Kaçak aileye destek 4000 euroya çıktı, Almanlar ‘Türkiye’nin beşte biri bize kaçar‘ korkusunda

Almanya‘da ilticacılara da verilen “Halk Parası- Bürgergeld“ 1 Ocak’ta yüzde 12 artıyor. İki çocuğuyla kaçak gelip Almanya’ya yerleşen Türk aileye ortalama 4000 Euro ödeme yapılacak. Bunun 1954 Euro’su net aylık. Kalanı kira, eğitim, vergi ve sağlık ödemesi. Rakamlar Türk kaçak sayısını artırırken Almanlar, “Türkiye’nin 5’te biri buraya gelir” diyor.

Türkler kaçak yollarla ya da vizeyle gelip Almanya’ya iltica ederken sayı giderek yükseliyor. 2023’te 100 bini aşkın Türk’ün Almanya’ya girdiği ve yüzde 60’a yakınının iltica talep ettiği belirtildi.

Almanya, 2024 itibariyle ülkeye gelip iltica edenlere ödenen yardımları artırdı. Buna göre kişi başı net 563 Euro verilecek. Evli çiftler toplam 1012 Euro alacak. İki çocuk için 942 Euro daha ödenecek ve böylece ailenin eline 1954 Euro net para geçecek.

Yan ödemeler ve sağlık giderleri ile aylık 4000 Euro’luk ödeme olacak. İşte bu rakam, Türkiye’den ilticaları hızla artırıyor.

VİZEYLE GELEN DE DÖNMÜYOR

Alman Die Zeit gazetesi, iltica talep edenlerin yüzde 84’ünün “Kürt kökenli olduğunu” söylediğini, Türkiye’nin beşte birini oluşturan grubun büyük iltica potansiyeli taşıdığını yazdı.

Türkiye’den iltica taleplerinin kabul oranı düşük olduğu için gelenlerin büyük çoğunluğunun bu şekilde ifade verdiği belirtiliyor. Şu ana kadar sınır dışılar da hiç bir işe yaramadı. 350 bin kişiden sadece 7 bini sınır dışı edildi.

Türkiye’den vizeyle Almanya’ya gelenlerin yüzde 3’ten fazlasının ise geri dönmediği ve iltica talep ettiği öğrenildi. Bu sayı her geçen yıl yükselirken, Almanya’nın vizeyi daha sıkılaştırmasının bir nedeninin de bu olduğu belirtiliyor. Deprem vizesiyle gelenlerin kaçının geri döndüğü, kaçının iltica istediği ya da kaçak olarak Almanya’da kaldığı da henüz bilinmiyor.

Alman Die Zeit Gazetesi, Göç ve Yabancılar Dairesi’nin raporlarına göre bu grafiği hazırladı. Türk kaçak sayısı hızla tırmanıyor.

NEREDEN GELİYORLAR?

2023’ün başına kadar başta Almanya olmak üzere AB’nin Batı ülkelerine gelenlerin en başında Suriyeliler vardı ve Afganlar onu takip ediyordu. 

2023’ün ikinci yarısından sonra gelen Türk vatandaşlarının sayısı önce Afganları geçti, ardından da Suriyelileri aşmaya başladı.

ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA

Kaçakçıların Türk kaçakları ormanlardan ve diğer sınır bölgelerinden geçirdiği öğrenildi. Gelen kaçaklar, “AB ülkeleri arasında sınır yok. Sınırı belirleyen tel örgüler bile yok. Köyden köye gider gibi, ülkeden ülkeye geçiyoruz. Elimizi kolumuzu sallayarak geldik. Macar ve Sırp Polisi, batıya gitmemiz için bize yardımcı oldu“ diyor.

Gelenler, iltica işlemleri uzun sürdüğü ve dava açınca süreç daha da uzadığı için Almanya’ya yerleşecek imkanı bulduklarını, arada kiralarının, eğitim masraflarının, radyo-tv vergilerinin, sağlık giderlerinin karşılandığını, “iltica süreci devam ederken” her ay kişi başı yaklaşık 500 Euro aldıklarını anlatıyor.

YÜZDE 12 ZAMLA NE OLDU?

Almanya’ya kaçak yollarla gelen Türk’e “ilticası kabul edildikten sonra” tek başına ise 563 Euro; çift ise kişi başına 506 Euro ödeniyor.

Anne-baba ve iki çocuk için ortalama net 1954 euro yardım veriliyor. Yaklaşık 1000 Euro’luk kiraları devletçe karşılanıyor. Ayrıca okul masrafları, sağlık masrafları, eğitim-kurs masraflarını devlet ödüyor.

İlticası kabul edilmeyenlere verilen para ise aylık ortalama 50’şer Euro daha az. İltica bekleyenler, bir süreliğine yurtlarda ya da kamplarda kalıyor ama kira ödemiyor. Ayrıca, yiyecek-giyecek yardımı da alıyorlar.

KAYNAK : SÖZCÜ Gazetesi, Ali Güven.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir