“Dünyadaki en modern Göç Yasası’na sahip ülke Almanya olacak”

Almanya’da Federal Meclis tarafından oylanıp onaylanan yeni Nitelikli İç Gücü Göçü Yasası taslağının içeriğiyle ilgili olarak Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Barış Öneş,   bir bilgilendirme açıklamasında bulundu.

İŞTE  MİLLETVEKİLİ BARIŞ ÖNEŞ’İN BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

Sevgili Vatandaşlarımız, 

Almanya’da uzmanlar, demografik gelişime bağlı olarak, giderek yaşlanan nüfus nedeniyle nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın her geçen gün arttığına, Almanya’nın her yıl yaklaşık 400 bin nitelikli göçmen iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Almanya’da artan nitelikli iş gücü açığı, bu yönde yeni yasal düzenlemeler getirme, bürokrasiyi azaltma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası güncellendi.  Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı Nancy Faeser, güncellenen bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Almanya’nın, dünyadaki en modern göç yasasına sahip olan ülke olacağına vurgu yaptı. Bu bağlamda bu yılın sonunda resmi olarak yürürlüğe girmesi planlanan yeni yasanın içeriğindeki bazı başlıkları sizlerle Türkçe dilinde paylaşmak istiyorum: 

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ GÖÇÜ YASASI’NDA YENİLİKLER: 

Almanya Federal Meclisi, Almanya’daki nitelikli iş gücü açığını kapatmak amacıyla sığınmacı ve göçmenlerin iş bulmalarına kolaylık sağlamayı hedefleyen yeni Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası’na ilişkin yasa tasarısını onayladı. SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin milletvekillerinin oylarıyla Federal Meclis’ten geçen yasa tasarısına 388 milletvekili ‘evet’ derken 234 ‘hayır’ oyu verildi. 31 milletvekili ise çekimser oyu kullandı.

Yasa tasarısında şu yenilikler yer alıyor: 

 *  Avrupa Birliği (AB) Mavi Kartı (Blaue Karte EU): AB üyesi ülkeleri dışından gelen yüksek nitelikli kişilerin, yüksek maaşlı iş bulmaları durumunda Almanya’da çalışma ve oturma izni almalarını sağlayan AB Mavi Kartı’nın koşullarına değişiklikler getirildi. Daha önce yıllık 56 bin 800 euro (bilişim, doğa bilimleri, mühendislik vb. mesleklerde 44 bin 304 euro) olan asgari brüt gelir şartı, aylık 3 bin 500 euroya düşürüldü. Ayrıca AB Mavi Kartına sahip kişilerin işyeri değiştirmeleri, süresiz ikamet izni ve aile birleşimi prosedürlerine de kolaylıklar getirildi. 

*  Puan Tabanlı Fırsat Kartı (Chancenkarte): Üniversite veya en az iki yıllık yabancı bir mesleki eğitim diplomasına sahip olanlara yönelik, puan sistemine dayalı “Fırsat Kartı” uygulaması da Almanya’da çalışabilmenin kapılarını açıyor. Bunun için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında dil, iş deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantılar yer alıyor. Örneğin mesleki yeterlilik 4, B2 seviyesinde Almanca bilmek 3, yeterli seviyede Almanca bilgisi 2, 2 yıllık iş tecrübesi 2, 35 yaş altı 2, 40 yaş altı 1, Almanya’da 6 ay yaşamışsanız 1 puan şeklinde değerlendirme yapılıyor. Toplam 10 üzerinden en az 6 puan alanlar, Fırsat Kartı alabiliyor. 

* Kendi Mesleğinden Farklı İşte Çalışma: Meslek diplomasına bağlı olarak iş bulup Almanya’ya gelenler artık asıl mesleklerinin dışındaki mesleklerde de çalışabilecek. Yani mesleğinize yönelik çalışma vizesi almış olsanız da bu izinle başka alanlarda da çalışabileceksiniz. Ayrıca bilişim uzmanları, başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri durumunda üniversite diplomaları olmadan da AB Mavi Kartı alabilecek. 

*  Diploma Denkliğine Kolaylık: Yasa, diploma denkliğine de kolaylıklar getiriyor. En az 2 yıl profesyonel deneyimi olduğunu kanıtlamak veya geldikleri ülkede tanınan bir diplomaya sahip olmak yeterli olacak. Ayrıca Almanya’daki bir işyerinden teklif alanlar, diplomalarının tanınması sürecinde Almanya’da çalışmaya başlayabilecek. 

* Eğitim Göçünün Artırılması: Almanya’ya yüksek öğrenim veya meslek eğitimi için gelen göçmenlere süresiz ikamet imkanıyla birlikte yabancı öğrencilerin Almanya’da stajyer olarak çalışmalarına da olanak sağlanacak. Ayrıca Almanya’da eğitim yeri aramak amacıyla ikamet etmenin şartlarına da kolaylıklar getirildi. Eğitim yeri aramak için verilen süre 9 aya çıkarılırken yaş sınırı da yükseltildi. 

*  İkamet İzinlerine Esneklik: Almanya’ya turist vizesiyle gelen ve ülkede yeni yasaya uygun niteliklere uygun iş bulan yabancılar, çalışma vizesi almak için ülkelerine dönmek zorunda kalmayacak. İş bulmaları durumunda doğrudan çalışmaya başlayabilecek.

* Nitelikli İş Gücü Olarak Gelenler İçin Aile Birleşimi: Almanya’ya nitelikli iş gücü olarak gelenler için aile birleşimi konusunda da önemli yenilikler getirildi. Daha önce eş ve çocukları kapsayan aile birleşimine anne-babalar da dahil edildi. Kişi, gelirinin yeterli olması durumunda ebeveynlerini de aile birleşimi kapsamında yanına alabilecek. 

* Sığınmacılar İçin Yenilikler: Yasa yürürlüğe girdikten sonra sığınmacıların meslek eğitimine başlayabilmesine de olanak doğacak. Fakat düzensiz göçü teşvik etmemesi için bu yasa, 29 Mart 2023 tarihi öncesi Almanya’da iltica işlemlerini başlatmış olanları kapsayacak. Yeni sığınmacılar bundan yararlanamayacak.

Barış Öneş
Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili
 
 

 (Foto@: Michael Zapf)

25.06.2023, HAMBURG

BASIN BİLDİRİSİ

Sevgili Vatandaşlarımız,

Almanya’da uzmanlar, demografik gelişime bağlı olarak, giderek yaşlanan nüfus nedeniyle nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın her geçen gün arttığına, Almanya’nın her yıl yaklaşık 400 bin nitelikli göçmen iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Almanya’da artan nitelikli iş gücü açığı, bu yönde yeni yasal düzenlemeler getirme, bürokrasiyi azaltma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası güncellendi.  Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı Nancy Faeser, güncellenen bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Almanya’nın, dünyadaki en modern göç yasasına sahip olan ülke olacağına vurgu yaptı. Bu bağlamda bu yılın sonunda resmi olarak yürürlüğe girmesi planlanan yeni yasanın içeriğindeki bazı başlıkları sizlerle Türkçe dilinde paylaşmak istiyorum:

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ GÖÇÜ YASASI’NDA YENİLİKLER:

Almanya Federal Meclisi, Almanya’daki nitelikli iş gücü açığını kapatmak amacıyla sığınmacı ve göçmenlerin iş bulmalarına kolaylık sağlamayı hedefleyen yeni Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası’na ilişkin yasa tasarısını onayladı. SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin milletvekillerinin oylarıyla Federal Meclis’ten geçen yasa tasarısına 388 milletvekili ‘evet’ derken 234 ‘hayır’ oyu verildi. 31 milletvekili ise çekimser oyu kullandı.

Yasa tasarısında şu yenilikler yer alıyor:

  • Avrupa Birliği (AB) Mavi Kartı (Blaue Karte EU): AB üyesi ülkeleri dışından gelen yüksek nitelikli kişilerin, yüksek maaşlı iş bulmaları durumunda Almanya’da çalışma ve oturma izni almalarını sağlayan AB Mavi Kartının koşullarına değişiklikler getirildi. Daha önce yıllık 56 bin 800 euro (bilişim, doğa bilimleri, mühendislik vb. mesleklerde 44 bin 304 euro) olan asgari brüt gelir şartı, aylık 3 bin 500 euroya düşürüldü. Ayrıca AB Mavi Kartına sahip kişilerin işyeri değiştirmeleri, süresiz ikamet izni ve aile birleşimi prosedürlerine de kolaylıklar getirildi.
  • Puan Tabanlı Fırsat Kartı (Chancenkarte): Üniversite veya en az iki yıllık yabancı bir mesleki eğitim diplomasına sahip olanlara yönelik, puan sistemine dayalı “Fırsat Kartı” uygulaması da Almanya’da çalışabilmenin kapılarını açıyor. Bunun için yerine getirilmesi gereken kriterler arasında dil, iş deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantılar yer alıyor. Örneğin mesleki yeterlilik 4, B2 seviyesinde Almanca bilmek 3, yeterli seviyede Almanca bilgisi 2, 2 yıllık iş tecrübesi 2, 35 yaş altı 2, 40 yaş altı 1, Almanya’da 6 ay yaşamışsanız 1 puan şeklinde değerlendirme yapılıyor. Toplam 10 üzerinden en az 6 puan alanlar, Fırsat Kartı alabiliyor.
  • Kendi Mesleğinden Farklı İşte Çalışma: Meslek diplomasına bağlı olarak iş bulup Almanya’ya gelenler artık asıl mesleklerinin dışındaki mesleklerde de çalışabilecek. Yani mesleğinize yönelik çalışma vizesi almış olsanız da bu izinle başka alanlarda da çalışabileceksiniz. Ayrıca bilişim uzmanları, başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri durumunda üniversite diplomaları olmadan da AB Mavi Kartı alabilecek.
  • Diploma Denkliğine Kolaylık: Yasa, diploma denkliğine de kolaylıklar getiriyor. En az 2 yıl profesyonel deneyimi olduğunu kanıtlamak veya geldikleri ülkede tanınan bir diplomaya sahip olmak yeterli olacak. Ayrıca Almanya’daki bir işyerinden teklif alanlar, diplomalarının tanınması sürecinde Almanya’da çalışmaya başlayabilecek.
  • Eğitim Göçünün Artırılması: Almanya’ya yüksek öğrenim veya meslek eğitimi için gelen göçmenlere süresiz ikamet imkanıyla birlikte yabancı öğrencilerin Almanya’da stajyer olarak çalışmalarına da olanak sağlanacak. Ayrıca Almanya’da eğitim yeri aramak amacıyla ikamet etmenin şartlarına da kolaylıklar getirildi. Eğitim yeri aramak için verilen süre 9 aya çıkarılırken yaş sınırı da yükseltildi.
  • İkamet İzinlerine Esneklik: Almanya’ya turist vizesiyle gelen ve ülkede yeni yasaya uygun niteliklere uygun iş bulan yabancılar, çalışma vizesi almak için ülkelerine dönmek zorunda kalmayacak. İş bulmaları durumunda doğrudan çalışmaya başlayabilecek.
  • Nitelikli İş Gücü Olarak Gelenler İçin Aile Birleşimi: Almanya’ya nitelikli iş gücü olarak gelenler için aile birleşimi konusunda da önemli yenilikler getirildi. Daha önce eş ve çocukları kapsayan aile birleşimine anne-babalar da dahil edildi. Kişi, gelirinin yeterli olması durumunda ebeveynlerini de aile birleşimi kapsamında yanına alabilecek.
  • Sığınmacılar İçin Yenilikler: Yasa yürürlüğe girdikten sonra sığınmacıların meslek eğitimine başlayabilmesine de olanak doğacak. Fakat düzensiz göçü teşvik etmemesi için bu yasa, 29 Mart 2023 tarihi öncesi Almanya’da iltica işlemlerini başlatmış olanları kapsayacak. Yeni sığınmacılar bundan yararlanamayacak.

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir