Hamburg‘da “Barış ve Dayanışma Festivali” coşkusu

Hamburg Eyalet Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız’ın öncülüğünde gerçekleşen “Barış ve Dayanışma Festivaline” yoğun ilgi oldu. Öjendorfer Parkında gerçekleşen festivale yaklaşık 700 kişi katıldı. Güneşli bir Hamburg gününde gerçekleşen festivalde hem politik mesajlar verildi hem de bir çok sanatçı sahne aldı.

YILDIZ: “ÇOCUKLARIMIZIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Dünyada gerçekleşen savaşlarda zenginlerin servetlerine servet katarken işçilerin ve fakirlerin öldüğüne dikkat çekene Eyalet Milletvekili Yıldız “ Yemen, Ukrayna ve Suriye’deki savaşların derhal sona ermelidir. Silah sanayinin para kazanması, ABD’nin hegemonyasını kurması ve artık çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Küresel barıştan yanayız. Dünyadaki herkesin onurlu bir şekilde yaşayabilmesini istiyoruz. Ancak bunu başarmak için emperyalistlerin sömürgeci tutumuna karşı koymamız gerekiyor.” diye konuştu.

GASCH: “SAVAŞ YERİNE BARIŞ! SİLAHLAR KAHROLSUN!”

Silahlanma sarmalının durdurulması ve tüm savaşların sona erdirilmesi çağrısında bulunan Hamburg Forumu’ndan Marco Gasch, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini Ukrayna’daki mevcut savaşın nedeni olduğunu ve  ve yaptırımların durdurulması çağrısında bulundu. Gasch, bu savaşın silah sevkiyatıyla değil, ancak müzakerelerle sonlandırılabileceğini söyledi. “Savaş yerine barış! Silahlar kahrolsun! Sloganlarının bu olduğunu dile getiren Gasch “ Barışa bağlı, güçlü bir barış hareketine ihtiyacımız var. Sizi 3 Ekim’de Hamburg’daki barış gösterimize katılmaya davet ediyorum” dedi.

Dünya Doğa İnisiyatifi’nden Rahime Sürücü, “Dünyadaki tüm yaşamı korumalıyız, insanlar, hayvanlar ve doğa yok etmememiz gereken bir bütündür” dedi.

DOLZER: “ BARIŞ İÇİN DİRENMELİYİZ”

Schiffbek’teki Hamburg Ayaklanması sırasında yaşananları ve II. Dünya Savaşı’ndan kalma çevre ilçelerin yıkıntıları üzerine tasarlanan Öjendorfer Park’ın oluşumunu anlatan Müzisyen ve gazeteci Martin Dolzer ise şöyle konuştu: “ Bu dönüşüm barışçıl bir geleceğin nasıl şekillendirilebileceğinin güzel bir örneğidir. Fakat bazen barışın sağlanması için yılmadan direnmek ve hegemonyayı sorgulamak da gerekiyor. Özellikle de barışı, silahsızlanmayı ve tüm insanlar arasında dayanışmayı savunan enternasyonalistler, kendilerini solcu olarak tanımlayan bazı politikacılar tarafından hiçbir dayanak olmaksızın sağcı olmakla suçlanıyorlar ne yazık ki. Buradaki asıl amaç, toplumun dikkatini tutarlı bir muhalefet ve barış politikasından uzaklaştırmaktır. Hedeflenen ise Ukraynadaki faşist güçleri desteklemek ve savaşın devam etmesini sağlamaktır.”

AFANİH: “FİLİSTİN’DE VE DÜNYADA BARIŞINDAN YANAYIZ”

Aşırı sağcı İsrail hükümetinin ve radikal yerleşimcilerin Filistin halkına yönelik saldırgan politikalarını eleştiren Hamburg Filistin Topluluğu’ndan Omar Afanih, “Günümüz dünyasında, savunma sanayine, barışı korumaya yatırılandan daha fazla para harcandığını görmek beni derinden üzüyor. Bu mitinge katılanlara seslerini yükseltmeleri ve barış dolu bir dünya için çalışmaları çağrısında bulunuyorum. Tüm halkların barış, özgürlük ve kendi kaderini tayin etme içinde yaşayabileceği bir dünya diliyorum. Bu nedenle Filistin işgalinin sona ermesinden, Filistin’de ve dünyada barışından yanayız” dedi.

DEHM “ UKRAYNA MİNSK ANLAŞMASINA UYMUYOR”

Dışişleri Bakanı Baerbock yönetimindeki Yeşillerin saldırgan dış politikasını eleştiren DIE LINKE eski Federal Meclis Milletvekili Dieter Dehm, “Ukrayna ordusu, Minsk Anlaşmalarına aykırı olarak 2014’ten beri Donbass’a saldırıyor. Duma’da pek çok parti ve politikacı, savaş başlamadan çok önce hükümete askeri müdahale konusunda baskı yapmaya çalıştı. Öte yandan Vladimir Putin uzun bir süre çatışmayı barışçıl yollarla ve diplomasi yoluyla çözmeye çalıştı” diye konuştu.

FUENTES: “ABD, GÜNEY AMERİKA’DA SOL HÜKÜMETLERE DARBELERİ DESTEKLEDİ”

Cafe Internationale Solidarity’den Darwin Fuentes ise Şili’deki mevcut durumu anlatarak, son yıllarda ABD’nin sol hükümetlere karşı desteklediği sayısız darbe ve darbe girişimini, Güney Amerika’da kontraların, ölüm mangalarının ve uyuşturucu çetelerinin insan hakları ihlallerini anlattı. Özellikle Şili’deki darbeyi ve Salvador Allende yönetimindeki sosyalist hükümetin darbe öncesindeki hedeflerini değinen Fuentes, Yerli halk da dahil olmak üzere halk için kendi kaderini tayin etme hakkı çağrısında bulundu.

KAYA: “SİLAHLANMAYA MİLYARLARCA EURO HARCANIYOR”

Federal Hükümetin Ukrayna-Rusya savaşındaki tutumunu eleştiren Hamburg Sol Parti Milletvekili Metin Kaya, “Almanya Ordusunun silahlandırılması için milyarlarca euro harcanırken, sosyal sistemde, eğitimde ve kamu hizmetlerinde kesintiye gidilmesi kabul edilemez” dedi.

Team DJ Mo, Linda Kreankova, Rene Tenenjou, Claus Veith, Murat İnce sahne aldığı festivalde vatandaşlar gönüllerince eğlendiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir