HAMBURGDA BİR İLK: POLİSLE STK TOPLANTASI

Kadir Holdur adlı 15 yaşındaki Türk gencinin Hamburg’un Neustadt semtinde kimlik kontrolü meselesinden polislerce şiddete maruz kalmasının yankıları sürerken, Hamburg tarihinde belki de ilk defa, Emniyet Müdürü ve birim şefleri ile Türk Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri bu konu için bir araya gelerek, halkın kafasındaki endişeleri dağıtma yolunda önemli bir adım atıldı. 2,5 saat kadar süren toplantıda T.C. Hamburg Başkansolosu Yonca Sunel ile TGH Başkanı Murat Kaplan da hazır bulundu.

Haber: Mehmet ATAK / gazetem.eu

Almanya’da Göç’ün 60. yılına aylar kala, bir Türk gencine karşı polisin dillerdeki tabirle orantısız güç kullanmasının yarattığı derin tepkiler üzerine SPD-Yeşiller hükümetinin iş başında olduğu 1,8 milyon nüfuslu Hamburg’da, başta Emniyet Müdürü Ralf M. Meyer olmak üzere tüm polis teşkilatının adeta duyarlılk alarmına geçerek, halkın içinden gelen temsilcilerle  bir toplantı yapıp çözüm yolları aranması favkalâde olumlu ve takdir edilmesi gereken bir gelişmedir.

35 yıl öncesinden başlayan  Dazlak saldırıları ve DNSU cinayetlerine rağmen onbinlerce kişinin protesto yürüyüşleri karşısında bile böylesine geniş tabanlı bir görüşme tarafiğine şahit olunmazken, Cuma günü yapılan açık oturum şeklindeki görüşmelerin gerçekleşmesinde payı olanları kutluyor ve devamını diliyoruz. 

TOPLANTININ MİMARI TGH BAŞKANI MURAT KAPLAN

Almanya’nın bazı bölgelerinde de benzer şiddet olaylarının medyaya yansıması üzerine, Hamburg’daki Kadir Holdur olayı da video kaydıyla kısa sürede toplumun her kesimininden tepkiler almağa başladı. Türkiye kökenli milletvekillerinin tasvip gören girişimleri, T.C. Başkonsolosluğu’nun konuyu yakından takibi ve Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Murat Kaplan ve yönetiminin TGH’ya üye derneklerle istişaresinden sonra, geniş tabanlı toplantı öncesinde tüm Yabancı Kuruluş Temsilcileri  ile Hamburg İçişleri Bakanı Grote ile . Toplantıyda, Polis Akademisi’nden Derya Yıldırım da hazır bulundu. Görüşmeye Trabzonlular Derneği Başkanı İlhan Yılmaz‘la birlikte iştirak eden başkan Murat Kaplan‘ın “Türk STK Temsilcileriyle ayrı bir toplantı yapılması faydalı olur” şeklindeki teklifi uygun bulundu ve hemen gerekli temsilcilere çağrıda bulunuldu.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDEKİ TOPLANTIYA KİMLER KATILDI ?

Kısa sürede yapılan çağrı organizasyonu sonucu toplantıya şu isimlerle katılım sağlandı:

Yonca Sunel, Başkonsolos, Murat Kaplan, TGH, Meral Kayaman, TGH, Ertaş Akçelik, BJK HH, Ayhan İlhan, Töder, Murat Yılmaz, Trabzonlular, Emin Sağlık, HTBB, Turgut Duman, Tokatlılar, İbrahim Vurelli, İyi Toplum Gönüllüleri, Filiz Bayram, TGH, Serdar Temur, ADD Hamburg, Ali Ekinci. UID, Hasan Sabancı, EUBA

BAŞKONSOLOS YONCA SUNEL “GÜZEL BİR ADIM!”

Toplantıda yaptığı konuşmada genel bir değerlendirme yapan ve endişelerini dile getiren Başkonsolos Yonca Sunel, bu konuda şunları söyledi: 

” Böylesi gergin bir ortamda toplumun nabzını ölçüp tansiyonu düşürmeye yönelik bir bir toplantı gerçekleştirilmesini gelecek açısından da çok olumlu bir adım olarak görüyorum. Her şey açık olarak ortaya konuldu, tartışıldı.  Ümidim, bu tür toplantıların devamı ve diğer resmi kurumlara da yansıtılmasıdır.”

TGH BAŞKANI KAPLAN’DAN AÇIKLAMA

Emniyet Müdürü Meyer, Polis Akademisi şefi Thomas Model, olayın geçtiği Neustadt semti karakolundan Born’un önünde şiddet konusunun tartışılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren TGH Başkanı Murak Kaplan şu açıklamada bulundu:

” Hamburg Türklerini temsil ederek Pazartesi olayını, önce genel genel hatlarıyla İçişleri Senatörümüz Andy Grote ve polis memuru Ralf Martin Meyer ile değerlendirdik.

Açık ve çok yapıcı bir konuşmaydı. Konu, geçtiğimiz Pazartesi günü, Neustadt semtinde 15 yaşındaki bir çocuğun polis memurları tarafından (dengesiz güç kullanarak) tutuklandığı ve sosyal ağlarda tartışmaların sunulduğu bir polis operasyonu için video klibiydi.

İlk önce Bakan Grote ve Cuma günü de Emniyet Müdürü Meyer ile yapılan görüşmeleri çok önemsiyoruz. Çok kısa zamanda  bizim sesimize kulak verildiğini bu toplantı herkese gösterdi. Hamburg Emniyet Müdürü Ralf M. Meyer ve Hamburg polis teşkilatının özel daveti üzerine Hamburg’daki sivil toplum kuruluşları ile birlikte gündemdeki konular ile ilgili Bilgi alışverişinde bulunuldu. Çok faydalı bir toplantı oldu. Yapılacak resmi açıklamalardan sonra bunun toplumda skinleştirici bir etki yaratacağına inanıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir