TGH Başkanı Murat Kaplan: “TGH hepimizindir!”

24 derneğin üye olduğu çatı kuruluşu Hamburg Türk Toplumu’nda 3 yıldır Başkan olarak görev yapan Murat Kaplan,12 Aralık Pazar günü yapılacak seçimli Genel Kurul öncesinde Gazetem.eu’ya açıklamalarda bulundu. TGH’nin yapısı, prensipleri, üyelik sistemi ve istifalar konusundaki sorularımızı yanıtlayan Kaplan, “TGH pozitif bir Markadır” dedi.

Röportaj: Mehmet ATAK

Kısa adı TGH (Türkische Gemeinde Hamburg) olan Hamburg Türk Toplumu Başkanı Murat Kaplan, 12 Aralık Pazar günü yapılacak Genel Kurul’da tekrar aday olacağını belirtirken, kamuoyunun gündeminde bulunan bazı konularda açıklamada bulundu ve gelecek için hedeflerini sıraladı. 

İşte Murat Kaplan’la söyleşimiz…   

TGH POZİTİF BİR MARKADIR

* Sayın Kaplan, TGH nedir; kamuoyu için bu isim neyi ifade ediyor ?  

MURAT KAPLAN: 1985 yılı Aralık ayı sonlarında Ramazan Avcı’nın Dazlaklar tarafından öldürülmesinin ardından Prof. Hakkı Keskin öncülüğünde kurulan geniş tabanlı Türkiye Göçmenler Birliği, zaman içinde “Hamburg Türk Toplumu” ismini almıştır. İsmin hangi şekilde daha doğru olması ancak derneğimizin tüzüğünün ve üye derneklerimizin inisiyatifi ile değişebilir. Benim Başkanlık yaptığım süreçte üyelerimizden hiç bir değişiklik teklifi gelmemiştir. Özellikle defalarca Tüzük Komisyonu için çağrılarımız yankı bulmamıştır. Benim şahsi düşüncem ise, TGH’nin pozitif bir „Marka“ olduğudur. TGH  (Türkische Gemeinde Hamburg) Almanca ismimizin kısaltılmasıdır.
Genel Kurulda bu defa gündem olmasa da, gelecek yılki seçimsiz genel kurul için öneriler olursa, üyelerimiz en iyi şekilde değerlendirecektir. Bizler Türkiye’den gelen Göçmenlerin Çocukları olarak,  tüzüğümüze uygun ve derneklerimizin fikirlerini tartışarak her zamanki gibi bir çözümü buluruz inancındayım.

TGH BAĞIMSIZ VE PARTİLERÜSTÜ BİR KURULUŞTUR

* Sayın Başkan, TGH bağımsız bir çatı derneği midir?

MURAT KAPLAN: 2018’de seçilmiş yönetim kurulu olarak tüm önceki Başkanlarımız ile istişarede olduk, hepsinin emeği büyüktür. Kendi tecrübeleri ve tavsiyelerini dikkate aldık. Bizim niyetimiz ve yolumuz TGH’daki evrimi sağlıklı ve sağlam adımlarla yeni nesile taşımaktır.TGH’nin bağımsız ve partilerüstü yapısını koruyoruz. Burda doğan Gurbetçi çocukların daha farklı yaklaşımlara ihtiyaçları var.
Bunu yönetim kurulundaki evrim ile çözeceğimizi görüyoruz. Çoğunlukla yöneticilerimiz artık Almanya doğumlu ve bu husus da otomatikman farklı bir yaklaşım getiriyor.
Üye derneklermizin etkinlikleri ile TGH daha renkli bir yapıya bürünmüştür. Derneklerimizin bize üyelikleri başka çatı derneklerindeki gibi değil, bilakis daha demokratiktir. Derneklerimizn kendi çalışmalarına TGH Tüzüğü kısıtlama getirmez.
   

* Korona pandemisi tedbirleri doğrultusunda çatı kuruluşu Hamburg Türk Toplumu’nun Genel Kurul’unun gecikmeli olarak 12 Aralık’ta yapılacağı açıklandı. 3 yıllık görev sürenizde, kurumsal olarak topluma hangi dallarda hizmetler verildi, ne tür etkinlikler gerçekleştirildi?

MURAT KAPLAN: 3 Yıllık süreçte özellikle ağırlık verdiğimiz konuların başında Siyasi alanlardaki çalışmalarımız gelir. Göçmenler Müzesi’nin Hamburg’da kurulması (Hamburg Koalisyon anlaşmasına girdi), Çifte Vatandaşlık ve Irkcılıga karşı mücadele ağırlıklı konularımızdı. Mesela NSU „Untersuchungsausschuss“ ile hâlâ bir
ilerleme yok!
Önemli etkinliklerimizden birisi Hamburg Belediye Başkanımızın bizleri uzunca bir süreden sonra ziyaret etmesiydi. Bu pozitif sinyal ileride meyvelerini verecektir.
TGH olarak Hanau ve Halle gibi üzücü olaylarda, sadece refleks göstermediğimiz gibi, yerimiz en son Hanau olaylarından sonra Rathausplatzdaki etkinlikde görülmüştür. Korona süreci, bizi de bir çok konuda alıkoydu ama bu, biz içimize kapandık demek değildir. Rutin faaliyetlerimiz aynen devam etmiştir. 

ORTAK AKIL İLE ÇARELER ÜRETİLMELİ

* Son 2 yıldaki Korona döneminde, Proje bazında sunduğunuz hizmetlerde ne gibi kısıtlamalar görüldü; bu durum 2022 yılı faaliyetlerinize nasıl yansıyacak?

MURAT KAPLAN: Projelerimizde kısıtlamalardan hariç, maalesef  2 Projemizin devamı için de onay gelmedi. Bunlardan ANKERSTELLE sürpriz bir kararla Eimsbüttel Belediyesince 2021 sonunda bitiriliyor. Özellikle Göçmenlere danışmanlık yapan bu Projeyi büyütme niyetindeyken, böyle bir karar düşündürücü.
Yönetim Kurulu olarak TGH’nin temel finansmanı ile ilgili değişik düşüncelerimiz var. Bu konu üzerinde 2022’de hem Hamburg Belediyesinden hem de siyasi kesimlerden önemli destek bekliyoruz. Worst-Case-Szenario, yani en kötü ihtimalle, hiç bir destek gelmese de, biz daha güçlü olarak yola devam edeceğiz.
Genel olarak kurumumuzun bir finansman tabanı olmalı. Bunun için Projelerden daha çok, süreklilik için „Regelförderung“a yönlenmemiz gerekli. Biz bir Proje derneği değiliz. Bu konularda gelen eleştirilerden yola çıkarak, ortak akıl ile, çareler üretmek istiyoruz.

TGH’NIN YENİ MÜDÜRÜNÜ YENİ YÖNETİM BELİRLEYECEK

* TGH bünyesinde Müdür olarak görev yapan Jakob Wozniak, aylar önce istifa yoluyla kurumunuzdan ayrıldı. Ayrılış sebebi neydi; yeni müdür ataması ne zaman yapılacak?  

MURAT KAPLAN: Maalesef müdürümüz başka bir dernekte müdür olarak çalışmaya karar vermiştir. Kendisine başarılar diliyoruz. Harald Winkels’den sonra 3,5 yıl ile TGH müdürlerin arasında ikinci uzun dönemdi. Bay Wozniak ile hâlâ iyi bir iletişim içindeyiz ve ileride de yeni görevinden dolayı beraber çalışacağız. Yeni Müdür atanması ile girişimlerde bulunduk ama kısa vâdede bir alternatif oluşmamakla birlikte, gelecek için plan ve stratejilerimizi belirleyerek, kararı yeni seçilen yönetim kuruluna bırakıyoruz.

BÜNYESİNDE 24 DERNEK VAR

* TGH çatısı altında kaç dernek ve oluşum üye olarak yer alıyor? Bazı derneklerin üyeliğe kabul edilmediği şeklinde iddialar var. İşin içyüzü nedir?

MURAT KAPLAN: TGH çatısı altına 24 Dernek ve inisiyatif bulunuyor. Son üç sene içinde yapılan üyelik başvuruları yönetim kurulundan kabul görmüştür. Nihai karar tüzüğümüze uygun şekilde Genel Kurul’da verilecektir. Biz Yönetim kurulu olarak kendimiz hiç bir derneği üye yapamıyoruz. Üyelik konusundaki iddia sahiplerinin 
sorularını bilinen adreslere bildirmelerini arzu ederiz. Biz Yönetim kurulu olarak bu konularda şeffafız.
Gönül ister ki Hamburg Türk Toplumu üye sayısı daha da artsın. Tüzüğümüze saygı duyan tüm dernekleri üyeliğe bekleriz.

* Şeffaflık çok elastiki bir kavram. Sizin şeffaflık göstergeniz neleri kapsıyor?

MURAT KAPLAN: Tüm soru ve sorunlarımızı Dernek Temsilcileri ile görüşmek için “Vertreter Runde” diye bir kurulumuz var. Ayrıca 2019’daki Tüzük değişikliğine uygun bir “Tahkim Kurulu” seçeceğiz. Bunlarla da kalmayıp Yönetim Kurulu toplantılarımızı “Open Door Policy” gereğince yapıyoruz.

BİLLSTEDT’DEKİ DERNEK BİNAMIZDA SIKINTILAR VAR

* Billstedt semtinde TGH’ya ait binanın bugünkü durumu hakkında bir açıklama yapar mısınız?

MURAT KAPLAN: 10 yıl önce başlayan sorunlar ve oluşan kamburu 2022’de komple geride bırakmış olacağız. Yüksek bir yatırım, yüksek kira ve sorunlu bir ev sahibinin verdiği sıkıntılardan kurtulup, sırtımızdaki kamburu atmış olarak 2022’de güzel vizyonlarla gündemde olacağız.
Billstedt konusu bizi bir kambur gibi takip etti. Bizleri bir çok yerde alıkoydu. 2011’de yapılan 300.000 Euroluk harcama ile o zaman bir Emlak alsaydık, şimdilerde daha farklı yerlerde olurduk, ama tam tersi oldu ve 2011 sonunda elemanların maaşları ödenemedi.

Z- KUŞAĞI DİJİTAL ORTAMA EĞİLİMLİ

* TGH sokaklarda neden pek görünmüyor?

MURAT KAPLAN: Tespitiniz kısmen doğrudur. 2000’li yıllara kadar olan imkanlarla bugünki imkanlar arasında çok farklılıklar var. Önce İnternet, sonra Cep Telefonu devri ve de en son Sosyal Medya ile iletişim şekilleri çok değişti. Ayrıca TGH kurucuları yavaş yavaş emekliye ayrılıyor ve daha çok Hamburg’da doğan insanlar TGH’ya yöneliyor. Z-Jenerasyonu eskiye nazaren sokak eylemlerine pek katılımdan ziyade dijital ortamlarda aktivite gösteriyor.

* TGH’de Spor derneklerinin ayrı biR yeri mi var?

MURAT KAPLAN: Spor ve Taraftar derneklerimizin TGH’ye katılımı  bize renk katmıştır. Üye olmaları doğrudur ve her zaman yerleri olacaktır. Bizim tüzüğümüzde önceki yıllarda kısıtlama vardı, şimdi ise hiç bir kısıtlama yoktur. Genel kurulumuz bu antidemokratik kısıtlamaları kaldırmıştır. Bu da derneğimiz için güzel bir adımdır.
Yeni Üyelik başvurularınında genel kurulullarımız mesela en son 2017’de hassas noktalarımızı alenen belirtmiştir.

* 12 Aralık Pazar günü yapılacak seçimli Genel Kurul’da başkanlık için tekrar aday olacak mısınız?
Yönetim Kurulu için isimler az çok belirlendi mi, yoksa kongre günü tüm görevler için kimlerin aday olacağına mı bakılacak?

MURAT KAPLAN: Genel kurul takdir ederse bu onurlu göreve talibim. Mevcut yönetimden tecrübe kazanmış arkadaşlarla ve yeni aday adaylarıyla istişare içindeyim. Çok renkli, demokrat, aydın ve sosyal bir yönetim TGH’nin alnının akı olacaktır. Özellikle Hamburg’daki konularımız ağırlığımızdır. Yeni dönemde tüzüğümüz çerçevesinde siyasi konulara da ağırlık vereceğiz; toplumsal etkinleri (Kadınlar günü, 23 Nisan gibi) derneklerimiz üzerinden göreceğiz.

* Genel Kurul toplantınızda kaç üye, hangi şartlarda salona alınabilecek?

MURAT KAPLAN: Salonumuzda 2G ile seçim yapmayı öngörüyoruz. Güncel gelişmelere göre 2+ gibi kuralları harfiyen uygulayacağız.

AYRILSAK DA BERABERİZ

* Geçmiş dönemlerde yaşanan ayrılıklardan sonra, geçtiğimiz günlerde üyelikten ayrılan 2 dernek hakkında TGH yönetimince bir açıklama yapıldı, ama bu söyleşimizde konu hakkında ne söylemek istersiniz?

MURAT KAPLAN: Anlıyoruz ki beklentiler çok yüksek. Ama ne yazık ki iletişim imkanlarının en sonuncusu en başta kullanıldı. Konuşularak karşılıklı beklentiler daha iyi anlatılabilirdi. 3 senedir hiç bir toplantıya katılmayıp böyle bir yolla istifayı da  üyelerimizin takdirine bırakıyoruz.

Ayrılan kurumlar, toplumumuzun önemli kurumlarıdır. Kendi alanlarında ve toplumsal alanlarda faaliyetleri toplumumuzdan takdir görüyor. Son 10 yılda ayrılımlar oldu ama bu bizi en çok üzenlerden olmuştur.

Maalesef 2017’de Arbeit und Leben e.V. Derneği, bizden önceki yönetim zamanında TGH’den ayrıldı. Önceki Başkanımız ve Yönetim Kurulu özellikle DGB ile konuyu görüştüler, ama üyelik için olumlu geri dönüş olmadı. Kapımız tüm sendika ve işçi temsilcileri için her zaman kurumsal ve bireysel üyelik için açıktır. Corona başlamandan DGB Hamburg başkanı ile ortak çalışmalar için bir görüşmemiz oldu ama burda da pandemi bizi kötü etkiledi. Aynı konu Paritätischer Wohlfahrt icin de geçerli. MEKAN ile olan ayrılık konusunda ilk bizim yönetim kurulu arasında görüşmeler oldu. Bizim hedefimiz buzlarımızın erimesi ve ileride beraber hareket etmek.

Kişiler görevlerden ya da üyeliklerden istifa etmişlerdir, ama en zor dönemlerimizde bile bu derneklerimiz üyeliklerini devam ettirdiler ve hatta Yönetimde ve Denetlemede bulundular.

Şimdiki ayrılışlar yerine bizim demokratik ve şeffaf bir TGH için verdiğimiz maratona destek vermeleri daha doğru olurdu. Bu maratonun daha ilk yarısında olduğumuz kanaatindeyim.

HER BİREY TGH’NİN ELÇİSİDİR

* Üye derneklere ve TGH Üyelerine mesajınız?

MURAT KAPLAN: Desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bizim üç yıldır mesajımız şudur: Her birey TGH’nin bir elçisidir, TGH’nin kendisi mesajdır.
Sağlıklı kalın!..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir