YTB’den Genç Liderler Programı

Yurtdışında yaşayan Türk toplumunun bulundukları ülkelerin kültür, siyaset ve sosyal hayatında daha aktif olabilmeleri, öncelikle yeni yetişen nesillerin yüksek idealleri ve o ideallere ulaştıracak doğru vasıtalarla mümkündür. Bu doğrultuda Genç Liderler Programı yurtdışındaki toplumumuzun her katmanında yönlendirici ve etki sahibi rol modellerin yetişmesini, yeni nesillerin eğitimi ve sosyal hayatlarındaki başarılarının desteklenmesi maksadıyla hazırlanmıştır.

Yurtdışı Türkler Akraba Toplulukları tarafından hazırlanan program farklı ülkelerde eğitim ve sosyal hayatta başarı gösteren gençlerin 21-27 Ağustos tarihlerinde bir haftalık bir program dâhilinde eğitim almalarını öngörmektedir. Bu eğitim içeriği itibariyle; gençlerin öncelikle toplum ve bireysel hayatlarındaki idealizmini gaye edinmekte, kimlik ve kültürümüzü yaşatarak bulundukları toplumlarda sosyal, siyasi, akademik ve sivil toplumda önemli konumlara gelmelerini hedeflemektedir. Bu doğrultuda gençlerin öz kimlik ve kültürlerine olan bağlılıklarını temin etmek ve başarılı konumlara gelebilmelerini sağlamak programın ana hedefini oluşturmaktadır. Programın kimlik inşa edici muhtevasıyla dil, kültür ve tarih konularında gençlerin yetişmesini öncelemekte, kişisel gelişim, kültürlerarası iletişim, uluslararası siyaset, yurtdışında Türkler gibi konular eğitim programının içeriklerinden bazılarını oluşturacaktır. Gençlerin kendi aralarında birlikteliği ve ileride hem Başkanlığımızla hem de ülkemizin ilgili kurumlarıyla ilişkilerinin kalıcılığının sağlanması maksadıyla programda kurum ziyaretleri de yer almaktadır. Bunun yanında program içerisinde kültür ve tarih gezileri ve sanat atölyeleri düzenlenmesi planlanmaktadır.

Katılımcıların konaklama ve yurtiçi ulaşımı Başkanlığımızca karşılanacaktır.

Vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı toplam 15 ülkede yetişen gençlerimiz arasından seçilen grubumuzla, program İstanbul ve Ankara illerinde gerçekleştirilecektir. Programın detaylı hali daha sonra paylaşılacaktır.

Eğitim programlarının yanı sıra seçilen öğrencilerle birlikte çeşitli alanlarda sunum çalışmaları, proje geliştirme gibi grup çalışmaları yapılarak programa aktif olarak katılımları amaçlanmıştır.

Zorunlu Başvuru Şartları

1.       Türk Vatandaşı olmak , Mavi Kartlı olmak (Mavi Kartlı olmaya hak kazanmak), Çifte Vatandaş

2.      Ortaöğretiminin (Lise Eğitimi) tümünü yurtdışında tamamlamış olmak

3.      01 Ocak 1993 ve 01 Ocak 2005 tarihleri arasında doğmuş olmak,

4.      Aşağıdaki ülkelerden birinde Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmak

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, Kanada, Norveç, İtalya.

Kabul Kriterlerine Etki Eden Hususlar

1.  Adayın eğitimine, bulunduğu ülkenin önde gelen üniversitelerinin birinde devam ediyor olması

2.  Adayın ortaöğretim tamamlama not ortalamasının en az %70 olması (Örnek: 10 üzerinden 7 veya 4 üzerinden 2,8 not ortalaması)

3.  Lisans eğitimine devam eden veya mezun adayların not ortalamasının en az %70 olması (Örnek: 10 üzerinden 7 veya 4 üzerinden 2,8 not ortalaması)

4.  Yüksek lisans (master) eğitimine devam eden veya mezun adayların ortalamasının en az %70 olması (Örnek: 10 üzerinden 7 veya 4 üzerinden 2,8 not ortalaması)

5.  Adayın eğitim, kültür, sanat ve teknoloji alanlarında üstün başarı göstermiş olması

6.  Adayın sivil toplum faaliyetlerine aktif olarak katılmış olması

Başvurular 11 Temmuz-04 Ağustos tarihleri arasında YTB Online Başvuru Sistemi adresinden alınacaktır.

Sorularınız için yvdb@ytb.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir