Savaşlara ve Göçmen Krizine Karşı Hamburg’da Birlik Mesajı Verildi

Hamburg Eyalet Bağımsız Milletvekilleri Mehmet Yıldız, Martin Dolzer ve Metin Kaya’nın ortaklaşa imza attığı Barış ve Dayanışma Festivali, Billstedt Marktplatz’da gerçekleşti ve büyük bir ilgi gördü. Ünlü Alman siyasetçi Willy Brandt’ın oğlu Peter Brandt, festivalde bir konuşma yaptı.

GAZETEM/HAMBURG

700’den fazla vatandaşın katıldığı etkinlikte, özellikle savaş karşıtı barış mesajları öne çıktı. Sanatçılar da sahne alarak izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

MEHMET YILDIZ: “SAVAŞI KİMİN BAŞLATTIĞI ÖNEMLİ DEĞİL; HİÇBİR TARAFIN BİR ŞEHRİ YOK ETME HAKKI YOKTUR”

Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, savaşlarda en çok zarar görenlerin işçiler ve sıradan insanlar olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

“Zenginler, savaşlardan ilk kaçanlar ve aynı zamanda bu savaşlardan kâr sağlayanlardır. Yıllardır savaşların sona ermesini ve diplomatik görüşmelerin yapılmasını savunuyoruz. Savaşlar diyalog yoluyla çözülmeli ve insanlar barış içinde yaşamalı. Ukrayna, Filistin, Yemen fark etmeksizin, bu savaşlar son bulmalıdır. Geçen yıl Filistin-İsrail savaşında kadınlar ve çocuklar hedef alındı. Savaşı kimin başlattığı önemli değil; hiçbir tarafın bir şehri yok etme hakkı yoktur. Hamas dahil sivilleri öldüren herkes savaş suçlusudur. Masum çocukların ölümü kabul edilemez.”

Yıldız, Almanya’daki göç tartışmalarına da değinerek şunları ekledi: 

“Billstedt’e baktığımızda, bu bölgenin en yoğun göçmen nüfusuna sahip yerlerden biri olduğunu görüyoruz. İnsanların büyük çoğunluğu, ülkelerinden ayrılmak ya da sevdiklerini geride bırakmak istemezler. Her göçmen, ailesinin yanında kalmayı tercih ederdi. Ancak, göçmenlerin bu ülkenin (Almanya’nın) sorunlarından sorumlu olduğu yönünde bir algı oluşturuluyor. Bu, bir göçmen sorunu değil, kapitalist sömürünün bir sonucudur. Sürekli olarak daha fazla silah gönderiliyor, çatışmalar kendi çıkarları doğrultusunda destekleniyor, savaşlar çıkarılıyor ve ülkelerin yeraltı ve yerüstü zenginlikleri sömürülerek insanlar yoksulluğa terk ediliyor. Yıllardır insanlar çatışma ve savaş ortamından kaçmak zorunda kalıyor. UNESCO verilerine göre 117 milyon insan yerinden edilmiş durumda ve güçsüz bir şekilde yollardalar. Bunların %95’i ülke içinde veya komşu ülkelere göç ediyor, sadece çok azı Avrupa’ya geliyor. Ancak Avrupa sınırlarını kapatıyor ve sanki tüm göçmenler Avrupa kapılarında bekliyormuş gibi propaganda yapılıyor. Ülkelerindeki sorunların sorumlusu sanki göçmenlermiş gibi ırkçı bir propaganda yürütülüyor.”

PETER BRANDT “İSRAİL’İN GAZZE İŞGALİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI”

Alman siyasetçi Peter Brandt, Almanya’nın dünya çapında devam eden savaşlarda önemli bir rol oynadığını vurguladı. İsrail-Filistin çatışmasına değinen Brandt, şunları söyledi: 

“İsrail-Filistin çatışması, 1948’de İsrail’in kuruluşundan önce başlamıştır. Suç her zaman bireyseldir ve miras alınamaz. Holokost’tan sorumluluk, Batı Şeria ve Gazze’de İsrail’in yarım yüzyılı aşkın süredir devam eden uluslararası hukuka aykırı işgalini eleştiren seslerin bastırılmasına dönüştürülmemelidir.”

Brandt, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili olarak ise şu uyarıda bulundu: 

“Ukrayna savaşı daha büyük bir çatışmaya dönüşebilir ve Avrupa’da sınırlı bir nükleer savaş tehlikesi ortaya çıkabilir. Bu savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, birçok kişi ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Askeri bir çözüm gözükmüyor; ateşkes ve barış görüşmeleri iki taraf için de en doğru çözüm olacaktır.”

Brandt ayrıca iklim krizinin büyük göç hareketlerine ve su, gıda, arazi gibi kaynaklar için acımasız mücadelelere yol açtığını belirtti. Dünya ya silahsızlanma ve barışçıl işbirliği yoluna gidecek ya da küresel çatışmaların yeni bir şiddet döngüsüne izin verecek, diye ekledi.

METİN KAYA: “ ALMANYA, ABD’YE BOĞUN EĞİYOR”

NATO ve ABD’nin Rusya’ya karşı izlediği savaş politikalarını eleştiren Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Metin Kaya , Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye attıklarını vurguladı. Kaya, “Tarih boyunca savaşlar yalanlarla başlatıldı; bugün de benzer bir senaryo görüyoruz. NATO, Rusya’yı düşman olarak gösterip, halkları savaşa hazırlıyor. Almanya da Ukrayna’ya silah yardımları ve Rusya’nın erken uyarı sistemlerine yapılan saldırılarla bu savaşın parçası haline geldi” dedi. Özellikle gençlerin savaş için militarize edildiğini belirten Kaya, okullarda ve spor alanlarında askeri propaganda yapıldığını eleştirdi.

Kaya, Almanya’nın ABD’nin kararlarına sorgusuz sualsiz boyun eğdiğini, Kuzey Akım boru hattı saldırısı ve Avrupa’da füze konuşlandırılması gibi adımlarla savaşa daha fazla dahil olduğunu söyledi. “Diplomasi yerine savaşın tercih edilmesi Avrupa’nın geleceğini riske atıyor. Halklarımızın çıkarı için savaşa hayır demeli ve barış için diyalog kanallarını açık tutmalıyız” diyerek, diplomasiye dönülmesi gerektiğini vurguladı.

MARTİN DOLZER : “ALMANYA’NIN ASKERİ POLİTİKASI ÇIKMAZ SOKAK”

Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Martin Dolzer, Ukrayna/Rusya ve İsrail/Filistin çatışmalarının yanı sıra ekonomik krizin derinleşmesiyle artan küresel belirsizliklere dikkat çekerek, Avrupa ve Alman hükümetlerinin silahlanma, toplumun askerileştirilmesi ve demokrasi standartlarının zayıflatılması yönündeki politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Dolzer, bu politikaların çıkmaz bir yol olduğunu vurgulayarak, “Toplumun geniş kesimlerinin çıkarlarını gözeten, onurlu bir yaşamı herkes için mümkün kılan ve dünya barışını hedefleyen bir yaklaşım benimsenmeli. ABD’nin NATO aracılığıyla tek başına üstünlük sağlaması, ne Almanya’da yaşayanlar ne de dünya genelindeki halklar için bir çözüm olabilir” şeklinde konuştu.

SANATÇILARIN PERFORMANSI ALKIŞ ALDI

Festivalde Team DJ Mo, Linda Kreankova, Rene Tenenjou, Claus Veith ve Murat İnce ve Nalband sahne alarak izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir