GURBETÇİLERİN KESİLEN EMEKLİ MAAŞLARI GERİ ÖDENECEK

Yurt dışı borçlanması ile emekli olanların kısa süreli çalışmasına imkan tanıyan kanun değişikliği 14.12.2020’de yayımlanan genelge ile uygulanmaya başlandı. Genelge ile ayrıca İsviçre’deki vatandaşların emeklilikle ilgili sorunları da çözüme kavuşturuldu.

Turizm Avrupa‘nın haberine göre, 3201 sayılı Kanun çerçevesinde yurtdışı borçlanması ile emekli olanların yurtdışında kısa süreli çalışmalarına imkan tanıyan 22 Haziran 2020 tarihli kanun değişikliği 14 Aralık 2020 tarihinde çıkarılan genelge ile uygulamaya geçirildi. Genelgede belirtilen şartlar çerçevesinde yurt dışında kısa süreli işlerde çalışanlar 3201 sayılı kanun kapsamında emekli maaşlarını almaya devam edecekler.

Kesintiye uğramayacak

Genelge ayrıca başta İsviçre’deki vatandaşlarımız olmak üzere (4 kod numarası ile tanımlanan sigorta pirimi çerçevesinde) kendi sigorta primlerini kendileri ödeyenlerin de önemli bir sorununu çözüme kavuşturdu. İlgili ülke mevzuatı gereği kendi sigorta primlerini kendileri ödeyen kişilerin bu ödedikleri prim (4 kod numaralı sigorta primi) artık kısa süreli çalışma olarak kabul edilecek ve bu şekilde ödenen primler emekli maaşının kesilmesi sebebi sayılmayacak)

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya sosyal medya hesabından şu bilgileri verdi: “Yurtdışında yarım gün (minijob) çalışma ile ilgili getirilen düzenlemeler kapsamında,  İsviçre’de çalışmadan zorunlu prim ödeyen vatandaşlarımızın emekli aylıklarının kesilmesi ya da bağlanmaması sorununu da ortadan kaldırdık!”

Kesilen aylıkları almak için başvuru yapın

Geçmişte aylıkları kesilen vatandaşlarımız, aylıklarının tekrar bağlanması ile ilgili T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Dış Temsilciliklerimizdeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliklerine/Ataşeliklerine başvurabilirler.

Kaynak : https://turizmavrupa.net/gurbetcilerin-kesilen-emekli-maaslari-geri-odenecek/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir