Hamburg’da Zeki Müren parçalarıyla özlenen Konser

Mehmet Özkaya Müzik Akademisi Korosu’nun seçkin sazlar eşliğinde Bergedorf semtindki Theater Haus Park salonunda gerçekleştirdiği Türk Sanat Müsikisi konserinde Zeki Müren’in nostaljik parçalarına salondakilerin eşlik etmesi görülmeye değer cinstendi. 

Haber: Mehmet ATAK/ Fotoğraflar: Salih KARTAL

Korona önlemleri sebebiyle Hamburg’da 2 yıldan bu yana ancak kısıtlı katılımlarla yapılabilen Konser etkinlikleri,  çeşitli matineler ve müzik gruplarının programlarını takiben, bu defa Mehmet Özkaya Müzik Akademisi Korosu‘nun Bergedorf semtinde Körber Vakfı’na ait Theater Haus Park salonunda verdiği muhteşem TSM konseriyle ile tam olarak başlamış oldu.

TRT Sanatçısı ve şimdi de kurduğu Müzik Akademisi ile müzik dünyasında seçkin isimler arasında yer alan Bestekar sanatçı Mehmet Özkaya’nın sunucu/moderatör Elif Ergün ve ekibinin gayretleriyle kısa zamanda gerçekleştirilen konserde, Türkiye’nin Sanat Güneşi Zeki Müren‘in bestelerinden oluşan ve çok beğenilen eşsiz bir program sunuldu.

ŞİMDİ UZAKLARDASIN, GÖNÜL HİCRANLA DOLDU

Geçtiğimiz günlerde vefat eden duayen sanatçı Tahir Müjide‘nin kulisde anılmasından sonra Mehmet Özkaya‘nın Şef olarak yönetiği programda Sazendeler Erol Arslan, TRT sanatçısı Murat Kadir Gök, Turan Vurgun, Ayhan Yörük, Arap Hasan, Erol Eskişehirli ve Süleyman Öztürkoğlu ile Koristler Ayşegül Liman, Bilge Sızar, Derya Şentürk, Safinaz Ergül, Esma Sonnenmaecker, Mustafa Turan Çınar,Gülay Bağırsakçı, Gülenay Ören, Hayriye Köse, Hülya Baumgarten, Mine Löre, Mehmet Turan Çınar, Hatice Tatar, Hatice Birinci, Ahmet Birinci, Muteber Psaltau, Müzehher Öz, Sevgi Alay ve İlknur Sancur ile Ali Çelikel, Murat İlkbahar, Mustafa Dolaş ve Vecdi Öniş sahnedeki yerlerini aldılar.  Genellikle rahmetli Zeki Müren’in bestelerinden oluşan proğramın sunum ve moderatörlüğünü ise Radyo Metropool’ün yöneticisi ve bu oluşumun öncüsü Elif Ergün başarıyla ortaya koydu. 

Salonda bulunanlar arasında ünlü film yönetmeni Detlef Rönefeldt, Saksonya Prensi Dr. Peter Prinz von Sachsen Coburg ve eşi Johanna, Hamburglu Milletvekilleri Güngör Yılmaz ve Ali Şimşek, TGH Başkanı Murat Kaplan, Demokrat Çorumlular İnisiyatifi Başkanı Durmuş Erkişi ve yönetimi, Dr. Latif Durlanık Korosu yöneticisi ve Kadınlar Derneği eski Başkanı Birsen Çelik, iş insanı Erkan Erçin ile çeşitli STK kuruluş temsilcileri de vardı. 

Koronun seslendirdiği parçalar “Aldattın beni seviyorum diye, Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu, Nazlı bir çiçek gibi, Bir demet yasemen, Gözlerinin içine başka hayal girmesin, ve Bir yağmur ah bu yağmur” büyük bir ustalıkla icra edildi. 

SOLİSTLER GEÇİDİ DE ALKIŞ TOPLADI

İlk solist Vecdi Öniş, “Bir Yaz yağmuru gibi” ile perdeyi açarken, “Zehretme hayatı bana cananım”ı da Ayşegül Liman başarıyla seslendirdi. Murat İlkbahar “Yaşamak zevki verir”. Sevgi Alay  “Manolyam”, Muteber Psalto da “Bülbül Aşıkmış güle”, Hülya Baumgarten “İlk aşkım tek güneşim” ve “Yaprak dökümü mevsimi geldi” parçayı akıcı bir şekilde yorumlayan Gülenay Ören, tüm solistler gibi büyük alkış topladı. Usta keman Murat Kadir Gök, kendi bestesi “Sevgi Çiçekleri açtı”yı okuduktan sonra,  Yunanlı sanatçıların Rumca olarak repertuarlarına aldıklartı “Ada sahillerinde bekliyorum” adlı sevilen parçayı da Arapça olarak seslendirerek proğrama renk kattı. 

“Aşk Mevsimi” adlı klibi ile bu branşa adımını atan sunucu/moderatör Elif Ergün, Nihavet makamındaki bu parçayı video eşliğinde seslendirirken, gelecekte daha büyük yapıtlaraimza atacağının işaretini de vermiş oldu. 

 MEHMET ÖZKAYA USTA BİR ORKESTRA ŞEFİ  OLARAK TAM NOT ALDI

Konserin 2. bölümünde Bremenli koro elemanlarını sahneye çıkararak jest yapan Şef Mehmet Özkaya, bu defa bizzat solist olarak çeşitli eserlerden derlediği  14 parçayı kendine has sesi ve stiliyle seslendirirken, ilk bölümde de olduğu gibi salondaki müzikseverler de kendisine eşlik ettiler. 

“Gönül güvercinli kadın, Aşka dair, Ah aklımdan neler geçer, Seninle başım dertte, Biliyorsun bir zamanlar seninle, Yıldızların altında, Bekledimde gelmedin, Sevdim genç bir kadını, Unut sevme beni, Çaresizim, Aşkımız ne güzeldi, DEğdi saçlarıma bahar yelleri, Ada sahilleri ve Erkilet güzeli” adlı parçaları fevkalade güzel bir şekilde yorumladı. 

Sanatçı Şef Mehmet Özkaya’nın ilk bölümdeki sahne yönetimi de harikaydı. Özkaya, usta bir Orkestra şefi olarak bir yandan Sazendeler ile Koristleri  yönetirken, diğer eliyle de dinleyicileri de parçanın bazı bölümlerine ortak etmek üzere ustalıkla kullanıyordu.

Sonuç olarak o gece, uzun zamandır hasreti çekilen dört dörtlük bir konserle salondakilerin Türk Sanat Musikisine olan 2 yıllık hasreti giderilirken, başka bir tabirle de hem kulakların pası silindi, hem de ruhları tazelendi. 

TARİHTEN GÜNÜMÜZE MÜZİKLE TEDAVI VE MAKAMLAR

Hangi Makam Hangi Hastalığa İyi gelir?

Yüzyıllar boyu insanlar, hastalıkların iyileştirilmesinde çeşitli tedavi yöntemleri kullanmışlar ve çare aramışlardır. Müzik-terapi de en eski tedavi yöntemlerinden biri olup pek çok eski çağ medeniyetlerinde kullanılmıştır.İlkel kabilelerin yaşayışlarında ruhi varlıklar önemli rol oynamış, hekimler çeşitli bitki, ilaç, müzik ve dansı kullanarak hastalarını iyileştirmeye çalışmışlardır.

Birçok toplumda hasta insan sağlığına kavuşmak için kendisini bazı güçlere sahip olduğu düşünülen sihirbaza, rahibe teslim etmiştir.Hastalıkların kötü ruh veya cin adı verilen varlıklar tarafından meydana getirildiğine inanılmıştır.Tedavi törenlerinde müzik, dans, ritim ve şarkılar başlıca rol oynamış, hastanın kötü varlık ve ruhlardan kurtarılması tedavinin temelini teşkil etmiştir.

Ses, müzik de bu gizli varlıklarla haberleşmek için bir araç olarak görülmüş, ilaç, su ve otlar ise hastanın vücuduna girmiş olan bu kötü varlıklarla mücadele için kullanılmıştır. Bunların ancak sihirbaz – doktor tarafından danslar, şarkılar ve tütsülerle kullanıldığı zaman etkili olabileceğine inanılmıştır.Monoton bir ritm ile birlikte varlığın tepkisine göre hızlı, yavaş, yumuşak veya sert melodi ikna edici sözlerle övülü şarkı ile müziğe refakat, müzikle tedavinin temelini teşkil etmiştir.

Türk Müziği makamlarının ruha olan etkileri Farabi’ye göre şöyle sınıf-landırılmıştır:

1. Rast makamı: İnsana sefa(neşe-huzur) verir.
2. Rehavi makamı: İnsana beka(sonsuzluk fikri) verir.
3. Kuçek makamı: İnsana hüzün ve elem verir.
4. Büzürk makamı: İnsana havf(korku) verir.
5. Isfahan makamı: İnsana hareket kabiliyeti, güven hissi verir.
6. Neva makamı: İnsana lezzet ve ferahlık verir.
7. Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir.
8. Zirgüle makamı: İnsana uyku verir.
9. Saba makamı:İnsana cesaret,kuvvet verir.
10. Buselik makamı: İnsana kuvvet verir.
11. Hüseyni makamı: İnsana sükunet, rahatlık verir.
12. Hicaz makamı:İnsana tevazu(alçakgönüllülük) verir.

13- Nihavent Makamı: Kişiye güven verir. Kan dolaşımı ve ağrılarda etkilidir. 

KAYNAK: Hangi makam hangi hastalığa iyi geliyor? Makamların tedavi ettiği hastalıklar (fikriyat.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir