Emin Sağlık’tan 30 yıldır gazete çıkarma rekoru

Sahibi olduğu Türkses Gazetesini tam 30 yıldır Kuzey Almanya’da aralıksız olarak yayınlayarak başarılı bir grafik yakalayan Emin Sağlık yayıncılık sırrını Gazetem’e anlattı.  

Röportaj: Mehmet ATAK

Dile kolay, tam 30 yıldan bu yana Hamburg merkezli Kuzey Almanya’da aylık Türkses gazetesi düzenli olarak yayınlanıyor. Üstelik de, günlük ulusal gazeteleri bile Almanya’da tirajlarının artık birkaç bine düştüğü bir dönemde 15 binlik tirajıyla dikkatleri çekiyor Türkses.

Bugünkü röportajımızı Türkses’in fikir babası, sahibi ve yayın yönetmeni Emin Sağlık’la gerçekleştirdik. Başkanı Emin Sağlık, gazetecilik hayatına nasıl başlayıp bugünlere geldiğini ve başkanlığını yaptığı Hamburg Türk Basın Birliği’nin neden  erken seçim kararı aldığını içtenlikle açıkladı.   

Ama ilk önce Emin Sağlık’ı kısaca tanıtalım: 

Emin Sağlık, 1963 Kırşehir Kaman doğumlu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra 1977 yılında Ankara’ya taşındı. Ankara’da liseyi bitirdikten sonra 1980 yılında Almanya ya babasının çalıştığı Bielefeld kentine işçi ailesi olarak geldi. Ancak çalışmak yerine okumayı tercih ederek, Bielefeld Üniversitesinde Germanistik ve Sosyoloji bölümlerini okudu. 

Üniversite yıllarından önce Tercüman ve daha sonra Hürriyet Gazetesi‘nde serbest muhabir olarak görev yaptı. İlerleyen yıllarda Star ve Sabah gazetelerinde Kuzey Almanya temsilciliğini yürüttü. 

1991 yılında Hannover de Türkses Gazetesi’ini kurdu ve bugüne kadar hiç ara vermeden 30 yıldır gazetesini her ay yayınlamakta.1994 yılında Hamburg’a taşındı. Ayrıca 3 ayda bir olmak üzere Euroses dergisini de yayınlıyor. Bunlara ek olarak Ocak 2019 yılından beri Kanal Avrupa Televizyonu’nda “Emin Adımlar” adında haftalık bir programı hazırlayıp sunmakta. 

Şubat 2020 yılında Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı seçildi. Evli; iki oğlu ve bir torunu var. 

HAYAT TESADÜFLERİ SEVER

* Sayın Sağlık, Basın dünyasına ne zaman, nasıl, nerede ve hangi yayın kuruluşunda  adım attınız ? 

Sağlık: Basın dünyasına 1988 yılında Tercüman gazetesinde başladım. Üç ayda Bielefeld ve bölgesinden yaklaşık 90 habere imza atınca, Hürriyet Gazetesi’nden gelen teklifi değerlendirerek Hürriyet Gazetesi’ne geçtim. Ögrenci olduğum için görevim serbest muhabir olarak Bielefeld ve çevresinden haber yapmaktı. Ve hemen hemen her gün yerel haberim çıkardı. Öğrencilik yıllarımda hem cep harçlığımı çıkartıyor hemde bol bol haber yapıyordum. Böylelikle gazeteciliğe merak sardı. Hürriyet gazetesi ile uzun yıllar çalıştım. Hürriyet şu anda yerel haberler yayınlamadığı için, Hürriyet Gazetesi’nin halen ilan temsilciliğini yürütmekteyim. 

* Gazetecilik mesleğini hangi nedenle seçtiniz ?   

Sağlık: Gazeteciliğe tesadüfen başladım. 1988 yılında Bielefeld deki Mannesman firmasında babamın 25. yıl (Jubile) kutlaması vardı. Haber yaptırıcak bir muhabir bulamayınca, olayı fotoğraflayıp, haberini de yazarak Tercüman Gazetesi”ne gönderdim. Birkaç gün sonra Tercüman Gazetesi’nin 3. sayfasında yayınlanan yarım sayfa haberim beni heveslendirdi ve güç verdi. 99 Mark’a aldığım küçücük bir fotoğraf makinası ile resimler çekiyor ve nedense yaptığım haberler o zamanki  Tercümen Gazetesi’nde boy boy yayınlanıyordu. 

Ayrıca Bielefeld’de halen yayınlanan Öztürk Gazetesi’nde de tüm haberlerim yayınlanırdı. Tabiri caizse gazeteciliğe başladığım ilk üç ayda haber manyağı olmuştum. Gece gündüz haber yapıyordum. Üniversite öğrenimimi ikinci plana atmıştım. 

* Türkses Gazetesini ne zaman, nerede kurdunuz ? Hamburg’a yerleşmeniz ve gazete yayıncılığınız nasıl başladı?

Sağlık: Türkses Gazetesi’ni 1991 yılında Adan Öztürk arkadaşla birlikte Hannover’de kurduk. 6 ay sonra ardadaş ayrılınca ben yoluma yalnız devam ettim. O zamanlar Hannover’de durumlar çok iyiydi. Türkses Hannover’de çok aranan bir yerel gazete haline gelmişti. 1990’lı yıllarda Türk gazetesinin okunma oranı çok yüksekti. Türkses çok beğeniliyor ve iş insanlarımız tarafından da iolduğunca destekleniyordu. Açıkçası maddi açıdan durum çok iyiydi. Wedel’de baldızım yaşadığı için onları sık sık ziyarete gelirdim. Hamburg’un büyük bir kent olduğunu ve çok sayıda Türk yaşadığı görünce, 1993 yılında Türkses’in dağıtımını Hamburg da da gerçekleştirdim. Birkaç ay bizzat kendim Hamburg’a gelip gittim. Ancak Rıza Atamtürk’le tanışınca, Türkses’in Hamburg temsilciliğini ona verdim ve birkaç yıl için Rıza beyle çok iyi çalışmalara imza attık. Bizzat Siz Mehmet Abi Türkses’i de 90 yıllarda haberlerinizle desteklediniz. Ayrıca Bremen Türkses Temsilciliğimizi Hasan Akdoğan10 yıl,  Hannover Temsilciliğinizi de Aslan Serdar Sert 5 yıl yürüttü. 

O zamanlar, Hamburg, Hannover ve Bremen olmak üzere üç ayrı baskı yapıyor ve 48 sayfa gazete hazırlayarak 25 ila 35 bin tirajıyla  gazete dağıtıyorduk. Bugün ortalama 24 sayfa ve 15.000 tirajla okurlarımıza hitap ediyoruz.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ 

* Türkses bünyesinde gazeteci arkadaşlar yetiştirdiniz mi?  Kimler Türkses’te çalıştı?

Sağlık: Halen gazetecilik yapan, başta Rıza Atamtürk olmak üzere Hasan Akdoğan ve Naciye Aslan ilk olarak Türkses’te gazeteciliğe başladılar.  

Bunun haricinde, Mehmet Atak, İkbal Özakıncı, Emine Sonugür, Zafer Özpolat, Kadir Taçgın, Ali Akdemir, Hurşit Köse , Hüseyin Şenol, Ekrem Sağır, Recep Ali Tüfek, Hasan Atmaca ve Aslan Serdar Sert gibi gazeteci arkadaşlar, haberleri ile Türkses’e yıllarca destek vermiş isimlerdir.  

Rıza Atamtürk’ün her fırsatta “ Ben gazeteciliği Türkses’de başladım” demesi beni gururlandırıyor. Zira yine Türkses’te gazeteciliğe başlamış ve Türkses sayesinde gazeteci ünvanını almış bazı arkadaşların Türkses’i bugün hiç anmamaları pek hoş bir şey olmasa gerek.

Zira ben ilk haberimi o zamanlar yayınlanmakta olan Tercüman Gazetesi’nde yazdığımı, Hürriyet ve Öztürk gazetelerinde isim yaptığımı her vesile ile ve gururla söylemek isterim.

YAYINCILIKTA TIPKI ADI GİBİ EMİN ADIMLARLA 

* Emin BeyKuzey Almanya’nın 4 eyaletinde yaklaşık 30 yıldır düzenli şekilde aylık bir gazete yayınlamakta olmanızdan dolayı sizi kutlarız.  Son yıllarda buna bir dergi ile internet haber sitesi ve Televizyon Proğramı da eklemekle iş yoğunluğunuzun hayli artması da ayrı bir konu.  Bu derece başarılı yayıncılık prensipleriniz konusunda neler söylemek istersiniz ?

Sağlık: : Mehmet abi ben de önce sizi kutlamak isterim. Kuzey Almanya’da 40 yıldan fazla fiilen gazetecilik yapıyorsunuz. Bizler de sizi  takip ediyoruz. 

Evet, 30 yıldır aralıksız bir gazete çıkartmak kolay değil. Bu zamana kadar Kuzey Almanya’da onlarca gazete ve dergi yayına başladı, ama şimdi piyasada yoklar. Uzun yıllar yayın yapmamın sırrı ise, haberinden reklamına, grafiğinden  dizgi ve baskısına, dağıtımından müşteri hizmetlerine kadar, her işi kendim yapabilmemden kynaklanmaktadır.  Ayrıca eşim de editör olarak Türkses’e en çok emeği geçmiş ikinci kişidir. Tabii son yıllarda okulundan arta kalan zamanlarında  TV yayınlarımıza bana büyük destek olan oğlumu da saymalıyım. 

Ben Almanya’da geçimini sadece gazetecilikten sağlayan nadir kişilerden olduğum ve başka gelirim de olmadığı için, bunu ben ana  meslek olarak yürütüyorum. Gazetemi aralıksız 30 yıl yayınlamak ve buna ek olarak üç ayda bir dergi çıkarmak, işime ne kadar önem verdiğimin bir ispatıdır. 

Ayrıca, Ocak 2019 yılında Kanal Avrupa Televizyonu için Hamburg ve çevresinden hazırlayıp sunduğum “Emin Adımlar” proğramı ile de ön plana çıktım. TV yayıncılığı gazeteye nazaran daha zor ve zahmetli bir iş.

 Bu își ben severek yapıyor ve açıkcası iyi de para kazanıyorum.  Ortağım olmadığı için tüm kararları anında verebiliyorum. Yerel bir medyanın uzun süreli olması için fazla elemana ve abartmaya gerek olmadığı bilincinde olarak, giderimi gelirime göre ayarlıyorum. Tüm yayın organlarımda tarafsız ve sürekli bir yayın yaptığım için okuyucu ve izleyiciler açısından güven ve iyi bir intiba yaratıyor. 

GÜNEYDOĞU VE URFA KIRMIZIYA BOYANMIŞKEN

* Korona Pandemisi başlamadan hemen önce, 2020 yılı Şubat ayında HTBB ( Hamburg Türk Basın Birliği) başkanlığına seçildiniz ama yönetim olarak Türkiye’ye Kültür Gezileri ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü  gibi etkinlikleri uygulayamadığınız için mi hayli eleştiri aldınız ?

Sağlık: :Evet, benim talihsizliğim pandemi başlamadan bir ay önce Hamburg Türk Basın Birliği’ne (HTBB) başkan seçilmem oldu. Seçim vaadlerimde Basın Balosu düzenlemek, Hamburg Eyalet Başbakanını ziyaret etmek, Berlin Parlementosuna giderek Alman milletvekilleri ile buluşmak, yine Berlin Büyükelçiliğiliği ve Basın Müşavirliği ziyareti. HTBB’ye ait ofis açmak, şu veya bu nedenlerle HTBB’den ayrı olan faal medya mensuplarını tekrar HTBB’ye kazandırmak, dernek ziyaretleri vb. gibi bir çok planlarımız vardı. Türkiye gezimiz de gündemdeydi. Ancak, dünyayı esir alan koronavirüs bizim de planlarımızı alt üst etti. Tüm dernekler faaliyetlerini durdurdu. Biz HTBB yönetimi olarak buna rağmen 5 kere üyelerimize yönelik kahvaltılı toplantı düzenledik. Tabi ki; büyük ölçüde olumsuz eleştiri aldık. Çünkü benim duyumlarıma göre Haziran 2021’e  kadar hiç bir dernek toplantı  yapmadığı gibi faaliyetlerini de tamamen durdurdular. Ben de dernek Başkanı olarak kanunun öngördüğü kuralları çok dikkate alan birisiyim.  

Türkiye – Urfa gezisine gelecek olursak.. HTBB Alman yasalarına görü kurulumuş bir dernektir. Bildiğiniz gibi şu anda Türkiye, Almanya tarafından hâlen riskli bölge olarak ilan edilmesine ek olarak, Urfa’da korona vakası hâlen çok yüksek seviyede ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye haritasında  kırmızı olarak işaretlenmiş. Yani ben Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı olarak üyelerimizin sağlığını düşünmek zorundayım. Onların sağlığını tehlikeye atacak bir karara imza atmam ve mesuliyet de kabul etmem. Bu nedenle Kasım ayında yapılması planlanan Urfa Gezisi’ne HTBB Yönetimi olarak resmi onay vermedik ve şimdilik tavsiye de etmiyoruz. 

Ancak bu gezi Nisan veya Mayıs 2022’de gerçekleşseydi belki ben de giderdim. Yani kasım ayı başında yapılacak Urfa gezisi HTBB yönetimi dışında plananan bir gezidir ve gerek sağlık gerekse diğer nedenlerle doğabilecek sıkıntılardan şimdiki HTBB Yönetimi sorumlu değildir.

BAŞKANLIK KARARINA RAĞMEN GEZİ YAPILIRSA 

* Sayın Sağlık, bu yılın Kasım ayında bir grup medya mensubu ile yapılması öngörülen Urfa Kültür Gezisi için Korona şartları ve zamanlama açısından  onay vermemiş olmanıza rağmen, 2  Üyenizin girişimi  ile, bu gezinin sizin dışınızda 15 kişilik bir grupla 6-10 Kasım tarihlerinde yapılacak olmasını dernek teamülleri açısından nasıl karşılıyorsunuz ?

Sağlık: Herhangi bir yere derneği temsilen gidiyorsanız, o derneğin yönetiminden de resmi onay almanız gerekir. Örneğin: bir derneğin Başkanı ve Başkan yardımcısı “Hayır sakıncalıdır, mesuliyet kabul etmiyoruz”  şeklinde açıklama yapar ve bazı üyeler bu uyarıya rağmen yönetim dışı gezi planlarını yaparlarsa, o girişim dernek düzeyinde değil, kişisel bir girişim olur. O zaman üyeler neden dernek başkanını ve yönetimi seçer  diye bir soru işareti kendini gösterir.

*  Sayın Sağlık, Korona pandemisi ortamında diğer bazı dernekler gibi Türk Basın Birliği’nin de çeşitli etkinlikler ortaya koyamaması nedeniyle HTBB’de seçimli Olağanüstü Genel KuruL  kararı alındığı biliniyor. Bu noktaya nasıl gelindi ?

Sağlık: Evet, Korona nedeniyle tüm dernekler kapandı ve halen hiç faaliyet göstermeyen dernekler de var. Ancak Hamburg Türk Basın Birliği olarak bizler korona tedbirlerini göz önünde bulundurarak 5 kahvaltılı toplantı ve 2 defa canlı Video konferans düzenledik. Bunların hepsi gazeteci arkadaşlarımız tarafından haber yapıldığı için hiç kimse de bunu inkar edemez. Tabii ki bu toplantılarımız sonrası yaptığımız bazı etkinlikler pendemi nedeniyle olumsuz eleştiri odağı oldu. .      

Öncelikle şunu söylemek isterim.. Aslında HTBB seçimi Şubat 2022 de yapılacaktı. Fakat bizzat ben pandemi ve diğer bazı nedenlerden dolayı, konunun üyelerin onayına sunulmasını  aylar öncesinden Başkan olarak açıklamıştım.  

Bu kararımı da 15 Ağustos’ta yapılan toplantımızda gündeme getirerek üyelere onaylattım. Yani erken seçim fikri bizzat başkan Emin Sağlık ve başkan yardımcısı Oya Pervin Pelit tarafından ortaya atılmıştır ve üyelerimizin de kararı ile kesinlik kazanmıştır.  

* 17 Ekim Pazar günü yapılacak Olağanüstü Genel Kurul’da tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz ?

Sağlık: 17 Ekim de yapacağımız Genel Kurul’da tekrar aday olmayacağım.  Neden ise pandemi nedeniyle seçim öncesi vaad ettiğim etkinlikleri gerçekleştirememiz. Ayrıca bazı üyelerimizin gereksiz yere olumsuz eleştirileri beni bir hayli rahatsız etti. Yeni başkana ve ekibine  sabır ve başarılar diliyorum. 

Eklemek istediğiniz noktalar?

Sağlık: Internet haber siteniz Gazetem.eu‘ olarak röportaj için bana yer ve zaman ayırdığınız için teşekkür eder, size ve ekibinize başarılar dilerim.

                               *** 

Emin Sağlık’tan 30 yıldır gazete çıkarma rekoru” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir