Riyad’da neler yaşandı? Ali Koç Habertürk’te dakika dakika o anları anlattı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Kupa’da yaşanan olaylar hakkında Habertürk’e çok özel açıklamalarda bulundu. ‘Nedir Ne Değildir Özel’ programında Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Koç, pankart krizini ve TFF ile yaptıkları üçlü toplantıya dair tüm detayları dakika dakika anlattı.

HABERTÜRK Gazetesi’nin haberine göre;

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk ekranlarında yayınlanan ‘Nedir Ne Değildir Özel’ programında Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtladı. Koç, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan fakat karşılaşma öncesi çıkan bir dizi kriz nedeniyle ertelenen Süper Kupa maçında yaşananları dakika dakika anlattı.

İşte Ali Koç’un açıklamaları:

Atamız’ın sözünü gündeme getiriyorum; ‘Yurtta sulh cihanda sulh’. Hatta o pankartı İngilizce çıkmak istiyoruz. Bizim için o pankart olmazsa olmaz da değil, işin ekstrası. Ben ve yöneticilerim Suudi Arabistan’ın eski federasyon başkanının evine yemeğe gidiyoruz, öğle yemeğine. Biz orada iken telefon geliyor. Sayın Büyükekşi’den telefon geliyor. Federasyonun kaldığı otele gelmemizi istiyor. Toplantıya 17.30’da toplantıya oturuyoruz. Maç 20.30’da.

Otele gidiyoruz. Kat tıklım tıklım. Tek gireceksiniz deniyor. Masada Gençlik ve Spor Bakanımız, sayın Dursun Özbek var. Odaya gidiyoruz. Oturuyorum masaya. Bir de Sayın Bakanımızın iki danışmanı var. İlerleyen saatlerde Sayın Kasapoğlu da toplantıya katılıyor. Eski spor bakanı. Birkaç danışmanı yanında. Spor Bakanımız da orta yolu bulmaya çalışıyor. Aklı selimle orta yolu bulup maçın oynanması için. Ben oraya oturuyorum, sessizlik var. Bir kağıt alıyorum. Sayın Başkan ‘Her şey yolunda maç başlayacak, gösteri, ışık, alev, şehitlerimiz için 1 dakika saygı duruşu olacak, milli marşlar çalınacak’ diye programı anlatıyor”

“BİZ 100. YIL FORMASIYLA ÇIKMAK İSTEDİK”

“Diyorlar ki, ‘Sizin pankart ve tişört’. ‘Bizim pankartla derdimiz yok’ diyoruz. Fenerbahçe’nin tişörtte ısrarının sebebi 100. yılın formasını bir kere kullandık. 29 Ekim’de maçımız vardı. Biz Süper Kupa maçında 100. yıl formamızla çıkamayacağımız için ısınmaya tişörtle çıkmak istedik. Bize anlatılan etkinlikler, planlanan gösteriler, görseller onlar bunlar içinde böyle bir formayla çıkmanın sıkıntı olacağı aklımızın ucundan geçmiyor.

“GALATASARAY DA O GÜN PANKART BASTIRMIŞ”

Bize bunun sıkıntı olduğu söylendi. Anladıağım kadarıyla Galatasaray da o gün pankart bastırmış ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diye ve ısınma formalarının üstüne Atamızı bastırmışlar.

“ATATÜRK’SÜZ 100. YIL KUTLAMASI OLMAZ!”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı TFF’nin 100. yılı. Atatürksüz, Cumhuriyetsiz kutlama aklımızın ucundan geçmedi. Meğerse Suudi yetkililer talepleri reddetmiş. Federasyondan bahsediyorum. Bu maç günü falan da olmadı. Maça gelen günler içinde oldu. Yola çıkmadan bile sıkıntılar vardı. Bu taraflarını söylemiyorlar. Bunlar gizli kalmaz, er ya da geç çıkacak. Pankart, şanlı Cumhuriyet 100. yılı, marş, çocuklarımızın tişörtler ve bir de ledlerde Atatürk’ün posterini kaldırıldığını biliyoruz.

“EN AZ SIKINTILI TARAF SUUDİLER”

Burada işi deştikçe, dibine indikçe bu süreçte en az sıkıntılı taraf Suudiler. Bizim anladığımız kadarıyla maç gününden çok önce programla ilgili sıkıntılar ortaya çıkmış zaten.

Suudilerin çok toleranslı davrandıklarını söyleyemem. Burada hassasiyetler varsa biz bunu maç günü mü öğreneceğiz”

“SORUMLULUK FEDERASYON’DA”

“Ömer Çelik Bey çok güzel konuşmuş. ‘Burada planlama hatası yapılmış’ demiş. Sonuna kadar haklı. Belki de hiç planlama yapılmamış. Sorumluluk net olarak Federasyon’da”

“DURSUN BEY İLE HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI OLARAK BİRE BİR AYNI NOKTADAYDIK”

Dursun Bey de biz de hayatın olağan akışına aykırı olarak bire bir aynıydık. İkimiz de benzer sıkıntılarda bire bir aynı noktadaydık. Onun için çıldırıyoruz. Niye herşey Fenerbahçe’ye, bırakın Fenerbahçe’ye Ali Koç’a bağlanıyor?

“POLİSLER, SOYUNMA ODASINA GİRDİ, PANKARTI ALDI”

Biz hemen oynamayız demedik, bu maçı oynamamız lazım dedik. Bir deneyelim. Isınmaya bu formalarla çıkmayı deneriz dedik. Stattaki federasyon yetkililerinden garip mesajlar gelmeye başladı. Soyunma odalarına polis girdi. FIFA kurallarına göre soyunma odalarına polisin girmemesi gerekir. Pankartı aldılar, maçtan sonra vereceğiz dediler. İş gerilmeye başlayınca iki kulüp de 18.35 gibi oteli arayıp takımlara ‘bekleyin’ dedi.

“MAÇA ÇIKARKEN FUTBOLCULARIN ÜSTÜ ARANACAK’ BİLGİSİ GELDİ”

Sayın Bakan aradaki sıkıntının giderilmesi için samimi bir çaba sarf etti. İstenilen noktaya gelinemedi. Bu arada Türkiye’de yer yerinden oynuyor, iş bambaşka yere çekiliyor. Biz 17.30’dan sonraki süreçte Türkiye’den fazla bilgi alamadım. Ama WhatsApp grubunda bize destek veren 18 kulüp yekvücud oldu. Stattan bir haber daha geldi. ‘Buraya gelindiği takdirde sahaya çıkarken futbolcuların üstünü arayacağız’ dendi.

“İŞ ARTIK İNATLAŞMAYA BİNMİŞ VAZİYETTE”

Suudi yetkilinin, fedarasyon yetkilisine söylediği biz toplantıda iken bize iletiliyor. Personelimiz de bunu söylüyor bize. İş artık inatlaşmaya binmiş vaziyette. Oraya gidelim bakalım deneyelim fikrinden vazgeçiyoruz. Sıkıntı olsa şehrin dışına yemeğe gider miyiz şehirden iki saat uzağa. Ekstra bilet peşinde koşar mıyız? Sayın başkanla ayrı otellerde kaldığımız için ilk toplantımız 17.30’da. Sayın Özbek 1 saat önce gelmişti. Oraya geldiğimizde öyle bilgi kirliliği vardı ki, Parla marşı, İstiklal Marşı oldu. Doğru dürüst planlamayla iş bu noktalara gelmezdi. Onu anlatmaya çalışıyorum. Misafir olarak gittiğimiz ülkenin hassasiyeti varsa bunu bize söyleyeceksiniz.

İbrahim Bey, Suudilere yazdığı cevabı anlatıyor. Atatürk’ü, Parla marşını, 100. logosunu anlatıyor. ‘Onların yazdığı mektubu bize göster’ dedik. Dedi ki ‘yanımızda yok’ İki mektubu görürsek işin aslı astarı ortaya çıkar. Söylediği gibi Fenerbahçe ve Galatasaray’ın sözleşmeden haberi var, imzayı attılar, vekalet verildi, her şey normal seyrinde iken son dakika Fenerbahçe ve Galatasaray geldi talep dışı davrandı, bunun uzaktan yakından alakası yok.

“MAÇA ÜÇ SAAT KALA FEDERASYON’DAN DUYUYORUZ Kİ MAÇIN OYNANMASINI ENGELLEYECEK SIKINTI VAR”

Kim nerede, hangi yönetici kiminle konuştu, yazışmalar, oradaki insanlarla konuşuyouz. Orada da tanıdıklarımız var. İş dönüyor dolaşıyor, Federasyon farkında. Kendi elemanları var sahada. Bunlar konuşuluyor, görseller, sahada ne olacak, ne edilecek? Burada sıkıntı Federasyon çalışanlarına söyleniyor. Bunu yokmuş gibi varsayıp, hepimizin uçağa binip maça 3 saat kala federasyonumuzun ağzından duyuyoruz ki, maçı oynanmasını engelleyecek sıkıntı var.

“NET ÇİZGİLERİNİ EN BAŞTAN ÖĞRENSEK GİTMEZDİK!”

“Galatasaray, Fenerbahçe sahaya çıksaydı, Federasyonumuz çıkmayın demezdi. Üçlü alınan bu şartlarda oynanmayacağına dair karar var. İki alternatif var. Doğru dürüst planlanmamış, iletişim kurulmamış, organizasyonun bütün detayları paylaşılmamış, evraka dökülmemiş, yolda kervan düzülüyor. Veyahut bunların hepsi yapılmış Suudi yetkililer arıza çıkarmış, ikisinden biri. Ben ikinciye inanmıyorum. Çünkü Suudiler bir gram esnemediler. Başından beri çizgileri var demek ki. Biz bunu baştan bilseydik ya ona göre giderdik veya gitmezdik. 101. yılı orada oynardık veya.”

“VİCDANIM KALDIRAMIYOR”

“Burada benim Federasyonla ilgili vicdanımın kaldıramadığı konu çıkın ‘öyle sözleşme yok, Fenerbahçe çarşamba günü talepler getirdi’ diye niye söylemiyorsun. Bugün federasyon başkanına mektup yolladım. Sayın İbrahim Burkay’la görüştük birkaç defa. İki mektup yolladık. Niye burada asli suçlunun federasyon olduğunu anlattığım mektup var. Sayın bakanımız FIFA kurallarına göre oynanacağı kararlaştırıldı diyor, tamam. Sözleşme var deniyor ama biz sözleşmeyi bilmiyoruz. Siz iptal edilen konuları haber vermediniz mi diyoruz. Sayın Büyükekşi toplasanız 5 dakika konuştu. Bu projenin sorumlusu sayın İbrahim Burkay konuştu.”

DAKİKA DAKİKA ANLATTI

O kadar plansızız ki. Millet statta. Soyunma odalarından tatsız haber gelince takım otobüsünü durdurduk. Sayın başkana söylüyorum. Konuyu çözmeye çalışıyoruz. Benim burada bir sürü mesajım var. Çocuklar rahatsız, tekrar yemek yiyorlar. 18.38’de başlıyor yazışma. ‘Takımı tutun bizden direktif bekleyin’ diyoum. Lütfen bekleyin, Galatasaray da bekliyor diyorum. 18.51’de ‘Biz de haber bekliyoruz’ diyorum. 19.00’da ‘Galatasaray da bekliyor, yalnız işler karışmaya başladı, polis soyunma odasına girmiş pankartları almış’ diyorum. 19.19’da sportif direktörüm ‘Oynamama riski var mı’ diye soruyor. ‘Ne yazık ki büyük risk var’ diyorum. 19.43’de ‘Lütfen oyuncularımıza söyleyin sosyal medya paylaşımı kessinler’ diyorum. Yerli oyuncularımız için. 19.45’te çok duygusallaştı futbolcular deniyor. Galatasaray havaalanına yola çıkmış diye haber geldi deniyor.

21.20’de ‘Ne yazık ki maç oynanmıyor eve dönüyoruz’ diye yazıyorum. ‘Uçağa öne çekebilir miyiz’ deniyor. 18.39 ile 22.30 arasında sportif direktör ile yaptığımız yazışmalar burada. Takım da çok hazırdı. Maçın oynanmamasının bizim için dezavantaj olduğunu düşünüyoruz. Galatasaray da böyle düşünebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir