Mehmet Yıldız“ Ukrayna Savaşı ve Deprem bütçesi birbirinden ayrılmalıdır“

Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, SPD-Yeşiller hükümetinin Ukrayna’daki savaş ve Türkiye ile Suriye’deki deprem felaketini tek bir bütçe teklifiyle ele alınmasına karşı çıktı. Yıldız, iki farklı konunun tek bütçede değerlendirilmesi gerçeği yansıtmıyor, dedi.

DEPREM İÇİN SİVİL TOPLUM İLE BİRLİKTE ÇALIŞILMALI

Kiev ile şehir anlaşması yapılırken, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgesindeki şehirlerle benzer bir anlaşma yapılmasının Senato tarafından reddedildiğini eleştiren Yıldız, “Senato, depremzedelere yardım için federal hükümet tarafından koordine edilen önlemler çerçevesinde hareket ediyor. Ama bunun ötesine geçmek ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bir teması olmadı. Suriye ve Türkiye’deki sivil toplum örgütleriyle ortak çalışma ve somut projelerin yanı sıra koordinasyonun ele alınması gerekiyor. Sadece birkaç temsilciyle tek seferlik bir toplantı yeterli değildir.” diye konuştu.

SENATO SORUMLULUK ALMIYOR

Hükümet ne yazık ki deprem konusunda yapılması gereken yardımı federal düzeye kaydırarak gerekli sorumluluktan kaçtığını dile getiren Yıldız şöyle konuştu: “Eğer Senato depremzedelere yönelik yardımların sahadaki insanlara ulaşacağından emin olmak istiyorsa, örneğin Hamburg’daki Alevi toplumu ya da Kürt Kızılayı ile işbirliği yapması gerekiyor. Bu kuruluşlar depremden etkilenenlere yönelik somut yardım projeleri yürüten kuruluşlar. Eğer para ya da mallar Türkiye’deki afet kontrolüne merkezi olarak giderse, sadece belli bölgelere gönderildiği için afet mağdurlarına ancak küçük parçalar halinde ulaşıyor.”

Ayrıca Hamburg’a gelen depremzedelerin barınmaları için gereken desteğin sağlanmasını sözlerine ekleyen Yıldız, buradaki insanların hızlı bir şekilde ve bürokratik engeller olmadan desteklenebilmesi için çerçeve koşullar oluşturulmalıdır, dedi.

SAVAŞTA HER ZAMAN İŞÇİLER ÖLÜR

Ukrayna’daki savaş ve barışla ilgili sorunlar ve depremzedelere yapılan yardımlar birbirinden ayrılmasını gerektiğini belirten Yıldız“ Rus karşıtı düşman görselleri ve savaş propagandası kullanması Ukrayna halkına bir fayda sağlamamaktadır. Ukrayna halkına silah tedariki değil, acil ateşkes ve diplomatik girişimler başlamalıdır. Para, silah teslimatı ve yeniden silahlanma yerine yalnızca sivil yardıma yapılmalıdır. Akdi halde katliam durdurulamaz. Savaşta her zaman önce işçiler ölür” diye ekledi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir