İzmir’de okullarda öğrenciler zorunlu din dersine yönlendiriliyor

İzmir’de pek çok okula seçmeli derslerde öğrencilerin dini içerikli derslere yönlendirilmesi konusunda yazı gönderildi. 

Milli Eğitim Bakanlığının ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin yapılacağı tarihi açıklamasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden bazı okulların müdürlerine ve öğretmenlerine öğrencileri dini derslere yönlendirmeleri konusunda yazılar gönderildi. Konuya ilişkin tartışmalar sürerken Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ardından Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden okullara gönderilen ve öğrencilerin dini derslere yönlendirilmesini isteyen yazıya eğitim emekçileri tepki gösterdi.

Çiğli’de görev yapan ve konuya ilişkin Evrensel’e konuşan eğitim emekçileri, yazının okulların bilimsel ve nitelikli eğitimden uzaklaştırılmasına yönelik bir gösterge olduğunu söyledi.

“İMAM HATİPLERE NASIL DESTEK VERİLDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Çiğli’den bir öğretmen ”İzmir gibi laiklik hassasiyeti yüksek bir ilde bu baskıların yapılması manidardır. Muhtemelen daha küçük il ve ilçelerde bu konuda zaten zorlanmıyorlardır. Küçük yaştaki çocukların ve lise çağındaki gençlerin bilim, sanat içerikli dersler yerine dini içerikli dersler seçmeye zorlandıklarını, bu konuda sadece müdürlerin değil öğretmenlerin de zorladıklarını duyuyoruz başka illerden. Oralarda mahalle baskısının da etkisiyle o illerde ne öğretmen, ne veli, ne de çocuklar itiraz edebiliyor” dedi. ‘Zorunlu seçmeli’ derslere okulların fiziki imkanlarının yetersizliğinin gerekçe gösterildiğini ifade eden öğretmen, “İmam hatiplere nasıl destek verildiğini biliyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.

SEÇMELİ İBARESİ KİMİN İÇİN?

“Seçmeli” ibaresinin öğrenciler için değil “eğitim liderleri” için olduğunu düşündüğünü söyleyen Çiğli’den bir lise öğretmeni ise, “Yani malum sendika desteğiyle, mülakat puanlarıyla atanan, her istediklerini yapacaklarına inandıkları müdürler için. Aynı zamanda her sene bir sınıfın rehberliğini yapan bir öğretmen olarak öğrencilerime diyeceğim ki ‘Sizi bir dersi seçmeye zorlayan olursa bu suçtur, lütfen şikayet edin.’ Gerçi şikayet edeceğimiz merciler bunun yapılmasını istiyordu değil mi? Bu ülkede her inançtan insan var, bir inancın başka inanç sahibi insanlara zorla öğretilmeye çalışılması ne kadar doğrudur?” dedi.

“ÖĞRETMENLER KİMSENİN EMİR KULU DEĞİLDİR”

Okulların bilimsel, çocuk psikolojisini ve pedagojiyi rehber edinen yerler olması gerekliliğine değinen öğretmen, “Ne demek seçmeli ders konusunda müftülüklerle iş birliği yapın… Bütün okulları imam hatip yapın olsun bitsin. Zaten bilim derslerimizde olduğumuz nokta belli, sanat derslerimiz ise haftada bir saate düştü, onlar da seçmeli artık. 5. sınıfa giden bir çocuğun velisi olarak okullarımızda çocukların yaşına, psikolojisine uygun olmayan dersler değil sanat, spor, çeşitli sosyal etkinlikler içeren derslerin ağırlıklı olmasını istiyorum” diye konuştu.

Son olarak öğretmenlerin kimsenin emir kulu olmadığını ifade eden öğretmen, “Çocuklarımızın lehine olan neyse onu savunuruz, savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak : EVRENSEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir