Rosa Luxemburg, Karl Libknecht anma yürüyüşünde polis şiddeti

İşçi sınıfı önderlerinden Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, katledilişlerinin 102. yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de anıldı.  Polisin, otonom ve antifaşistlerin oluşturduğu blokta açılan Özgür Almanya Gençliği (FDJ) bayrağını yasak olduğu gerekçesiyle  zorla almak istemesi arbedeye neden oldu.

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, katledilişlerinin 102. yılında polisin tahrik girişimine rağmen anıldı. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen işçi sınıfı liderlerini anma yürüyüşü, bu kez pandemi koşullarında yapılabildi. Anma öncesinde antifaşist gruplar arasında etkinliğin pandemi nedeniyle ertelenmesi yönünde tartışmalar yaşandı.

Sol Parti (Die Linke) Almanya’nın kapanması sırasında daha çok koronavirüs bulaşına sebep olmamak için anma etkiliğini 14 Mart’ta gerçekleştireceğini duyurdu. Anma etkinliği Die Linke olmadan Alman Komunist Partisi, MLPD ve Türkiye siyasi gruplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Berlin Frankfurter Tor’da yürüyüş henüz başlamadan otonom ve anti-faşistlerin oluşturduğu blokta açılan FDJ bayrağı, yasak olduğu gerekçesiyle polis tarafından zorla alınmak istendi. Göstericiler polisin zor kullanması karşısında kolkola girerek kendilerini koruma pozisyonu aldılar. Yürüyüşün başlamasını engelleyen polis takviye kuvvetlerinin gelmesiyle FDJ bayrağının bulunduğu bloka zorla girerek bayrağı göstericilerden aldı. Kolluk güçleri, göstericilerle aralarına mesafe koymak yerine zaman zaman göstericilerin arasına girerek bir çok kişinin sıkışmasına yere düşerek hırpalanmasına neden oldu. Pandemi nedeniyle oluşturulmak istenen fiziki mesafe de zaman zaman ortadan kalktı. Bu kez de fiziki uyulmadığı gerekçesi öne sürülerek yürüyüş engellenmek istendi.

Yürüyüşte 32 kişinin gözaltına alındığı, 56 kişinin hakkında da soruşturma açıldığı belirtildi. Göstericiler, polisin nobran tutumunu sloganlarla kınandı.

Yürüyüş korteji, polisin geri çekilmesi ve araya mesafe koyması sonrasında anma etkinliğinin yapılacağı sosyalistlerin mezarlığının bulunduğu Lichtenberg’e doğru hareket etti.

Anma töreni, komunist önderlerin mezarlarının başında devam etti.

FDJ NEDİR?

Polisin arbede gerekçesi olarak gösterdiği FDJ’nin (Özgür Alman Gençliği – Freie Deutsche Jugend) temeli, 1936 yılında Paris’te ve 1938 yılında Prag’ta sürgünde bulunan Alman antifaşist gençleri tarafından atıldı. Hitler faşizminin işgaliyle Paris ve Prag’ta çalışmaları engellendi. 1939 yılında kurulan Londra grubunun çalışmaları ise aksamadan devam etti. FDJ (Özgür Alman Gençliği), İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde örgütlenerek ülkedeki en büyük gençlik örgütü olarak varlığını sürdürdü. 1954 yılında özellikle sendika gençliği üzerinde etkili, otuzbin üyeli FDJ Federal Almanya ise yasaklandı. FDJ Federal Almanya bayrağı da hala yasak kapsamında. FDJ ise iki Almanya’nın birleşmesiyle eski gücünü kaybetti. İki örgütün bayraklarının benzeşmesi Almanya’da yasak tartışmalarının yapılmasına neden oluyor.

Kaynak : BİRGÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir