Hamburg Parlamentosu’ndan Notlar

Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun 1 Aralık tarihli oturumundan Notları Milletvekili Güngör Yılmaz sizler için derledi

Konu başlıkları şöyle:

•          Koalisyon sözleşmesi tartışıldı

•          Pilot proje kapsamında ilk kez CO2 emisyon masrafları dikkate alınacak

•          Hamburg Korona Yardımları 2022’de de devam edecek

•          Eyalet Toplum Polisi‘nde yaka numarası taşıma zorunluluğu genel uygulamaya dönüşecek

Koalisyon sözleşmesi tartışıldı

Yeni Federal Hükümeti kurmak için SPD, Yeşiller ve FDP tarafından mutabakat sağlanan koalisyon sözleşmesi eyalet parlamentosunda tartışıldı.

Koalisyon sözleşmesinin topluma ve ekonomiye yeni ufuklar açtığını söyleyen hükümet ortakları, sözleşmenin iklim korunması ve ekonomik dönüşümün yanı sıra, aynı zamanda sosyal dengeyi sağlama yükümlülüğünün üstesinden gelecek şekilde olduğunu kaydettiler. Sözleşmede Hamburg’dan ilham alındığını görmenin ayrı bir gurur kaynağı olduğu ifade edildi.

Buna örnek olarak Hamburg’da yıllar önce alınan 12 euro asgari ücret dile getirilerek, bundan Almanya genelinde 10 milyon çalışanın yararlanacağına işaret edildi.

Çocuk Temel Güvencesi altında öngörülen ödentinin, yoksulluk tehdidi altında olan çocukların ve ailelerin durumunu iyileştireceği vurgulandı. Çocuk haklarının anayasaya alınmasını ve seçme hakkının 16’ya düşürülmesini öngören maddelerin de çoktan yapılması gereken adımlar olarak nitelendirildi.

Aynı şekilde vasıflı işçi göçü, vatandaşlık ve yabancılar için ikamet yasasında yapılmak istenen önemli değişiklikler de olumlu olarak değerlendirilerek, bunlarda da Hamburg’un ilham verdiği belirtildi.

Pilot proje kapsamında ilk kez CO2 emisyon masrafları dikkate alınacak

Neredeyse her üretim ve ticari faaliyetin CO2 emisyonuna neden olduğu, ama bunun iklime ve topluma somut maliyeti konusunda pek algı oluşmadığından hareket eden hükümet partileri, duyarlılık sağlamak için bir önerge hazırladılar. 

Önergede, pilot proje bazında bir üretim ve ticari faaliyette diğer masrafların yanı sıra, CO2 salınımının neden olduğu muhtemel iktisadi kayıplarında masraf kaleminde gösterilmesi talep ediliyor. Bunun için ilk etapta belediye bünyesinde bir inşaat projesi ve yine belediye bünyesinde bir tedarik zinciri ve hizmet kolundan birer faaliyet, proje kapsamında örnekleme için kullanılacak.

Söz konusu projelerde ekonomik verimlilik ve fizibilite hesapları, CO2 salınımının, iklim, insanlar ve şehir için yaratacağı muhtemel masraflar da göz önünde bulundurularak yapılacak. Proje çerçevesinde aynı zamanda iklim dostu ürün kullanımı, üretim ve planlama prosedürlerinin uygulanmasının da araştırılması öngörülüyor.

Hamburg Korona Yardımları 2022’de de devam edecek

Hamburg Eyalet Hükümeti (Senato), Korona pandemisinin güç kazanması ve ekonomik etkileri konusundaki endişeleri dikkate alarak, korona yardımlarının süreceğini açıkladı. Pandemi sürecinde Hamburg’un şirketlerin likidite sorunlarının çözümünde yardımcı olmak ve iflasları engellemek için çok yönlü ve çok sayıda önlemler aldığı vurgulandı. Korona krizinin başlamasından bu yana, vergi indirimleri dahil, Hamburg’un neredeyse 10 milyar euro korona yardımı dağıttığı kaydedildi. En temel yardımların süresinin mevcut durum nedeniyle 2022 Mart ayının sonuna kadar uzatıldığını açıklayan Eyalet Maliye Bakanı Andreas Dressel, “Korona pandemisinden etkilenen şirketlere ve girişimcilere net bir söz veriyoruz: Hamburg Korona Yardımları, gerek duyulduğu sürece devam edecek. Hamburg Yatırım ve Teşvik Bankası (İFB) 2022 yılının Mart ayı sonuna kadar uzatılan “Geçici Yardım“ (Überbrückungshilfe) ve “Yeni Başlangıç Yardımı“nın (Neustarthilfe) devamında veya yeniden verilmesinde ödemeler en hızlı şekilde gerçekleştirecek“ şeklinde konuştu.

Eyalet Toplum Polisi‘nde yaka numarası taşıma zorunluluğu genel uygulamaya dönüşecek

Eyalet Toplum Polis teşkilatının birim olarak dahil olduğu polisiye uygulamalarında, memurlarının yaka numarası taşıma zorunluluğunun genel uygulamaya dönüşmesi talep edildi.

SPD ve Yeşiller’in sunduğu önerge, Kasım 2019 deneme olarak başlatılan ve 31.12.2021 tarihine kadar sınırlı olan uygulamanın, edinilen olumlu tecrübeler ışığında, süresiz devam etmesini öngörüyor.

Önergede, yaka numaralarının görevdeki her polisin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edilebilmesini sağladığını ve böylece hak ihlallerinde başka polislerin ve tüm teşkilatın zan altında kalmasını önlediğine işaret edildi.

Ayrıca hukuk devletinin ve polisin halka daha yakın olması açısından da yaka numarası zorunluluğunun faydalı olacağına dikkat çekildi.

Öneri ve eleştirileriniz için iletişim
E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir