KORONA GÜNLERİNDE ISSIZ STEİNDAMM

Almanya’nın turistik, medya, ticaret ve liman kenti olarak ün yapan Hamburg’da, Koronavirüs önlemleri çerçevesinde başlatılan toplu taşıma araçları ve alışveriş mekanlarında maske takma mecburiyeti ile restoranlar, kahveler, lokaller, pastaneler, camiler, seyahat büroları, cafe ve kuaförlerin kapalı olduğu şu günlerde,  gece gündüz on binlerce insanın uğrak yeri olan Hamburg’un en işlek alışveriş caddesi Steindamm’da acaba hayat nasıl işliyor ? 

Her ülkeden, her renkten insanın Koronavirüs öncesine kadar alışveriş mekanlarını doldurduğu, taşıtlara park yeri bulma zorluğunun yaşandığı Steindamm ve yan sokaklarında dün bir gezinti yaptık. Gördük ki, belki de Ramazan ayının da etkisiyle, o işlek St. Georg semtinin merkezi sayılan Steindamm’daki  eski canlılık gitmiş, bir şarkıdaki “Kalmamış eser o eski halinden” mısrasında tarif edilen bir görüntü ortaya çıkmış.

Bazı marketlerin önündeki küçük kalabalıklar ve restoranlarda “Al git” sistemiyle yemeklerini almak için sıra bekleyenler haricinde, dikkat çeken bir durgunluk göze çarpmaktaydı. Günün her saatinde işlek bir görünüm arzeden bahis bürolarının kapalı olması, çoğu otellerin de müşteri kabul etmemesi sebebiyle Hansaplatz’a canlılık getiren hayat kadınlarının evlerine kapanması, pastane ve restoranlarda kahvaltılı sohbet ve misafir ağırlama zevkinin Korona sebebiyle geçici bir dönem için ortadan kalkmış olmasının etkileri hemen hissediliyor, bu hareketli semtin müşteri kapasitesinin yüzde 30’lara kadar düştüğü apaçık görülüyordu.

ESNAFLAR BİRLİĞİ BAŞKANI TOPRAK: “KORONA, YOL TAMİRATI VE ORUÇ!”

Steindamm ve Çevresi Esnaflar Birliği Başkanı Hanifi Toprak (Batman Restaurant), Korona öncesinde döner almak için sıra bekleyenlerin restoran dışına taştığını, şimdilerde ise, gözle görülür derecede bir azalma olduğunu belirterek, “Bu bölgede çoğu Türkiye kökenli olmak üzere yabancıların sahip olduğu yüzlerce işyeri var. Devlet yardımı nefes almamıza yardımcı oldu ama ciromuz önemli ölçüde düştüğü için, önümüzdeki haftalarda sağlık şartları dahilinde eski düzene geçileceği beklentisi içindeyiz. Şansölye Merkel’in  eyalet başbakanlarıyla 30 Nisan’da yaptığı toplantıda alınan kararlar sevindiricidir. Adım adım sıranın restoranlara ve diğer branşlara da geleceğini ümit ediyoruz. Esnaflar olarak şimdilerde ‘Korona, yol inşaatı ve Oruç’ dönemi yaşıyoruz. Döner satışlarımız ancak iftar vakti oluyor.” şeklinde konuştu. 

Şu sıralarda hem işyeri sahiplerinin hem de her kesimden insanın beklentisi, 4 Mayıs Pazartesi günü Kuaförlerin açılması, bazı okullarda tedrisatın kademeli de olsa başlayacak olması, ibadethanelerin 9 Mayıs’ta hizmete girmesiyle birlikte Steindamm ve yan sokaklarında tekrar eski hareketli günlerin başlaması, Hansaplatz’ın eski neşesine kavuşması, Lange Reihe caddesinin ışıklı gecelere dönüşmesi ve insanların Alster gölü kenarında gruplar halinde dolaşmasına odaklanmıştır. 
 İşte  önceki gün  saat 16.00 itibarı ile fotoğraflarla Steindamm tespitlerimiz:

Restoranların kapalı olmasından dolayı oturma alanlarına giriş engellenmiş, sandalyeler masaların üstüne kapanmış.
Sadece dışarıya satış yapılıyor.
Marketlerin önünde az da olsa birikim var ama içeride sıra önlemi dikkat çekiyor.
Tenhalık her alanda mevcut.
Binada yapılan tadilat da işletmecilere ayrı bir olumsuzluk getiriyor.
Steindamm caddesindeki inşaat büyük alanı kapsıyor.
Dışarıya satış yapan restoran önleri oldukça tenha.
Burada da dışarıya satış olsa da, müşteri sayısı çok düşük.
Steindamm’daki sakinlik burada da göze çarpıyor.
Böckmannstraße’de bulunan minarelerde ”Ramazan” yazılı afiş görünüyor.
Merkez Camii kapalı olunca, Böckmannstr. de bomboş gibi.
Hansaplatz’daki tarihi Roland heykeli çevresinde bira içen gruplar, mesafe kuralı sebebiyle iyice azalmış. 
 

 

Haber: Mehmet ATAK / Fotoğraf: Naciye ASLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir