Nesibe Şemsai İran’a iade mi?

İran’da, yaklaşık iki sene önce patlak veren sokak gösterilerinde başörtüsünü çıkararak protestoların önemli figürlerinden biri haline gelen Nasibe Şemsai’nin Türkiye’de sahte pasaport kullandığı gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

Şemsai, ülkesi İran’da sokak gösterilerindeki davranışlardan dolayı gözaltına alınmış, “halkı kışkırtmak ve İslam Devrimi’nin kurallarına karşı çıkmak” suçlamalarıyla 12 yıl hapse mahkum olmuştu.

Aldığı mahkumiyetten sonra yasa dışı yollarla Türkiye’ye kaçan 36 yaşındaki Şemsai, İstanbul Havalimanı’nda sahte pasaportla İspanya’ya gitmeye kalkışınca gözaltına alınarak Edirne’de bulunan Geri Gönerme Merkezi’ne alındığı kaydedildi.

Gazeteci Peyman Aref, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Şemsai’nin yaklaşık 2 haftadır Edirne’de tutulduğunu, gelecek hafta da İran’a iade edileceğini yazdı. Sosyal medyada yardım çağrısında bulunan Nasibe Şemsai’nin Hollanda’da yaşayan ağabeyi Mikdad Şemsai ise, “Kardeşimin tüm mücadelesi kadınların özgürlüğü içindi. Lütfen yardım edin” ifadelerini kullandı.

6 ay cezaevinde kaldı

Mimar ve aynı zamanda bir dağcı olan Nasibe Şemsai, 2018’de “Beyaz Çarşamba” olarak bilinen protestolara katıldığı gerekçesiyle 6 ay cezaevinde kalmıştı. Şemsai’nin dosyası daha sonra bir üst mahkemede yeniden görüldükten sonra cezası 12 yıla çıkarılmış, bunun üzerine İranlı aktivist Türkiye’ye kaçmıştı.

Şemsai’nin İspanya’ya, kardeşinin yanına gitmek için kaçma girişiminde bulunduğu tahmin ediliyor. İran’da 1979’da gerçekleşen İslam Devrimi’nden sonra ülkede kadınların başörtüsü takması zorunlu. Bu kurala uymayan kişiler, hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor.

Kaynak : EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir