Olaf Scholz’dan yılbaşı çağrısı: “Ters rüzgarlarla başa çıkabiliriz”

Almanya başbakanı Olaf Scholz, yılbaşı konuşmasıyla vatandaşlara seslendi. Şansölye konuşmasında vatandaşlara birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

“Önümüzdeki yıl birbirimize kenetlenelim” bu, Şansölye Olaf Scholz’un geçen yılki yeni Yıl konuşmasının son cümlelerinden biriydi. Scholz aynı cümleleri bu seneki konuşmasında da kullandı.

Şansölye bir kez daha Almanya’ya cesaret vermeye çalıştı. Scholz konuşmasında 2022 yılındaki zorlukları “Ters rüzgarlarla başa çıkabiliriz” diye hatırlatıp şunları söyledi, “İşler farklı bir şekilde sonuçlandı. Enflasyon düştü. Ücretler ve emekli maaşları artıyor. Gaz depolama tesisleri bu kış için ağzına kadar dolu.”

“BU HEPİMİZİN BAŞARISIYDI”

SPD’li politikacı konuşmasının devamında geçtiğimiz yıllarda enerji tasarrufu için alınan önlemlere değindi ve şunları söyledi, “ekonomik çöküşe direndiğimiz için işler farklı gelişti. Çünkü enerji tasarrufu yaptık ve zamanında gerekli önlemleri aldık. Bu hepimizin başarısıydı.”

“ÜÇ KRİZ”

Scholz yeni yıl konuşmasında üç krizden bahsetti: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, bunun sonucunda ortaya çıkan gaz krizi ve Filistin-İsrail savaşı. Şansölye bu üç kriz durumuyla ilgili şunları söyledi, “Çok fazla acı, çok fazla kan dökülüyor. Dünyamız daha çalkantılı ve daha sert bir hal aldı.”

AB’NİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Almanya’nın bazı bölgelerinde meydana gelen sel felaketiyle ilgili olarak Şansölye, “itfaiyenin ve silahlı kuvvetlerin tüm erkek ve kadınlarına, kurtarma hizmetlerine ve sellerle tüm güçleriyle mücadele eden çok sayıda gönüllüye” teşekkür etti. Scholz ayrıca “bu zor saatlerde onları yalnız bırakmayacağız” diyerek selden etkilenenlerin acısını paylaştığını ifade etti ve güçlü bir Avrupa Birliği’nden yana olduğunu vurguladı. Yeni ortak Avrupa iltica sistemi üzerinde varılan anlaşmayı bir başarı olarak değerlendirdi.

Daha güçlü sınır kontrollerinin “sınırlardan geçen insan sayısında gözle görülür bir azalmaya” yol açtığını belirten Scholz, “Rusya’nın kıtamızın doğusundaki savaşı, Orta Doğu’daki silahlı çatışma ve önümüzdeki sonbaharda yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde muhtemelen Avrupa’da bizim için de geniş kapsamlı sonuçları olacak” dedi ve güçlü bir AB’nin daha da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

ALMANYA’DA SİZ DEĞİL DE KİM BUNU BAŞARABİLİR?

Scholz, geçen yılki yeni yıl konuşmasında Almanya’nın zor zamanlarda kendini kontrol altına alan bir ülke olduğunu söylemişti. Toplumun çoğu zaman bir arada durma ihtiyacı hissetmediğinin açıkça görüldüğü bu yıl ise Scholz, Almanya’nın zorlukların üstesinden geldiğini çünkü diğer ülkelerin Almanya’ya güvendiğini söylüyor. Scholz’a yurtdışında sık sık “Bunu Almanya’da siz yapmazsanız kim yapabilir?” diye soruluyor.

Scholz, Federal Anayasa Mahkemesi’nin borç freni kararına rağmen hükümetin bu yıl ülkedeki insanlar için neler yaptığını sıraladı: “Çalışan orta sınıf için 15 milyar Euro daha az vergi, daha yüksek çocuk parası ve konut yardımı, düşük gelirliler için sosyal güvenlik primlerinde indirim.”

Son olarak Scholz konuşmasını birlik ve beraberlik çağrısı yaparak tamamladı ve şunları söyledi, “Birbirimize saygıyla yaklaşırsak, gelecekten korkmamıza gerek kalmaz. Önümüzdeki yıl da birbirimize destek olalım.”

Kaynak: ARTI49

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir