Neytullah Yıldız: “Altın’ın kıymetini Sarraf bilir!”

Hamburg’un Harburg semtindeki Stern Juwelier’in sahibi olan diplomalı Kuyumcu Neytullah Yıldız, bu sektörde yaratıcı ve tasarım faktörlerinin fark yarattığına dikkat çekti. Bu işin 5 yıl süreyle eğitimini almış olan Neytullah Yıldız, düğün ve nişan takılarının rizikosuz şekilde Almanya’dan satın alınmasını öneriyor.


Röportaj: Mehmet Atak


Almanya’nın Hamburg eyaletindeki Harburg ilçesinde, S-Bahn istasyonu ve otobüs garajına yakın mesafade ve merkezi bir cadde olan Moorstr.’de hizmet veren Stern Juwelier adlı kuyumcu dükkanın sahibi Neytullah Yıldız, kendi atölyesinde hazırlanan kişiye özel tasarımların çok beğeni topladığını belirtti.
Bingöllü Neytullah Yıldız, branşıyla ilgili röportaj sorularımızı cevaplarken, hayli ilginç açıklamalarda bulundu:. İşte Yıldız’la yaptığımız söyleşi:


Sayın Yıldız, çok özel bir branş olan Kuyumculuk mesleğine nasıl ve nerede başladınız? Kuyumculuğun tarihçesi hangi yıllara kadar uzanıyor?
NEYTULLAH YILDIZ : 14 yaşında iken Almanya’ya geldim ve Metal Mekaniker üzerine okudum. Askerlik sonrası Alanya’da Kuyumcu tezgahtarı olarak işe başladım ve çok şey öğrendim.. Çok sevdiğim bu iş 6 yıl sürdü. 2006 yılında Hollanda’da lisan öğrendim ve ardından da Belçika Antwerpen’de 5 yıl süreli Kuyumculuk eğitimi alıp kaynak,taş mıhlama, teori, dizayn ve gravür konularında ihtisas yaptım. İlk kuyumcu dükkanımı Amsterdam’da açtım. Şimdi ise Hamburg Harburg’da Stern Juwelier adıyla işimi kurdu. Ayrıca da Stern Beauty Center Güzellik salonumuz da hizmete açılmıştır.
Kuyumculuk branşının geçmişi çok eski olup, Milattan önceki yıllara dayanmaktadır. Bu işin ustaları ise Ermeni ve Süryaniler olarak bilinmektedir.
Bu branşta “Kalite” sözü neyi ifade ediyor ?
N. YILDIZ: Bu branşta kalite, tezgahın arkasında duran kişidir. O kişi de şahsi kalitesi doğrultusunda tezgahlarında daima kaliteli ürünler sergileyerek müşterilerine sunar.


Kuyumculuk sektörünün püf noktaları nelerdir?
N. YILDIZ: Her meslekte olduğu gibi, bu branşta da dükkanını kendin açıp kendin kapatacaksın. İşinin ve müşteri siparişlerinin sürekli olarak takipçisi olacaksın. Ve müşteri randevu sistemi konusunda çok hassas davranacaksın.
Kuyumculukta Tasarım Sanatı deyince neler anlaşılır? Müşterilerinizden gelen her türlü özel tasarım istekleri mutlaka karşılanıyor mu ?
N. YILDIZ: Her branşta “yaratıcılık” vasfı önde gelir. Kuyumculuk işinde de müşterilerin arzuları doğrultusunda yaratıcı olmak bizim ihtisasımızdır. Tüm tasarım istekleri kendi atölyemizde karşılanmaktadır. Müşteri memnuniyeti, bizim en başta gelen prensibimizdir.
Sevgililer Günü, Kadınlar Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, Doğum Günü gibi özel günler için ne tür kampanya çeşitleri ve fiyatları uyguluyorsunuz?
N. YILDIZ: Sorunuzdaki özel günler ve diğer özel hadiyelikler konusunda daima özel çeşitler sunmaktayız. Kampanya fiyatlarımız da en ekonomik tarzda olup, yoğun ilgi görmektedir.
Sünnet, Nişan, Düğün takıları için fiyat olarak Türkiye ile Almanya arasında farklılıklar var mı acaba? Bu konuda Gümrük kontrolleri esnasında ağır cezalar uygulandığı belirtiliyor. Bu işin aslı nedir ? Vatandaşlarımız nelere dikkat etmelidir ?
N. YILDIZ: Türkiye ve Almanya’da esas adı Sarraf olan bir kuyumcunun kendi özel fiyatları vardır. Ürünlerin Almanya’da biraz farklı olması ise, ziynet takılarındaki transport, vergi, eleman vs. giderlerinin fiyata yansımasından dolayıdır. Zaman zaman gazete haberlerine de konu olan gümrüklerde yaşanan olumsuzluklara maruz kalmamak için, bu tür takıların rizikosuz şekilde Almanya’dan satın alınmasını öneriyoruz.
Vatandaşlara tavsiyemiz, hisleri doğrultusunda güven duyduğu sarraflardan alışverişlerini yapmalarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir