Hamburg’da AYDEF’in anma ve dua’lı yardım kampanyası

Almanya Yozgatlılar Federasyonu (AYDEF) depremzedeler için ID-Diamond düğün salonunda  “Konteyner Yaşam Kent Projesi” etkinliği düzenledi. AYDEF Hamburg Bölge Başkanı  İrfan Gündoğan’ın organizesinde gerçekleşen etkinlikte ressam Nur Şerife Atamtürker’e ait eserler açık artırmada sahiplerini bulurken, elde edilen gelir ve yapılan bağışlarla 4 konteyner için 14.400 Euro toplandı ve hedefteki 66 konteyner sayısına yaklaşıldı.

AYDEF’in depremzedeler için yaptığı çeşitli yardımlara ilaveten , bu defa daHamburg’da  Konteyner Yaşam Kent Projesi kapsamında bir yardım etkinliği düzenlendi. Etkinliğe AYDEF üyeleri, Steillshop Martin Luther King kilise papazı Andreas Holzbauer, Alevi Dedesi Ali Kara, Milletvekili Ali Şimşek, STK temsilcileri, iş insanları ve vatandaşlar katıldı.

HAMBURG BÖLGE BAŞKANI İRFAN GÜNDOĞAN’DAN DUYGULU SÖZLER

Armada ve ID-Diamond salonları koordinatörü Bekir Gündoğan’ın sunumuyla gerçekleşen etkinlik, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Katılımcıları selamlayan ve emeği geçenlere teşekkür eden Hamburg Bölge Başkanı İrfan Gündoğan ise, hiçbir ülkenin böyle bir acı yaşamamasını, böyle bir doğal afetle karşı karşıya kalınmaması temennisinde bulundu ve asrın en büyük felaketiyle karşı karşıya kalındığını, bu felaketten sonra Türk halkının duyarlı, merhamet ve vicdanlı olmasından dolayı dayanışma yaşandığını belirtti.
Herkesin kendi imkanları doğrultusunda bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Gündoğan, şunları söyledi: “Bu çalışmalara kadar, Yozgat valiliğimizin bünyesinde gerekli çalışmaları yaptık. Aynı zamanda Hamburg’da Türk konsolosluğunun direktifleri doğrultusunda 4 tane toplama yeri belirlenmişti; onlardan bir tanesi de kendi mekanlarımızda, Armada olarak biz yaptık. Orada da sosyal desteğimiz olmuştu. Sonra Yozgat valimiz artık birtakım ürünlere ihtiyaç olmadığını, insanlara daha çok kalıcı ihtiyaçların yapılmasını belirtti. Biz de 66 konteyner projesi başlatmış olduk. Tabii insanlar daha çok bu işin maddi kısmıyla ilgilenirken, biz de dedik ki, bütün acılar insanlık için aynı olduğuna göre, farklı dinlerde dua yapalım. Bütün acıların birlikte olduğunu, bu acılarla mücadelenin hep birlikte edilmesi gerektiğini düşünerek böyle bir karar aldık. Allah hiçbir ülkeye böyle bir acı yaşatmasın, inşallah insanlar bir daha böyle bir doğal afetle karşı karşıya kalmaz”.

AVRUPA KOORDİNATÖRÜ SALİH ÇELİK,  “Felsemizin temeli insan sevgine dayalıdır”

AYDEF Avrupa Koordinatörü Salih Çelik katılımcılara Almanca selamlarken, Türkiye’de büyük bir deprem felaketinin yaşandığını, yaraların birlikte sarılacağını belirtirken, etkinlikte bulunanlara ve yardım edenlere teşekkür etti.
Proje ve bazı konularda açıklamalarda bulunan Çelik, bugünkü etkinliğin değişik dinlerde anma ve dua merasimi ve yardım kampanyası olduğunu söyledi. Hatay’da farklı dinlerde insanlar olduğuna dikkat çeken Çelik“Birçok dinden insanımızı orada kaybettik. Biz de AYDEF olarak insanlığın bu günlerde buna çok ihtiyaç olduğunu, düşünerekten değişik dinlerin insanlarını buraya davet ettik” dedi.
İnsan sevgisiyle bu derneği kurduklarını belirten Çelik, yaşanan depremi Türkiye’den birkaç arkadaşından aldığı telefonlardan öğrendiğini, telefonda çığlık seslerini duyduğunu belirtti. Hemen AYDEF’e ‘Acil 1’ koduyla toplantı çağrısında bulunduğunu anlatan Çelik, 1 saat içinde online toplantı yapıldığını ve acil yardım kararı alındığını, kendisine Avrupa Koordinatörü görevi verildiğini söyledi. Çalışmalarına hemen başladığını, önce ne yapılması gerektiğine bakıldığını anlatan Çelik, ilk başta sıcak para ihtiyacının olduğunu ve kaynakları bulduğunu söyledi. Federasyon olarak  borçlanarak direkt Türkiye’den satın alımlara başladıklarını ifade eden Çelik, depremin 2. günü Yozgat valisine ulaştığını, onun da Hatay’da Afet Genel Koordinatörlüğünde olduğunu söyledi. Sürekli Vali ile irtibatta olduklarını ve bölgedeki ihtiyacı tedarik etmeye başladıklarını belirtti. O bölgenin insanlarını orada tutabilmek için kalıcı konutlar oluncaya kadar en güzel çözümün konteyner yaşam kenti olduğunu vurgulayan Çelik, deprem bölgesinde çok hassas davrandıklarını, o bölgeyi incelediklerini söyledi. Ortak tuvalet, mutfak ve banyolu konteynerlerin olduğunu ancak, bölgenin hassasiyeti kapsamında bir kadının kendi mutfağı, banyosu ve tuvaleti olsun isteyeceğini düşündüklerini, bu yüzden ucuz değil, 3600 Euro olan daha pahalı, daha iyi standartlarda, Yozgat’ın plakasından esinlenerek, 66 tane Yozgat Konteyner Yaşam Kentininin kurulmakta olduğunu ifade etti. Bunun AYDEF bünyesinde tertiplediklerini söyleyen Çelik, “Güzel olan bir durum da projenin içinde her partiden olan, 14 Yozgat belediyemizi bir araya getirdik” dedi. Konteyner Yaşam Kentinde bugüne kadar bağışlarla 40 konteynerin üretimi tamamlandığını, söz verilen ve yolda olduğunu düşündükleri bağışlar birlikte 55 civarında konteynerin tamamlanacağını belirten Çelik, ayrıca başta her gün, şimdi 2 günde bir Facebook’ta canlı yayınlarda bağış topladıklarını söyledi.

Alevi Dedesi Ali Kara ve Steillshop Martin Luther King kilise papazı Andreas Holzbauer yaşanan deprem felaketinden dolayı üzüntülerini belirtirken, etkinlikte  kendi inançlarına göre dua ettiler.

Milletvekili Ali Şimşek de yaptığı konuşmada felaketin büyüklüğü ve Almanya’nın yanı sıra dünya ülkelerinden yardım yapıldığını hatırlatırken, 6 Şubat’tan itibaren işyerleri ve çalışanlarının yaptığı yardımların vergiden düşeceği bilgisini verdi. Bu dayanışmanın son 100 yılda yaşanan bir dayanışma olduğunu söyleyen Şimşek“Bundan sonra bu felaketler yaşanmasın. Yaşanırsa da insanlar ölmesin” dedi.

AYASOFYA ve GALATA KULESİ TABLOLARI BEĞENİLDİ
Konteyner Yaşam Kent Projesine katkı sağlamak amacıyla etkinlikte ressam Nur Şerife Atamtürker’e ait eserler açık artırma ile sahiplerini buldu.

Programda bazı tablolarını açık artırıma yoluyla depremzedelere yardım için  bağışlayan  Nur Şerife Atamtürke,r tabloları ile alakalı detayları anlattı. Ayasofya ve Galata kulesini anlatan tablo oldukça ilgi gördü. 10 senesini İstanbul’da geçiren Nur Şerife Atamtürker bu süreçten bahsetti ve özlemini Galata kulesine nakşetiği bir şiiri ile anlattı. 

İlhamlarını tarihi yapılardan aldığını ve bunların hikayeleriyle bu yapılara canlılık kattığını bu şiirden de anlamak mümkün. 

Tablo da çokca aşk olan eseri eşiyle beraber yaptıklarını sözlerine ekledi. 

Açık artırma ve bağışta bulunanlar
Bremen’den AYDEF Başkan Yardımcısı Şemsettin Yıkılmaz 1050 €, Hakan Çakar 3600€, Esma Arslan 1000€, Şuayip Karakuş 700€, tezhip sanatçısı Erva İskender’e ait hattat eseri Himmet Keklikçi 1500€ ve etkinliğin organizatörü Başkan İrfan Gündoğan da bir konteyner masrafı için  3600 € bağışta bulundular. Etkinlikte açık artırma ve diğer  bağışlarla birlikte 4 konteyner alımı  için toplam 14.400 € toplandı.

SALİH ÇELİK’TEN KATILIMCILARA VE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

AYDEF Avrupa Koordinatörü Hamburglu işadamı Salih Çelik, toplantı sonrasındaki konuşmasında özetle şunları söyledi:

“AYDEF Yönetimi olarak Hamburg’da, Dualarla depremzedeleri anma ve yardımlaşma etkinliğimize  katkılarını sunan tüm misafirlerimize, yönetim kurulu üyelerimize ve organize eden ID Diamond düğün salonunun kapılarını sonuna kadar açan İrfan Gündoğan ve sevgili eṣi Dilek Hanıma çok çok teṣekkür ederiz. Ayrıca organizasyonda emeği geçen, Esma Arslan, Aysel Yıldırım, Şemsettin Yıkılmaz, Rıza Atamtürk, Salih Çelik ve özellikle AYDEF Almanya Yozgatlılar Federasyonu Bremenli misafirlerimize ve de medya mensuplarına destekleri için teṣekkür ederiz.”

                                               ***

* Düzenleme: Mehmet Atak (Gazetem.eu/ Liman)

* Yazı ve Fotoğraflar için Haber kaynağımız   HAMBURG MANŞET ‘e ve Naciye Aslan ile Yazar Esma Arslan’a teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir