ÖNEŞ’TEN KAYMAKÇI CİNAYETİNE KINAMA

Hamburg Parlamentosu Milletvekili SPD’li Barış Öneş, 35 yıl önce hunharca katledilen Mehmet Kaymakçı ve benzer cinayetler konusunda bir kınama yazısı yayınladı.

Barış Öneş’in yazısı özetle şöyle:

Irkçılık tehlikesi, ırkçılık kurbanları anısına dikilen anı levhalarıyla somutlaşıyor. Almanya’da işlenen ırkçı cinayetlerin kurbanlarının isimlerinin sokak ya da anı levhalarıyla yaşatılması, ırkçılık tehlikesinin somut bir şekilde topluma yansıması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, 24 Temmuz 1985 yılında Hamburg’un Langenhorn semtinde ırkçılar tarafından katledilen Mehmet Kaymakçı anısına bu yıl içinde, katledildiği yere bir anı levha dikilmesi kararını saygı ve takdirle karşılıyorum. Kaymakçı’yı katledilişinin 35. yılında saygıyla anıyor, geride kalan ailesine sabır diliyorum. (…)

Bugüne kadar bu tür saldırılara gereken tavrın alınmaması, son yıllardaki Hanau saldırısı gibi olaylarla ırkçılığın katliam boyutuna dönüşmesine neden olmuştur. Irkçı zihniyetlerin artık sadece yabancıları değil, Lübcke gibi ılımlı yabancı politikası güden Alman siyasetçileri de hedef alması, ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun da en bariz örneğidir.

Mehmet Kaymakçı cinayeti:
24 Temmuz 1985 tarihinde Langenhorn semtinde işten çıkıp eve giderken yol üstündeki birahaneye giren duvar ustası Mehmet Kaymakçı (29), burada 3 dazlak gençle karşılaştı.

Polisin raporuna göre dazlak gençlerle siyasi tartışmaya giren Kaymakçı, geç vakit birahaneden çıkıp evine giderken dazlakların saldırısına uğradı. Kaymakçı’yı tekme ve yumruklarla döverek bayıltan ırkçı saldırganlar, daha sonra adamı Kiwittsmoor Parkının çalılıklarının arasına çekerek burada kafasını 94 kiloluk beton blokla ezdiler. Komşuların da şahit olduğu olay sonrası Mario B. (20), Frank P. (21) ve Bernd M. (20) tutuklandı ve Mart 1986 tarihinde “Ölümle sonuçlanan adam yaralama” ve “cinayete teşebbüs” suçlamalarıyla dava başladı. Mahkeme karşısında cinayeti üstlenen ırkçı katiller, hâkim karşısında Türkleri mahvetmek istediklerini söylediler. Hâkim, katillerin Neonazi kadrolarıyla ve dazlak gruplarıyla ilişkilerini görmezden gelirken, katiller Türk gençlik gruplarından korktuklarını iddia ederek kurban muamelesi bile gördüler. Hamburg Eyalet Mahkemesinde görülen davada bilirkişi, 3 ırkçı gencin psikolojik rahatsızlığı ve kişilik bozukluğu olduğu raporu verirken, kararda sinsice ve ortaklaşa işlenen ırkçı cinayetten bahsedilmedi bile ve gençlerden ikisine 8’er yıl, birine ise 7 yıl hapis cezası verildi.


     ****

Foto: Mehmet Kaymakçı

KAYMAKÇI BUGÜN 17.00’DE ANILACAK

Öte yandan, Mehmet Kaymakçı’yı anmak, ırkçılığı bir kez daha lanetlemek için 24 Temmuz, saat 17:00 – 19:00 arası Hohe Liedt’te anma mitingi düzenlendi..

İnisiyatif sorumlularından Gürsel Yıldırım imzası ile yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:


Çünkü, Auschwitz’den kurtulan Primo Levi dediği gibi, “Oldu ve sonuç olarak tekrar olabilir: söylememiz gereken şeyin özü budur.”. Bu sözün ruhunu ve hikayemizi kendimiz belirlemek ve anlatmak istediğimiz için, Mehmet Kaymakçı’nın öldürülmesinin 35. yıldönümünde Mehmet Kaymakçı’yı anmak için Hohe Liedt’te toplanacağız. Anma nerede ne şekilde kendini gösteriyorsa göstersin, “ırkçılığa hayır” diyen herkese, korona şartlarına uymak şartıyla, açıktır. Anma etkinliği için saat 17.00 ile 19.00 arasında yapılacak. Katılmak isteyenlere, gerekli mesafe ve hijyen kurallarını ayarlayabilmemiz için bizimle temasa geçmelerini tavsiye ederiz.

Gülüstan Avcı, Faruk Arslan, Ramazan Avcı İnisiyatifi adına

İletişim: Gürsel Yıldırım E-posta: guersel2@gmx.de

Tel: 0176 – 65 900 544

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir