hamburgda 15 Düğün Salonu ile bir araya gelerek „Hamburg Düğün Salonları İnisyatifini’“ kurarak makamlarla resmi yazışmalara başladım.  22 Haziran 2020 tarihinde ekonomi Bakanı’nın daveti üzerine Hamburg Senatosu’nda salonlarının açılması için bir toplantı sağladık  ve Hamburg’daki düğün salonlarını 11.07.2020 tarihi itibari ile açtırdık. Resim 0001, Resim 001, Resim 0002Yapmış olduğum Hijyen konsepti ve bakanlıklarla yazışmalar ile Bremen eyaletinde düğün salonlarının açılması için de Bremen’deki arkadaşlarla bilgi alışverişinde bulunduk. Hijyen konseptimiz ile  bakanlıklar ve kurumlarla yazışmalarımızı Bremen’de Talin Güler hanım, Platin Park Düğün Salonuna göndererek Bremendeki salonların da açılmasına yardımcı olduk. Temmuz 2020 itibari ile Bremen düğün salonları da açıldı.

20 Ağustos 2020 tarihinde Hamburg Belediye Başkanı’nın daveti üzerine Hamburg’daki önemli branşları ve düğün branşımızı Hamburg Senatosu’nda anlatmak üzere davet edildim. Burada düğün branşımız hakkında sorunlar ve çözümler üzerine bilgilendirmelerde bulundum.

02.11.2020 tarihine kadar düğünlerimizi hijyen konsepti ile Korona kurallarına uygun bir şekilde yapabildik.

Pandemi başlangıcından itibaren sürekli Hamburg Milletvekilimiz Ali Şimşek, Maliye Bakanımız Dr.  Andreas Dressel, SPD Genel Müdürü Ole Buschhüter’le  bilgi alışverişinde bulunduk ve tüm sorunlarımızla birinci derecede ilgilendiler.  Ayrıca Ekonomi Bakanımız Michael Westhagemann ve Belediye başkanımız Dr. Peter Tschentscher de bizlere yardımlarını esirgemedi.

La Mira olarak Hamburg Sağlık Bakanlığı özel izniyle 4.6.2021 tarihinde salonumuzu hijyen kuralları ve konsepti doğrultusunda Hamburglu gelin damatlarımızın hizmetine açtık.

İki yıl boyunca Sağlık Bakanlığı ve bir çok kurumla yazışmalarımız ve istişaremizde, genç gelin ve damatlarımızın sıkıntılarını gidermek üzere ve salonlarımızın açılması noktasında büyük çabalar sarf ettik.

3 Haziran 2021 tarihinde Hamburg 1 televizyonu değerli proğram yapımcısı Bedo, Oriental Night programında düğünlerle ilgili  olarak Hamburg halkına televizyon üzerinden bilgilendirdimede bulundum. 

4 Ağustos 2021’de Maliye Bakanı Dr.  Andreas Dressel, Hamburg eyalet milletvekili Ali Şimşek ve Almanya parlamentosu milletvekili Dorothee Martin  La Mira’ya  gelerek düğün sektörünün sorunlarını dinlediler, yardımlar konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Düğün  sektörümüzün korunması ve yaşaması gerektiğini kendilerine bildirdik. Bu toplantımızda Hamburg’daki aşı merkezinin kapanması sonucu aşı durumunun pek iyi gitmediğini görerek, La Mira’da Aşı Kampanyası düzenlemek istediğimi değerli bakanımıza ve milletvekillerimize sundum ve konunun çok önem arz ettiğini kendileri de dile getirdiler. Salonlarımızdaki Aşı Kampanyaları vesilesiyle Sağlık Bakanlığının belkide hiç ulaşamayacağı insanlara ulaşabildik. Resim 00011, Resim 00012, Resim 00013, Resim 00014

8 Ağustos 2021 tarihinde La Mira’da gerçekleşen toplantıya istinaden  Almanya genelinde düğün sektörünün önemi ve düğünlerin başlaması konusunda Başbakanımız Olaf Scholz ile özel bir görüşme gerçekleştirdim  ve Almanya genelinde düğün sektörümüzün önemi ve ciddiyeti hakkında gerekçeli açıklamalarda bulundum. Almanya genelinde düğünlerin başlaması konusunda kendisinden söz aldık.

14 Ağustos 2021 tarihinde Morgen Post gazetesinde Hamburg düğün sektörü ile ilgili kapak sayfasında önemli bir haberimiz çıktı.

26.9.2021 tarihinde La Mira’da ilk büyük Aşı Kampanyamızı Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve ortak organizasyonda başarıyla gerçekleştirdik. Hamburg eyalet seçimleri olmasına rağmen değerli Maliye Bakanımız Dr.  Andreas Dressel, Hamburg eyalet milletvekilimiz Ali Şimşek ve Almanya parlamentosu milletvekilimiz Dorothee Martin aşı kampanyamızı destek amaçlı ziyarette bulundular ve yerinde incelemeler yaptılar.

Turgut Duman Koordinatörlüğünde ve Sağlık Bakanlığı ortak organizasyonuyla Aşı Kampanyamız çok başarılı geçtiği ve büyük ihtiyaç olduğu için Sağlık Bakanlığıyla Ortak organizasyonumuzu 7 düğün salonunda  organizasyon kararı aldık ve 3,5 ay içerisinde Aşı Kampanyamıza katılan La Mira Eventlocation, Masal Deluxe Event, Elegance Eventloacation, Stiftungssaal, Ege Palas, Plaza Event ve Le Royal Salonlarımızda neredeyse 20.000’in üzerinde Hamburg halkına aşı yapıldı. 

10 Ocak 2022 tarihinde değerli Hamburg Belediye Başkanımız Dr.  Peter Tschentscher aşı kampanyamızı desteklemek üzere salonlarımızda ziyarette bulundu. Saglık Bakanlığı Doktorlarımızdan ve aşı kampanyası Genel koordinatörü Turgut Duman’dan aşı kampanyaları hakkında geniş bilgi aldı. Masal düğün salonunda yapmış olduğumuz aşı kampanyası ziyaretinde belediye başkanımız memnuniyetini ve aşı kampanyalarının düğün salonlarında devam etmesi gerektiğini dile getirdi.Resim  24 Aralık 2021 tarihinde Korona kısıtlamalarıyla sona eren düğünlerimiz 04.03.2022 tarihinde bir daha kısıtlama gelmeme şartıyla Hamburg’da düğünlerimize başlamış bulunuyoruz. Düğünlerimiz hijyen kurallarına uygun yapılması öngörülüyor. La Mira olarak Pandemi başladığından bu yana Sağlık Bakanlığından özel izin alarak Hamburg genelinde gevşetmeler başlamadan 1-2 ay önce kadar düğünlerimize güvenli bir şekilde başladık ve yapmış olduğumuz yüzlerce düğünde hiçbir vaka yaşanmamıştır. Bu da Sağlık Bakanlığı onaylı hijyen konseptimizin çok iyi olduğuna ve personelimiz ile misafirlerimizin de kurallara ciddiyetle riayet ettiğinin kanıtıdır.

Korona pandemisi tüm dünyada büyük dramlara ve zorluklara yol açmasına rağmen büyük ölçüde kontrol altına aldığını düşünüyor ve bir daha dünya genelinde böyle büyük durumların yaşanmamasını temenni ediyorum. Bu vesileyle öncelikle gelin ve damatlarımızın sabırlı duruşlarına ve yapmış olduğumuz Korona Pandemisi dönemindeki düğünlerimizde misafirlerimizin kurallara ciddiyetle yaklaşarak uymalarından dolayı misafirlerimizin, çalışanlarımızın sağlığını riske atmamış olmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. 

* Son olarak bir mesajınız olacak mı ?

– T. Duman: Başta Başbakan Olaf Scholz ve Hamburg eyaletindeki Bakanlar ve Milletvekilleri olmak üzere, gerek salon sahipleri ve resmi makamlarla yaptığımız toplantılar, gerek de Aşı Kampanyalarımız süresince konuyu medya organlarına taşıyarak kamuoyunu aydınlatan tüm Basın mensuplarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca Hamburg’da yerel yayın yapan Radyolarımız da sürekli arayarak veya canlı yayınlara bağlayarak Hamburg halkını bilgilendirmemizi sağladıkları için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir